Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Viedokļi

Atbilde uz nra.lv rakstu par paveiktā profesionalitāti

Zāļu valsts aģentūra (ZVA), reaģējot uz publiskajā telpā izplatītu nra.lv rakstu par iestādes profesionalitāti, uzsver nemainīgi augstu pakalpojumu sniegšanas kvalitāti klientiem, ko nodrošina virkne paveiktā tieši pēdējo piecu gadu laikā, tai skaitā ZVA esot vienai no vadošajām zāļu aģentūrām Eiropas Ekonomikas zonā.

Vēršam uzmanību par neprecīzi norādītu informāciju minētajā rakstā - darba grupa sabiedrības vakcinācijai pret Covid-19 ir dibināta kopš decembra, nevis novembra. Rīkojumā par darba grupas dibināšanu ir redzams, ka šai darba grupai nav deleģētas funkcijas veikt centralizētos zāļu un vakcīnu iepirkumus vai veikt to pasūtīšanu. Par šo funkciju veikšanu atbildīgā iestāde ir Nacionālais veselības dienests, nevis Zāļu valsts aģentūra.

Līdz ar jaunā ZVA vadītāja stāšanos amatā vietējie farmācijas biznesa pārstāvji pamanījuši jaunas vēsmas. ZVA, salīdzinot ar iepriekšējo divu direktoru vadības laikiem, sākusi pasīvāk attiekties pret vietējo zāļu ražotāju jauno produktu sertifikāciju. ZVA lēni atbildējusi uz ražotāju pieprasījumiem. Saskaņošanas procedūras vilkušās garumā, kavējot vietējās produkcijas ienākšanu tirgū, tādējādi aizsargājot ārvalstu produktu izplatītāju intereses” - norādīts nra.lv rakstā.

Lūdzam precizēt, kuriem procesiem ir lēnāki termiņi, kuri procesi ir cietuši? ZVA ir vadošā valsts pārvaldes iestāde iniciatīvā, kas vērsta uz kompāniju atbilstību normatīvo aktu prasībām - “Konsultē vispirms”. Visus trīs tās pastāvēšanas gadus ZVA ir bijusi starp TOP 5 iestādēm un 2019.gadā 1.vietā un visaugstāk novērtēta starp valsts pārvaldes organizācijām kategorijā “Uzņēmēju izvēle”. Šis novērtējums ir iegūts, analizējot vairāk nekā 150 ZVA klientus, kā arī iesaistot neatkarīgus Ekonomikas ministrijas ekspertus. Aģentūras līderību šajā nominācijā veicinājis tieši klientu vērtējums, kurā tā raksturota kā kompetenta un pretimnākoša, kas proaktīvi palīdzējusi rast risinājumus individuālās un specifiskās situācijās, veidojot produktīvu dialogu starp ZVA un tās klientiem.

Novērtējot ZVA direktora ieguldījumu Eiropas Zāļu aģentūru sadarbības tīklā, kopš 2019.gada februāra ZVA direktors ir ievēlēts par Eiropas Ekonomikas zonas nacionālo Zāļu aģentūru tīkla vadības grupas locekli. ZVA direktors tika deleģēts par nacionālo zāļu aģentūru pārstāvi, lai izstrādātu jauno kopējo Eiropas Zāļu aģentūras un nacionālo zāļu aģentūru vidēja termiņa stratēģiju. Tā ir izstrādāta, pieņemta publicēta, kopš pagājušā gada decembra.

Nacionālo Zāļu aģentūru vadītāju sadarbības tīkla uzdevums ir veicināt efektīvas zāļu regulatīvās sistēmas darbību, nodrošinot visā Eiropā stingri noteiktas un vienādas prasības zāļu reģistrēšanai, izplatīšanai, kvalitātes kontrolei un drošuma uzraudzībai. Tā ietvaros Eiropas Ekonomikas zonas nacionālie Zāļu aģentūru vadītāji, Eiropas Zāļu aģentūras un Eiropas Komisijas pārstāvji veic koordinētu rīcību un dalās ar labo praksi attiecībā uz normatīvo aktu īstenošanu un vienoti risina kopīgus izaicinājumus. Vairāk informācijas par Eiropas nacionālo Zāļu aģentūru vadītāju vadības grupu un tās darbību ir pieejams tās tīmekļa vietnē.

Zāļu valsts aģentūras direktors izglītību ir ieguvis Māstrihtas universitāte, kas ir iekļauta starp pasaules 500 labākajām universitātēm, kur nav atrodama neviena Latvijas universitāte. Pasaules līmeņa Veselības aprūpes politikas, inovāciju un vadības maģistra programmas absolventi strādā visā pasaulē veselības aprūpes nozarē, farmācijas, medicīnas ierīču jomās.

Zāļu valsts aģentūra ir atbildīga ne tikai par zāļu novērtēšanu un reģistrēšanu, bet arī medicīnas ierīču drošības uzraudzību, zāļu izmaksu efektivitātes vērtēšanu, farmaceitisko uzņēmu licencēšanu. Tās ir dažādas jomas, ar kurām strādā nozares eksperti. Šīs zināšanas neapgūst ārstu vai farmaceitu profesionālās izslēgtības iegūšanas ievaros.

Rakstā paustais nodara kaitējumu Zāļu valsts aģentūras, kuras klienti ir gan zāļu un medicīnisko ierīču ražotāji, gan vairumtirgotāji, galvenokārt tie ir komersanti no citām dalībvalstīm Eiropas Ekonomikas zonā, kā arī uzņēmumi ārpus tās, reputācijai. Jāmin, ka daļu no iestādes pakalpojumiem klienti var pieprasīt un saņemt jebkurā Eiropas Savienības dalībvalstī. Tas nozīmē, ka Latvijas ZVA ir jānodrošina līdzvērtīgs un konkurētspējīgs pakalpojumu kvalitātes līmenis, kāds tas ir citās dalībvalstīs. Zāļu valsts aģentūra ir Eiropas valstu zāļu aģentūru tīkla dalībniece, kā arī tā piedalās Pasaules Veselības organizācijas ekspertu darba grupās. Starptautiskajai sadarbībai institūciju līmenī ir ļoti nozīmīga loma labās prakses apgūšanā. Vienota labās prakses pieeja pakalpojumu sniegšanā Eiropas valstu zāļu aģentūru tīklā tiek nodrošināta, valstu pārstāvjiem aktīvi piedaloties ekspertu grupās, piemēram, Eiropas Zāļu aģentūras vadītās darba grupās un komitejās, kā arī Eiropas Zāļu aģentūru vadītāju tīkla koordinētās darba grupas. Minēto organizāciju, kā arī Eiropas Komisijas darba grupas, veicot kopīgu regulatoro darbu, izstrādā Eiropā piemērojamās prasības un vadlīnijas un nodrošina to ieviešanu, pilnveido un harmonizē uzraudzības nosacījumus, kas jāievēro farmācijas nozares dalībniekiem visā pasaulē, un savstarpēji dalās ar profesionālo pieredzi un zināšanām.

Aicinām nra.lv veicināt viedokļu līdzsvaru iekļaut savā rakstā gan ZVA viedokli, gan farmācijas, medicīnas ierīču nozares nevalstisko organizāciju viedokli. Neviens no rakstā iekļautajiem kritiskajiem viedokļiem nav identificējams vai pamatots ar faktiem.