Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Viedokļi

Rīgā ir ievēlēts jauns mērs: ko darīs opozīcija?

Nils Ušakovs ir populārākais Rīgas mērs!

Ekrānuzņēmums

Ekrānuzņēmums

Ja Rīgas domes vēlēšanas notiktu rīt, partija "Saskaņa" ieņemtu otro vietu

Saskaņā ar pētījumu aģentūras SKDS sociologu jūlijā veiktās aptaujas datiem, ja Rīgas domes vēlēšanas notiktu rīt, līderpozīcijas ieņemtu trīs partijas - "Progresīvie", "Saskaņa" un "Jaunā Vienotība".

Ekrānuzņēmums

Ekrānuzņēmums

Uz jautājumu, ko viņi izvēlētos, ja rīt notiktu Rīgas domes vēlēšanas, 10,8 % respondentu atzina, ka balsotu par “Progresīvajiem”. Otrajā vietā ierindotos "Saskaņa", par kuru balsotu 9,7% respondentu, kam seko "Jaunā Vienotība" ar 9,5% balsu.

Nedaudz mazāks atbalsts Rīgā ir partijām "Latvijai pirmajā vietā" (7,3%) un "Stabilitāte" (6%). Nacionālā apvienība un Zaļo un zemnieku savienība pārvarētu 5 procentu barjeru.

Pārējās partijas aptaujā nav guvušas pat 2,5 procentu atbalstu.

Katrs piektais jeb 20,8 procenti respondentu nevarēja paust konkrētu viedokli, bet 12,3 procenti aptaujāto atzina, ka vēlēšanās nepiedalītos.

Pārrēķinot rezultātus tā, lai tie atspoguļotu tikai to respondentu atbildes, kuri izdarījuši savu izvēli, Progresīvie varētu rēķināties ar 16,2 procentu, Saskaņa - 14,5 procentu, Jaunā Vienotība - 14,2 procentu, Latvijas Pirmā - 10,9 %, Stabilitāte - 9 %, Nacionālā apvienība - 8,3 %, Zaļo un zemnieku savienība - 7,9 % atbalstu.

Savukārt visaugstāko vērtējumu starp visiem Rīgas mēriem Latvijas jaunāko laiku vēsturē, t.i., kopš 1990. gada, Nilam Ušakovam piešķīra rīdzinieki, kuru ģimenēs runā krievu valodā. Ļoti pozitīvi viņa darbību novērtēja 34,6% krievvalodīgo respondentu, bet drīzāk pozitīvi - vēl 44,5%.

Taču arī latviski runājošo rīdzinieku vidū Nils Ušakovs bija pirmajā pieciniekā.

Jāatzīmē, ka Nils Ušakovs kļuva par visilgāk valdījušo mēru mūsdienu vēsturē - viņš galvaspilsētu vadīja no 2009. līdz 2019. gadam.

Asfaltam nav ideoloģijas

Konstantīns Čekušins ir pārliecināts, ka ideoloģiskie jautājumi jārisina Saeimai, nevis pašvaldībai.

Konstantīns Čekušins, SDP «Saskaņa» domes priekšsēdētājas, Rīgas domes deputāts / Publicitātes foto

Pēdējie mēneši ir bijuši ļoti drudžaini saistībā ar jaunās koalīcijas veidošanu Rīgas domē. Vienu varu teikt droši - pilsētai no tā nekas nemainās.

Lieta tāda, ka bedrei asfaltā nav ideoloģijas. Un mājokļu tarifi neprasa, kādā krāsā ir jūsu pase. Šādu analoģiju vēl ir ļoti daudz. Tāpēc visreālākajam manifestam, kas var visus sapulcināt pie sarunu galda, vajadzētu saturēt aicinājumu risināt tehniskus jautājumus, lai uzlabotu pilsētvidi. Ideoloģiskie jautājumi būtu jāatstāj Saeimas ziņā.

Tikai šāda pārvaldes forma ar pašreizējo tik dažādu politisko spēku kopumu ļautu mums būt konstruktīviem. Bet tas ar nosacījumu, ka ir vēlme strādāt pilsētas labā. Bet tieši vispārēju vēlmi strādāt mēs neredzam. Bet redzam, ka pilsēta stagnē. Tam ir divi iemesli.

Pirmais ir apbrīnojamā spēja tērēt milzīgu enerģiju, lai tēlotu intensīvu darbību. Komisijas, darba grupas, sarunas.. pilotprojekti - pilsēta ir kļuvusi par rotaļu laukumu, kur visapkārt ir izkaisītas formiņas.

Rezultātā mēs ieguvām pilsētu, kuru pārvalda neprofesionāļi. Pilsēta, kurā trūkst kvalitātes vadības, procesu vadības, skaidras kontroles un plānošanas. Es varu minēt dažus piemērus. Piemēram, viņi vispirms uzzīmēja velojoslu Čaka ielā un pēc tam to likvidēja. Duntes ielā mums uzstādīja stabiņus, bet pēc tam tos demontēja. Tad mums uzlika koka kastes ar stādiem, un tagad mums demostrē, kā tie izžūst. Turpināt var bezgalīgi.

Viss, ko jaunās domes darbā var uzskatīt par pozitīvu, ir iepriekšējā sasaukuma nolikto, izstrādāto un vadīto projektu pabeigšana. Austrumu maģistrāle, Rail Baltic posmi - visiem šiem sasniegumiem nav nekāda sakara ar pašreizējo pilsētas vadību. Visas reformas, ko spēja veikt jaunā vara, ir saistītas ar kadru pārkārtošanu un ietekmes sfēru pārdali. Un tas ir otrais lielo pilsētas problēmu cēlonis - vispārējā politisko procesu degradācija.

Paniskas bailes no pirmstermiņa vēlēšanām!

Sandris Bergmanis par galvaspilsētas pašvaldību varas pārstāvju rīcības patiesajiem motīviem

Sandris Bergmanis, SDP «Saskaņa» Rīgas organizācijas valdes priekšsēdētājs, Rīgas domes SDP «Saskaņa» frakcijas priekšsēdētāja vietnieks: "Viņiem ir viens mērķis - palikt pie varas. Par katru cenu." / Publicitātes foto

“Rīga ir zaudējusi savas vēsturiskās priekšrocības un kļuva nedraudzīga iedzīvotājiem, Rīgas potenciāls netiek izmantots, līdz šim tas tika noplicināts” - Cienījamie kolēģi, uzminiet, kuram pieder šis citāts? …. Es jums pateikšu priekšā - Vilnim Ķirsim. Viņš šos vārdus pateica uzreiz pēc pagājušās domes atlaišanas, faktiski sākot savu priekšvēlēšanu kampaņu. Un Vēl Ķirša k-ngs toreiz 2020 gada marta mēnesī apgalvoja, ka viņam ir konkrēts plāns, kā sakārtot pilsētas infrastruktūru, kā izveidot papildus vietas pilsētas bērnu dārzos, kā Rīgu padarīt draudzīgu priekš 21 gadsimta metropoles iedzīvotājiem, ar domē notiekošajiem drošiem darbiem un galvenais bez skandāliem.

Lūk, vēl viens citāts no Ķirša tā laika izteikumiem: "Ir pienācis laiks pārņemt varu savās rokās, jo mēs labi saprotam, ka pēc vēlēšanām mums nāksies uzlocīt piedurknes, lai veiktu milzīgu darbu, sakārtojot pilsētu."

Es neteikšu, ko darīja Ķirša kungs - uzlocīja piedurknes vai novilka bikses, bet rezultāts ir acīmredzams - domē valda haoss, visas pēdējā laika kustības tika pakārtotas vienam mērķim - saglabāt varu un nepieļaut ārkārtas vēlēšanas, kurās šie politiķi pilnībā izgāzīsies!

Skumjākais ir tas, ka pašreizējā situācijā rīdziniekiem nav ko gaidīt. Ja iepriekšējo koalīciju raksturoja neprofesionalitāte, tad jaunpienācēji vismaz ļoti centās strādāt un parādīt, ka viņi kaut ko var izdarīt. Jaunā koalīcija ieslīdēs ķīviņos, tirgošanās ar ietekmi, mēģinājumos iegūt vairāk vietu komitejās. Diemžēl rīdziniekiem šo haosu nāksies paciest vēl gandrīz divus gadus. Vai kā 2019. gadā teica Ķirsis - "ja nebūs ārkārtas vēlēšanu, tad rīdziniekiem nāksies tikai skatīties, kas notiks līdz nākamajām vēlēšanām".

Bet, protams, mēs nesēdēsim bezdarbībā un darīsim visu iespējamo, lai nepieļautu rīdziniekiem neizdevīgus lēmumus, un šī "fiktīvā koalīcija" šādus mēģinājumus noteikti veiks. Īpaši tad, kad tiks izstrādāts nākamā gada budžets. Mums jābūt modriem!

Un "ķirsītis uz tortes"!

Rīgas domes deputāts, partijas "Saskaņa" līdzpriekšsēdētājs Andris Morozovs par "Rīgas Frankenšteina" veidotājiem

Andris Morozovs, SDP «Saskaņa» līdzpriekšsēdētājs, Rīgas domes deputāts: "Viņi ir radījuši savu Frankensternu Rīgā" / Publicitātes foto

Šodien Rīgas domei atkal ir mērs. Otrais. Trīs gadu laikā no pieciem atvēlētajiem.

Ķirsītis virsū kūkai, bet, liekot galveno dekorāciju, "kūka" jau bija tik ļoti nosēdusies, izkropļojusies un izliekta, ka bija kļuvusi nebaudāma.

Tomēr tas, ka pašreizējai Rīgas varai ir sveši estētikas un ētikas jēdzieni, bija skaidrs jau jaunās koalīcijas veidošanas procesā. Pat pašreizējo partneru publiskie paziņojumi radīja izbrīnu ar savu neprātīgumu, nekonsekvenci un klaju visu dalībnieku alkatību.

Šodienas sanāksmes priekšvakarā “Kods Rīgai” pārstāve Linda Ozola

koķetējot salīdzināja līdzšinējo koalīciju ar 18 gadus ilgu laulību, kad kaisle izdziest pēc trim gadiem, bet pašreizējo koalīciju - ar fiktīvu laulību. Par gaumi nestrīdas,

bet, ja Ozolas kundzes meitenes sapnis bija apprecēties ar Frankenšteinu,

viņai tas ir izdevies. Apsveicu!

Vai viņi spēs strādāt kopā rīdzinieku labā? Šaubos. Frankenšteinam neizdevās kļūt par cilvēku. Bet padarīt viņa radītāja dzīvi par elli - ļoti labi.

Tikai ļoti vēlos, lai par greizajās koalīcijas lēno un mokošo nāvi,

būtu atbildīga tikai tā radītāju komanda, nevis visi rīdzinieki...

"Saskaņa", paliekot opozīcijā, uzraudzīs šīs koalīcijas darbību un informēs rīdziniekus par visiem "aprēķinu koalīcijas" mēģinājumiem pasliktināt rīdzinieku stāvokli. Mēs centīsimies izmantot šīs koalīcijas vājumu, lai pieņemtu lēmumus, kas uzlabotu rīdzinieku dzīvi. Ir svarīgi līdz minimumam samazināt iespējamos zaudējumus, ko varētu nodarīt šīs neglītās koalīcijas rīcība laikā, kas atlicis līdz vēlēšanām.

Un šīs piezīmes nobeigumā "zīmējums labības laukā". "Šodien Rīgas domē ir svētku diena!" preses konferencē par godu jaunās koalīcijas izveidošanai sacīja Nacionālās apvienības-Reģionu apvienības frakcijas pārstāvis Edvards Ratnieks. Vai jūs zināt, kāpēc viņš tā domā? Tāpēc, ka jaunās koalīcijas partijas nonāca pie cienīga rezultāta - "mēs pateicām, ka gribam strādāt" (!!!) Ko te vēl piebilst? Patiešām labi padarīts darbs...

Viņi atņēma skolēniem bezmaksas pusdienas

Anna Vladova par to, ar ko šis Rīgas domes sasaukums var "lepoties"

Anna Vladova, Rīgas domes SDP «Saskaņa» frakcijas priekšsēdētāja vietniece, Rīgas 80.vidusskolas direktore / Publicitātes foto

Pārmaiņu koalīcija Rīgas domē pārsteidzoši ātri atdalījās no Rīgas un sāka nodarboties ar personīgiem jautājumiem uz pašvaldības budžeta rēķina. Pilsētas mēri un vicemēri vairāk rūpējas par to, kurš ar kuru draudzēsies pašvaldības kabinetos, nevis par iedzīvotāju labklājību un komfortu.

Bet ar ko īsti var lepoties jaunais sasaukums?

Ar to, ka viņi atņēma skolēniem bezmaksas pusdienas un šogad tās padarīs vēl dārgākas.

Ar to, ka viņi sakoptu, eiropeisku pilsētu ir pārvērtuši par pamestu, ar zāli un ērcēm aizaugušu provinci.

Ar to, k ielas ir pārvērtušās par izgāztuvi, un pa prospektiem staigā nevis cilvēki, bet smiltis un putekļi.

Ar to, ka iedzīvotāji sēž sastrēgumos un atstāti bez nojumēm virs sabiedriskā transporta pieturām.

Ar to, ka rīdziniekiem atņemti ne tikai pilsētas svētki, bet arī pilsētas rotājumi, aizbildinoties ar izdomātiem un pārspīlētiem ieganstiem.

Un, protams, ar to, ka nav atraduši laiku ielu, ietvju un rotaļu laukumu remontam un tērē rīdzinieku naudu pa kreisi un pa labi. Piemēram, viņi izsūc no budžeta naudu pļavu un dzeramo krānu reklamēšanai, izveidojuši trīs vicemēru birojus, vairākkārt palielinājuši algas un padarījuši komiteju priekšsēdētāju vietnieku amatus par algotiem.

Bet tas viss ir likumsakarīgi. Fakts ir tāds, ka uzreiz pēc vēlēšanām no Rīgas pašvaldības prioritātēm pazuda ... rīdzinieki. Bet palika politiķu spēles un visādu biroju un darba grupu uzpūstais sastāvs. Katrs no vicemēriem kopā ar savu apšaubāmo biroju galvaspilsētai izmaksā desmitiem tūkstošu eiro mēnesī, nemaz nerunājot par PR kampaņām.

Šodien visus šos "speciālistus" ir iespējams atlaist, atstāt vienu, un viņš pēc inerces novedīs pilsētu līdz pilnīgam sabrukumam un iegrūdīs to galīgajā haosā bez ārējas palīdzības. Jo neviens no pašreizējās domes vadītājiem neredz Rīgu kā savu pilsētu un neplāno šeit audzināt un mācīt savus bērnus.

Tikai visa deputātu korpusa ar visiem mēriem, vicemēriem, komunikāciju nodaļām un citām mākslīgi ierēdņiem radītām vietām atlaišana ļaus rīdziniekiem dziļi ieelpot un cerību, ka pilsēta atgriezīsies veselīgā normālas, sakoptas un gādīgas pārvaldības režīmā.

Regīna Ločmele: "Es viņiem vienkārši neticu!"

Partijas "Saskaņa" līdzpriekšsēdētāja par neveiksmīgās "pārmaiņu koalīcijas" sociālo politiku

Regīna Ločmele, SDP «Saskaņa» līdzpriekšsēdētāja": "Rīgas vara ir briesmīgi tālu no iedzīvotājiem" / Publicitātes foto

"Es neticu!" - Staņislavska vārdiem, tikai tā var izteikt savu attieksmi pret jauno koalīciju Rīgas domē un Viļņa Ķirša solījumiem. Pirmkārt, koalīciju par jaunu koalīciju var saukt ar ļoti lielu atkāpi - būtība ir palikusi nemainīga.

Otrkārt, kas traucēja Ķirsim un pārējiem viņa domubiedriem izpildīt pirms vēlēšanām dotos solījumus? Gandrīz trīs gadu laikā, kamēr viņi ir pie varas, rīdzinieku labā viņi ir izdarījuši maz. Sociālo politiku galvaspilsētā var uzskatīt par pilnībā izgāzušos. Lūk, tikai viens spilgts piemērs!

Vai jūs zinājāt, ka Rīgā maksimālo ienākumu griesti, līdz kuriem var pretendēt uz maznodrošinātā statusu, ir zemāki nekā Daugavpilī?! Bet tas tā ir: Daugavpilī šie griesti ir noteikti 501 eiro apmērā, t.i., maksimāli pieļaujamais saskaņā ar likumu. Savukārt Rīgā tas ir 439 eiro! Ja mēs runājam nevis par šo personu, bet par mājsaimniecību, tad Rīgas domes noteikumos ir teikts, ka pirmajam ģimenes loceklim ienākumu griesti ir 439 eiro, bet visiem pārējiem ģimenes locekļiem - līdz 307 eiro. Un tas ir neskatoties uz to, ka Rīgā dzīves dārdzība ir ievērojami augstāka nekā Daugavpilī!

Un, kad valdošās domes deputāti ziņo par to, ka pilsētā samazinājies to cilvēku skaits, kuriem nepieciešama palīdzība, viņi kaut kā "aizmirst" informēt, ka tūkstošiem ģimeņu ar zemiem ienākumiem vienkārši nevar pretendēt uz šo maznodrošinātā statusu.

Rīgas vara ir briesmīgi tālu no cilvēkiem. Atceros, kad es vadīju "Soskaņas" šūniņu Zolitūdē, par saviem līdzekļiem organizējām pasākumus savā apkaimē - iedzīvotāji svinēja Ziemassvētkus, Masļeņicu, kopā braucām uz talku. Tagad šīs apkaimju biedrības saņem milzīgu finansējumu no galvaspilsētas budžeta, bet pasākumi notiek bezjēdzīgi un tas ir ļoti bēdīgi...

Es personīgi no jaunās koalīcijas Rīgas domē neko negaidu. Nu, izņemot nosaukuma maiņu - tagad tā sauksies sadarbības koalīcija. Tā kā viņiem neizdevās panākt pārmaiņas, viņi nolēma sadarboties - acīmredzot pilsētas budžeta veidošanā.

"Nodevējs paliek nodevējs!"

Andrejs Kameneckis, Rīgas domes "Saskaņas" frakcijas vadītājs, par to, kā politiķi darīja visu iespējamo, lai saglabātu varu.

Andrejs Kameņeckis, Rīgas domes SDP «Saskaņa» frakcijas priekšsēdētājs: "Būs ļoti interesanti vērot šo koalīciju!" / Publicitātes foto

Būs interesanti redzēt, kā darbosies šī "sadarbības koalīcija". Galu galā ir daudz problēmu, kas redzamas jau šodien. Ķirsis varētu būt pirmais mēra amata kandidāts, kas ievēlēts skandālu un publisku apsūdzību medijos apstākļos. Mēs to atcerēsimies visu šīs koalīcijas darbības laiku.

Koalīcija ir veidota no dažādām daļām. 7-8 dažādas partijas, bloki un frakcijas. Un tikai 33 balsis.

Interesanti, kā tiks risināti kvoruma jautājumi komitejās? Cerams, ka pilsēta nekļūs par ķīlnieku politiskajām spēlēm un kvorumam - balsošanas un lēmumu pieņemšanas laikā.

Cik mums zināms, tiks noteikts piespiedu moratorijs lēmumu pieņemšanai politiskos jautājumos, piemēram, pieminekļu nojaukšanai un ielu pārdēvēšanai. Vienkārši nepietiks balsu, lai pieņemtu lēmumus par šiem aktuālajiem jautājumiem. Tas jau ir pozitīvs moments, lai gan, iespējams, daļa vēlētāju to uztvers kā nodevību.

Interesanti, ka, lai izveidotu koalīciju un saglabātu varu Rīgas domē, šajā koalīcijā tika iekļauti nodevēji. Tas šodien izskatās normāli, tā ir realitāte. Bet nodevējs vienmēr paliek nodevējs.

Interesanti, kādas iekšējas diskusijas notiks šajā koalīcijā, kad būs jāveido un jābalso par pilsētas budžetu. Esmu pārliecināts, ka šīs koalīcijas dalībnieku apetīte pieaugs, parādīsies jaunas ambīcijas un jaunas prasības. Un tas nopietni sarežģīs darbu. Būs interesanti.

Mūsu prioritātes, protams, nav mainījušās - “Saskaņas” deputāti meklēs iespējas panākt bezmaksas pusdienu atgriešanu, sociālā politika ir bijusi un paliek viena no mūsu galvenajām prioritātēm.

Rakstu apmaksāja Sociāldemokrātiskā partija “Saskaņa”