C hepatīta slimniekiem: Negaidiet, kad Latvijas varasvīri sapratīs, cik tas ir nopietni

Man C hepatītu atklāja pirms vairākiem gadiem, samaksāju valstij virs 1000 LVL par neefektīgo ārstniecības kursu, kurš deva tikai īslaicīgus rezultātus un paliekošas, zāļu izraisītās komplikācijas.

Skatoties kā mūsu ievēlētie tautas pārstāvji lemj par finansējuma sadali, nonācu pie slēdziena, jāmeklē iespēja pasūtīt zāles no Indijas, jo cerības, ka valsts atradīs finansējumu zuda.

Pēdējā LIC apmeklējuma reizē, šā gada novembrī nolēmu prasīt konsultāciju hepatologam. Likteņa ironija - rindā pie daktera pirms manis un pēc manis bija 3 pacienti, kuri bija izārstējušies ar Indijas zālēm un viņi padalījās ar savu pieredzi.

Viens bija pasūtījis zāles caur Krievijas radiem, kas viņam izmaksāja virs 2000 EUR, bet tas izklausījās ļoti sarežģīti.

Otrs pasūtīja zāles internetā, un zāles tika piegādātas līdz mājas durvīm. Izmaksāja ap 700 EUR

Trešais pasūtīja internetā, bet saņemt nevarēja, jo Valstsvīri pieņēma likumu, ka PVD lētās zāles ievest neatļaus, par laimi, viss beidzās laimīgi, jo iejaucās Valsts prezidents. Izmaksāja virs 700 EUR.

Visi viņi pie zālēm bija tikuši pēdējā gada laikā un katram bija savādāka likumdošana, savādākas iespējas tikt pie zālēm.

Visi šie cilvēki pēc pirmā, neveiksmīgā ārstniecības kursa, tagad bija izārstējušies. Šī informācija pielika punktu šaubām, un tika pieņemts galīgais lēmums pasūtīt lētās zāles.

Jāpiebilst, ka pēc pirmā ārstniecības kursa, visi pacienti saskārās ar komplikācijām, tajā skaitā arī es, kuras pat 2 gadus pēc ārstēšanās liek par sevi manīt.

Pienāca mana kārta iet pie daktera, dakterīte apskatījās analīzes, teica, ka vēl nav tik traki, vēl nemiršot, lai atnākot uz nākošo pārbaudi pēc pus gada.

Kad pateicu, ka man vajag recepti Indijas zālēm, viņa bez ierunām to uzrakstīja, pakonsultēja par lietošanu un pat iedeva kontaktus konsultācijām.

Indijas mājaslapās atradu neskaitāmus, man nepieciešamo, zāļu piegādātāju kontaktus, tomēr izvēlējos, citu pacientu ieteiktos, bija mazliet dārgāk, bet tomēr pārbaudīts piegādātājs. Nosūtīju uz e-pastu noskanētas receptes, saņēmu rēķinu, samaksāju 630 USD, nosūtīju maksājuma uzdevumu un viss.

Saņēmu interneta saiti, kur varu sekot zāļu kustībai.

Viss bija labi, līdz zāles nonāca Latvijā, saitē parādījās, ka zāļu piegāde apturēta. Pēc laika saņēmu vēstuli, ka zāles kaut kur ir un, ka man, kaut kas jādara jo savādāk viņas nesaņemšu, problēmas esot muitā. Neko nesapratu. Muitā, man paskaidroja, ka no 1.10.2016 atkal esot mainīti noteikumi un lai zāles varētu ievest, vajagot PVD atļauju. Ar lielām pūlēm noskaidroju, ka zāles apturētas Rīgā un man jābrauc uz Lidostas PVD.

Nodomāju, ja jau iejaukts PVD, neko labu sagaidīt nevar.

Kad ierados PVD izrādās, ka viņiem indieši atsūtījuši, gan nepieciešamās receptes, gan pavadzīmi, sākotnēji man skaidroja, ka šo papīru nav, tāpēc zāļu sūtīšana apturēta. Galu galā vajadzēja tikai manu parakstu, tāpēc bija jābrauc uz Lidostu???

Tālāk vajadzēja deklarentu, tā kā laiks bija ierobežots, tuvojās darba laika beigas, iegāju blakus PVD ofisam ITELLA LOGISTICS, neiesaku nevienam, vajadzēja meklēt blakus ēkā. Jo indiešu pievienotajā pavadzīmē zāļu cena bija mazāka, nekā es biju samaksājis ar visu piegādi, līdz ar to ievedmuita būtu bijusi mazāka, bet deklarente rūpēdamās par ienākumiem valstij, deklarācijā ierakstīja, manis samaksāto cenu ar piegādi, nevis indiešu atsūtītās pavadzīmes cenu. Ievedmuitu samaksāju 71 EUR, deklarentei 40 EUR, protam kvīti nepiedāvāja, vairs nebija svarīgas valsts intereses.

Saņēmu zāles turpat Lidostas pastā un varu sagaidīt svētkus ar jaunām cerībām.

Kāpēc rakstu:

Negaidiet, kad veselība kļūs tik slikta un valsts, varbūt paspēs piešķirt valsts apmaksātās zāles;

Man tas izmaksāja 710 EUR, meklējiet finansējumu, lūdziet ziedotājiem, tas ir to vērts. Jūs ģimenēm esiet vajadzīgi veseli un arī dzīvi. Tas būs stipri lētāk, kā transplantēt aknas;

Nevelciet garumā, līdz nav mainīti kārtējie noteikumi, kas sadārdzinās zāles, vai aizliegs to ievešanu, miljardieri to ilgi necietīs;

Cieniet radiniekus un cilvēkus apkārt. Ja būsiet veseli nevajadzēs baidīties, ka variet aplipināt tuvākos cilvēkus;

Ejiet pie sava hepataloga, viņi jums ieteiks labāko un lētāko risinājumu.

Jautājumi valdībai:

Kāpēc Latvijai jāpērk zāles no miljardieriem, kuras maksā 30000 EUR, ja Indijā viņas izmaksā zem 500 EUR. Viena pacienta vietā varētu izārstēt 60?

Par kādiem nopelniem valsts ir tiesīga iekasēt ievedmuitu, par zālēm, kuras vajadzēja pirkt valstij un dod pacientiem bez maksas?

Kāpēc, atkal no 1.11.2016, zāļu piegādes ceļā stājas PVD, vai caur viņiem, protams netieši, tiek sponsorētas kādas partijas, medikamenti nav ne pārtika ne lops?

PVD aizliedz pastam un muitai medikamentus sūtīt adresātam, slimniekam uz Lidostu jābrauc tikai tāpēc, lai parakstītos PVD izziņā?

Kāpēc medikamentus C hepatīta ārstēšanai nedrīkst iekļaut VID deklarācijā, kā attaisnotos izdevumus?

Zināšanai: Es zāles pasūtīju Gandhimedicos, viņiem ir mājaslapa, bet ir arī citas, lētākas iespējas.

Mēs par to, lai Latvija kļūtu brīva no C hepatīta, tas ir iespējams, ja valsts nav gatava palīdzēt, lūgums vismaz nelikt šķēršļus!

Varētu jau prasīt atlaist valdību, bet nav jēgas, jo vēlētāji paliek tie paši! Laimīgu Jauno gadu un veselas aknas!