Kad lietuvietis gribēja būt latvietis

Raimonds Miglinieks uzbrukumā Lietuvas izlases grozam © F64

2.lapa

SPĒLE

Vēl iesildīšanās laikā pirms spēles potītes savainojumā iedzīvojas Raitis Grafs, tādēļ pamatsastāvā līdzās Raimondam Migliniekam, Aigaram Vītolam, Ainaram Bagatskim un Uvim Helmanim dodas Kambala. Lietuva pretī liek Šarūnu Jasikēviču, Sauļu Štombergu, Ramūnu Šiškausku, Gintaru Einiķi un Andrju Jurkūnu. Kad Miglinieks, Bagatskis un Vītols jau piebēruši leišu grozu (10:4), pretinieki ķeras pie presinga, taču uzbrukumi ir pārāk individuāli, tādēļ pie labiem metieniem tikt neizdodas, bet pēc sarežģītajiem grozs tāpat kā iepriekšējos mačos bumbu izspļauj atpakaļ laukumā. Pirmās ceturtdaļas otrajā pusē ar precīzu tālmetienu spēlē iesaistās Roberts Štelmahers, par kura dalību mačā vēl iepriekšējā dienā nebija pārliecības. Ceturtdaļas izskaņā lietuvieši uz brīdi pārņem vadību, bet Kambala bumbu parasti saņem divu vai pat trīs pretinieku ielenkumā. Īsa domu apmaiņa ar tiesnesi Reseru (jā, jā, to pašu turku draudziņu), vienlaikus miermīlīgais un draudzīgi brīdinošais Kaspara smaids un spēle var turpināties.

Otrajā ceturtdaļā precizitāte metienos pieviļ abas komandas, tomēr pēc Miglinieka trejača Latvijai izdodas panākt 27:22. Lietuvieši steidz atbildēt, taču pēc brīža atkal paliek atbildi parādā. Sidnejas olimpisko spēļu medaļnieki gaida, kad beidzot latvieši piebremzēs, taču atliek vien noplātīt rokas. Bagatskis apgriežas ap savu asi un uzplivina groza virzienā - trāpīts, Lietuva 24 sekundēs paliek bez metiena, bet Bagatskis uzbrukuma pēdējās sekundēs viltībā pārspēj Štombergu - izprovocēts pārkāpums uz trīspunktu līnijas un jau 36:29. Anatolijs Kreipāns pirmoreiz piesauc pēdējo Latvijas uzvaru pār Lietuvu - tā bijusi 1993. gada 16. jūnijā, bet uzreiz pārmet krustu, kaut tik nenoskaustu. Pēc brīža Bagatskis trāpa vēl vienu trīnīti, bet nākamajā uzbrukumā precīzs ir arī Helmanis. Minūti un 40 sekundes līdz puslaika beigām rezultāts ir 42:29 Latvijas izlases labā, bet lietuviešu milzis Eurēlijs Žukausks, raugoties tablo, ar rādītājpirkstu paberzē aci.

Arī otrais puslaiks sākas ar mačam raksturīgu epizodi - groza apakšā no labas pozīcijas garām met Žukausks, bet Kambalas neatlaidība cīņā zem pretinieku groza beidzas ar to, ka leiši savā starpā nesadala bumbu un tā izripo autā. Vēl viens Bagatska tālmetiens, kuram seko Miglinieka divi punkti ar sodu un Jasikēvičs, neatradis klausītājus savējo vidū, ar pieri pieglaužas groza konstrukcijas polsterējumam. Bumba pēc Lietuvas basketbolistu metieniem turpina flirtēt ar groza stīpu, bet latvieši nedomā apstāties. Pēc Miglinieka diviem punktiem (56:40) Kazlausks pieprasa minūtes pārtraukumu, taču pēc tā trīspunktu metienus trāpa Helmanis un Vītols - 64:42 trešās ceturtdaļas 6. minūtē. Latvijas izlases līdzjutēji nenožēlo ne santīma no iztērētas naudas, bet mūsējo gaviles skaļākas padara vietējo atbalsts.

Ceturtdaļas beigas gan draud sagrīļot uzvarai ieliktos pamatus. Aktīvi spēlē iesaistās Rimants Kaukēns, Latvijas izlases uzbrukumi paliek bez metieniem un vienubrīd jau pārņem sajūta, ka latvieši ir nobijušies no iespējas uzvarēt Lietuvu. Pēdējās ceturtdaļas 3. minūtē vairs tikai +10 (69:59), bet tad Miglinieks, kurš iepriekšējā uzbrukumā pēdējās sekundēs no deviņiem metriem uzmetis kluso, iedarbina latvieša spītību, pasper divus soļus tuvāk un trāpa gandrīz no tās pašas vietas. Helmaņa piektā piezīme nosūta uz soda metienu līnijas Žukausku, kurš aizmet garām abus sodiņus, bet otrā laukuma pusē, palicis groza apakšā viens pret vienu ar augumā mazāko Kaukēnu, divus punktus iemet Kambala. Leiši jau izskatās nolemti, tomēr saglabā dzīvības pazīmes. Tad divreiz pēc kārtas uz veiksmīgiem Lietuvas izlases uzbrukumiem Latvijas komanda atbild ar zibenīgu tālo piespēli pāri visam laukumam un 218 centimetrus garais Žukausks nespēj noķert Bagatski (78:63), bet Kambala jau met ar roku lietuviešu soliņa virzienā, sak, spēlīte galā, braļukas!

Tomēr arī tas vēl nav viss, labākais tiek pietaupīts beigām. Miglinieks trīs punkti, tam seko tālmetiens arī Vītola izpildījumā un pat allaž ieturētais Madars Bergmanis kļūst emocionāls: „Ir! Protams, ka ir! Kā gan citādāk?” Un viņam ir taisnība, jo nākamajā uzbrukumā divus punktus ar sodu iemet Štelmahers, kurš brīdi vēlāk ir precīzs arī no septiņiem metriem - 90:68. Pēdējās trīs minūtes jau tiek vienkārši nospēlētas.

Mačs beidzies, rokas pretī halles griestiem vislepnāk ceļ uz soliņa esošie funkcionāri - Latvijas Basketbola savienības prezidents Ojārs Kehris un ģenerālsekretārs Arvīds Grigaļāvičs. Kambala vicina dvieli un pēc mirkļa jau ir pičpaunā Helmanim. Tikai Krauliņš izskatās tāds kā sakautrējies un stāv, rokas sabāzis bikšu kabatās. Tomēr pēc brīža arī viņš ļauj vaļu emocijām, zāli pametot apkampies ar turnīra labāko piespēlētāju Miglinieku.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā