Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Viedokļi

Patriotisms nav piedzēries vīrs ar sarkanbaltsarkano karogu pēc hokeja mača

© Kaspars Krafts/F64

11. novembrī,Rīgas Katoļu ģimnāzijas 11. klases skolnieki Rojs Ralfs Bidzāns, Rihards Rungēvics, Markuss Damulevičs kopā Nacionālo bruņoto spēku (NBS) virskapelānu Mareku Savicki piedalījās “Radio Marija Latvija” speciālizlaiduma raidījumā par patriotismu, kurā tika diskutēts par patriotisma nozīmi.

Ko jums nozīmē vārds “patriotisms”?

Rojs Ralfs Bidzāns:

“Manuprāt, patriotisms - tā ir mīlestība. Mīlestība pret savu tautu, pret karavīriem, pret kritušajiem. Tā ir mīlestība pret to, kas ir bijis, un par to, kas vēl būs. Tā ir mīlestība pret savējiem. Jo mēs varam aizbraukt uz citām valstīm, bet atgriežoties mēs tomēr varam sajust, ka esam ieradušies mājās.”

Markuss Damulevičs:

“Es piekrītu Rojam, papildinot, ka tā ir kopības izjūta un tas vienotais mērķis, jo mūs visus vieno tas, ka esam latvieši. Šī izjūta, ka visi ir par vienu, apkopojot to vienā vārdā, es teiktu, ka patriotisms ir kopīgums.”

Rihards Rungēvics:

“Patriotisms ir sava veida piederība. Man prātā aizķērās vārds “ ģimene” - tā es varētu aprakstīt patriotisma izjūtu.”

NBS virskapelāns Mareks Savickis:

“Es varu pateikt, kas nav patriotisms. Patriotisms nav piedzēries vīrs ar sarkanbaltsarkano karogu pēc hokeja mača, kam karogs kaut kur pa zemi mētājas.

Patriotisms - tā ir šī sakrālā izjūta pret savu valsti un pret karogu. Var būt tāds gadījums, ka, piemēram, mazais karodziņš, ko liek mašīnās, ja tas ir sadriskājies, tad neizmest to vienkārši miskastē. Tev ir jābūt izjūtai, ka tas ir kaut kas īpašs un ka varbūt tu to vari cienīgāk utilizēt sadedzinot. Tā ir cieņa pret savu valsti un karogu. Tā ir pareizā frekvence, ko var attīstīt tālāk. Jāpiebilst, ka Latvijas patrioti varam būt tikai mēs paši.”