Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Viedokļi

Pandēmija IT nozari Latvijā padarīja stiprāku

Covid-19 pandēmijas izraisītā krīze piespieda uzņēmumus pielāgoties jauniem apstākļiem un īsā laikā veikt izmaiņas, kam daudzi nevarēja saņemties vairākus gadus. IT nozarei šis izolācijas periods nozīmēja ilgas, saspringtas darba dienas un risinājumu meklēšanu neordinārām situācijām. Domāju, ka tas nozari kopumā padarīja spēcīgāku, kā arī būtiski palielināja pieprasījumu pēc informācijas tehnoloģiju produktiem un pakalpojumiem.

Redzamākās izmaiņas bija attālināta darba ieviešana, kas prasīja izveidot atbilstošu infrastruktūru un daļu informācijas pārnest uz mākoņkrātuvēm. Tas tieši ietekmēja arī mūsu darbu, jo Latvijā populārākās grāmatvedības un uzņēmuma vadības sistēmas “Tildes Jumis” mākoņrisinājuma “Tildes Jumis Pro” jauno lietotāju skaits martā un aprīlī pieauga divarpus reizes straujāk nekā šajos mēnešos pirms gada.

Risinājums uzņēmumu vadītājiem sniedza iespēju piekļūt finanšu datiem faktiski no jebkuras vietas, jebkurā laikā un no dažādām ierīcēm, kaut viedtelefona. Tādējādi uzņēmuma vadītāji varēja operatīvi analizēt krīzes radīto triecienu un nekavējoties pieņemt lēmumus.

Pēc pavasara piedzīvojumiem un pārdzīvojumiem gan IT nozare, gan Latvijas uzņēmējdarbības vide kopumā ir gatavāka negaidītiem pavērsieniem. Liela daļa uzņēmumu jau ir izveidojusi nepieciešamo vidi efektīvam attālinātam darbam un spēs sekmīgi darboties arī rudens izolācijas periodā, ja tāds iestāsies. Savukārt IT pakalpojumu sniedzējiem ir jaunas zināšanas un iestrādes, kā palīdzēt klientiem tikt galā ar negaidītiem izaicinājumiem.