Bariatrijas operācijas par Eiropas naudu Latvijā ir vieds lēmums

© Romāns Kokšarovs/F64

Pirms nedēļas Latviju paršalca vēsts – 250 Latvijas cilvēkiem par Eiropas naudu tiks veikta bariatrijas operācija. Reakcija bija daudzpusīgi vētraina – no prieka pilnas cerības līdz pamatotam jautājumam – kāpēc šo naudu nevarētu izmantot vēža slimnieku ārstēšanai.

Vairāki Latvijas žurnālisti man zvanīja tieši tad, kad man bija vismazākā iespēja koncentrēti un gari izskaidrot iemeslus - kāpēc šāds lēmums - veikt bariatriskās operācijas - ir vieds. Mēģināju teikt, ka līdz šim tas bija dārgs maksas pakalpojums, ko pie izcilajiem Latvijas ķirurgiem AIWA Clinic, Siguldas slimnīcā, Jūrmalas slimnīcā, Liepājas slimnīcā un citās klīnikās bieži izvēlējās veikt ārzemnieki, kuriem šai operācijai pietika naudas. Šķiet, man neizdevās lāga izskaidrot savu viedokli, tādēļ to esmu nolēmis to veikt rakstiski.

Kāpēc ir būtiski veikt bariatrijas operācijas?

Bariatrijas operācijas tiek veiktas, lai palīdzētu cilvēkiem ar smagu aptaukošanos zaudēt svaru. Šīs operācijas parasti ir nepieciešamas, ja citi svara samazināšanas mēģinājumi, piemēram, diēta, fiziskās aktivitātes, dzīvesveida izmaiņas un medikamentoza ārstēšana nav bijuši veiksmīgi vai nav nodrošinājuši pietiekamu svara zudumu ilgtermiņā. Galvenais iemesls, kāpēc tiek veiktas bariatrijas operācijas, ir veselības problēmu mazināšana, jo aptaukošanās ir iemesls 2. tipa cukura diabētam, augstam asinsspiedienam, sirds slimībām, miega apnojai, locītavu problēmām. Bariatriskās operācijas var palīdzēt būtiski uzlabot vai pat izārstēt šīs slimības, kas ir saistītas ar aptaukošanos.

Aptaukošanās būtiski ierobežo cilvēka ikdienas aktivitātes, izraisot fiziskas un emocionālas grūtības, t.sk., samazinātu mobilitāti, zemu pašvērtējumu un sociālo izolāciju. Operācija var uzlabot cilvēka dzīves kvalitāti, atjaunojot viņa spēju būt fiziski aktīvam un mazinot psiholoģisko stresu. Bariatrijas operācijas palīdz cilvēkiem ilgstoši uzturēt samazinātu svaru. Pēc šādas operācijas cilvēki bieži zaudē nozīmīgu ķermeņa masas daļu, kas ir ļoti grūti sasniedzama ar diētu, sportošanu un citām metodēm.

Šeit vērts pieminēt, ka palielināts svars ievērojami paaugstina vēža risku. Aptaukošanās ir saistīta ar paaugstinātu priekšlaicīgas nāves risku, īpaši - sirds un asinsvadu slimību, diabēta un vēža dēļ. Ilgtermiņā bariatriskā operācija var samazināt medicīnisko izdevumu slogu, jo ar svaru saistītās slimības kļūst kontrolētas vai tiek novērstas, tādējādi mazinot nepieciešamību pēc dārgām zālēm un medicīniskās aprūpes.

Bariatrijas operācijas pasaulē

Bariatrijas operācijas kļūst arvien populārākas visā pasaulē, jo aptaukošanās pandēmija pieaug globāli. Pēdējo desmitgažu laikā bariatrijas ķirurģija ir ievērojami attīstījusies. Pasaulē gada laikā tiek veiktas 700 000 līdz 1 000 000 bariatrijas operāciju. Kāpēc tik liela skaitļu diference? Lieta tāda, ka bariatrijas operācijas ir viens no galvenajiem medicīnas tūrisma iemesliem - cilvēki nevēlas parādīt savu vājumu, nespēku atrisināt resnuma problēmu, tādēļ bieži mēdz veikt operacijas citās valstīs. Ļoti daudzi izvēlas bariatrijas operacijas veikt Taizemē, Indijā, Karību jūras valstīs, kur operācijas tiek veiktas kūrortu klīnikās pie jūras, tīkamā klimatā, klīnikas parasti atgādina ērtas viesnīcas, pie kam šajās valstīs operācijas ir lētākas. Medicīnas tūrisms dod ļoti nekorektus statistikas datus. Te vēl jāpiebilst, ka arī Latvija jau vairākus gadu desmitus ir bijis bariatrijas pacientu medicīnas tūrisma galamērķis. Globālajos medicīnas tūrisma ceļvežos visčaklāk reklamējas Sauda Arābijas klīnikas.

ASV katru gadu tiek veiktas aptuveni 250 000 bariatrijas operācijas, bet aptaukošanās epidēmija izplatās tik strauji, ka pieprasījums vismaz četrkārt pārsniedz piedāvājumu, un amerikāņi labprāt brauktu operēties ne tikai uz Jamaiku vai Kostariku, bet arī uz Latviju.

Eiropā bariatrijas operāciju skaits strauji pieaug Spānijā, Itālijā un Francijā, bet pieaugoša tendence ir arī Skandināvijas valstīs.

Tātad 250 operācijas Latvijas iedzīvotājiem nav pārlieku liels vai pārspīlēts skaitlis, jo dzīvildzes uzlabošanai un smagu vielmaiņas problēmu novēršanai bariatrijas operācijas būtu nepieciešamas dažiem tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju ar aptaukošanos. Jau šobrīd AIWA Clinic gadā veic 700 bariatrijas operāciju. Piebildīšu, ka ļoti bieži bariatrijas operācijas tiek veiktas pacientiem, kam jau nozīmēta gūžas endoprotezēšanas operācija, taču pārmērīgi lielā liekā svara dēļ tā ir atteikta; atzīts, ka endoprotēzes neizturēs slodzi un operācijas rezultāts netiks sasniegts.

Ir diezgan daudz dažādu bariatrijas operāciju un to modifikāciju, bet populārākās ir dažas, kurām šeit piekaršos. Kuņģa apiešana (Gastric Bypass) ir viens no vecākajiem un visizplatītākajiem bariatrijas ķirurģijas veidiem. Šajā operācijā ķirurgs izveido nelielu maisiņu kuņģa augšdaļā un tieši pieslēdz to tievajai zarnai, apejot lielāko daļu kuņģa un daļu zarnu. Tas samazina uzņemtā ēdiena daudzumu un uzturvielu uzsūkšanos, kā rezultātā samazinās svars.

Kuņģa piedurkņu operācija (Gastric Sleeve) ir viena no populārākajām procedūrām pēdējos gados. Tā ietver apmēram 80% kuņģa izņemšanu, atstājot tikai šauru piedurknes formas kuņģi. Kuņģis kļūst mazāks, kas nozīmē, ka pacients jūt sāta sajūtu ātrāk, kā arī - samazinās par izsalkumu atbildīgā hormona grelīna līmenis.

Regulējama kuņģa josla (Gastric Banding) bija populāra agrāk, bet, šķiet, kļūst reta mūsdienās. Kuņģa joslas operācija ir regulējama un atgriezeniska. Silikona lente tiek ievietota ap kuņģi. Kuņģa lente (ko var vairāk vai mazāk piepildīt ar ūdeni un nospiest kuņģi vairāk vai mazāk) samazina kuņģa tilpumu un palēnina pārtikas izvadīšanu caur kuņģi. Tādējādi cilvēku var pieradināt ēst mazāk.

Biliopankreātiskā novirzīšana ar divpadsmitpirkstu zarnas pārslēgšanu (Biliopancreatic Diversion with Duodenal Switch jeb BPD/DS) ir retāka svara samazināšanas procedūra, tā tiek lietota ļoti, ļoti resniem pacientiem ar ķermeņa masas indeksu virs 50%. Operācija tiek veikta divos posmos (vienas operācijas laikā). Pirmais posms ir piedurknes gastrektomija, kuras laikā tiek izņemti aptuveni 80% kuņģa. Tādējādi paliek banāna lieluma caurulītes formas kuņģis. Otrajā posmā gremošanas trakts tiek pārveidots tā, lai apietu lielāko daļu zarnas. BPD/DS ierobežo gan to, cik daudz var apēst, gan samazina uzturvielu, tostarp olbaltumvielu un tauku, uzsūkšanos. BPD/DS parasti tiek veikta kā viena procedūra.

Mini-kuņģa apiešana (Mini Gastric Bypass) ir kuņģa apiešanas variācija, kas tiek veikta ātrāk un vienkāršāk nekā tradicionālā kuņģa apiešana. Mini-kuņģa apiešana samazina gan uzņemtā ēdiena daudzumu, gan uzturvielu uzsūkšanos.

Eiropas Savienības finansēts pilotprojekts “Vērtībās balstīts bariatrijas pakalpojuma modelis” Latvijā

“Veselības centru apvienības” (VCA) daudzprofilu ķirurģijas klīnikā AIWA Clinic līdz 2025. gada oktobrim pieredzējusi mediķu komanda īstenos Nacionālā veselības dienesta virzīto Eiropas Savienības finansētu bariatrijas operāciju pilotprojektu. 250 pacientiem būs iespēja samazināt ķermeņa lieko svaru un tā negatīvo ietekmi uz fizioloģiskajiem procesiem organismā. Aiwa Clinic īstenojamais “Vērtībās balstīts bariatrijas pakalpojuma modelis” ir viens no 18 projektiem (no kopumā 124 iesniegtajiem projektiem), kuri saņems finansējumu, lai pierādītu ārstniecības metodes dzīvotspēju ikdienas veselības aprūpē.

Patiesībā šie 250 pacienti saņems kompleksu terapiju ar bariatrijas ķirurģijas, uztura un dzīvesveida korekcijas metodēm. AIWA Clinic speciālisti pacientiem ar slimīgu aptaukošanos izstrādās terapijas ceļa karti, noteiks pacientu atlases kritērijus, nodrošinās ārstēšanu un pēcoperācijas uzraudzību, kā arī pēcāk apkopos un analizēs sasniegtos rezultātus.

Latvijā šī būs unikāla iespēja tiem, kuri svara samazināšanu līdz šim nevarēja atļauties. AIWA Clinic ārstu pieredze liecina, ka pēc bariatrijas operācijas jau pirmajā gadā 95% pacientu ir apmierināti, jo viņu veselība un dzīves kvalitāte ir uzlabojusies. Daudz kas atkarīgs no paša gribasspēka, un arī pēc operācijas jāievēro uztura speciālistu un dietologu ieteikumi. Nozīmīgs ir arī ģimenes vai citu tuvu cilvēku atbalsts, lai pacients būtu līdzestīgs ilgstoši un spētu savā dzīvesveidā iekļaut visu nepieciešamo, kas noteikts pēcoperācijas ceļa kartē.

Lai saņemtu ārstēšanu pilotprojekta “Vērtībās balstīts bariatrijas pakalpojuma modelis” ietvaros, pacientiem būs nepieciešams ne tikai ģimenes ārsta vai endokrinologa nosūtījums, bet arī nāksies slēgt līgumu “Veselības centru apvienību”, apņemoties pildīt ārstu izvirzītos nosacījumus pēc bariatrijas operācijas, piemēram, ievērot diētu, regulāri klātienē vai tiešsaistē piedalīties pēcoperācijas konsultācijās u.tml.

Pilotrojektā kā sasniedzamais rezultāts noteikts noturīgs liekā svara samazinājums vismaz 25% apmērā sešu mēnešu laikā pēc operācijas un 50% samazinājums pēc 12 mēnešiem. Tāpat paredzēts, ka pacientiem nozīmīgi samazināsies cukura līmenis asinīs, asinsspiediens, holesterīna līmenis un attiecīgi - arī lietoto medikamentu daudzums. Tiek lēsts, ka līdz ar šādas ārstēšanas pieejamību Latvijā secīgi varētu samazināties insulta, infarkta gadījumu skaits un ar tiem saistītā invaliditāte un priekšlaicīgas nāves gadījumi, tāpat iecerēts, ka tas ierobežos finansiālo slogu pacientiem un veselības aprūpes sistēmai kopumā.

Bariatrijas ķirurģija ir efektīva metode

Te nu jāatzīst, ka cīņā ar lieko svaru bariatrija nav vienīgā ārstniecības metode. Mūsdienās medicīnā ienākuši vairāki medikamenti, kas samazina apetīti un samazina svaru. Liela problēma - ļaudis šos medikamentus mēdz iegādāties internetā, un vairumā gadījumu tie ir viltojumi. Šo rindu autors nenoliedz, ka pacientiem sākotnēji svara redukcijai iesaka kustības, diētu, psihoterapeita atbalstu, pēc tam - medikamentozu terapiju, bet tikai pēc tam - bariatrijas operāciju. Un tomēr - bez bariatrijas neiztikt. Cilvēks ar simt piecdesmit kilogramiem svara nevar uzsākt trenēties, nevar ar diētu un labu miegu reāli samazināt svaru. Atliek divas izvēles -- sirds un asinsvadu slimības ar kapu zvaniem vai bariatrijas operācija sirds un asinsvadu slimību riska mazināšanai.

Mani kolēģi - ķirurgi man, protams, ir rādījuši daudzus pētījumus ar pierādījumiem, ka bariatrijas ķirurģija ir efektīvāka par medikamentozo terapiju kardiovaskulārā riska mazināšanā, bet ir neaizvietojama pacientiem ar izteiktu lieko svaru.

Lai pieņemtu lēmumu - vai un kāda bariatrijas operācija ir piemērotākā, konsultācijas laikā tiek novērtēts pacienta veselības stāvoklis un noteikti papildu izmeklējumi, ko nepieciešams veikt pie speciālistiem. Konsultācijas laikā ārsts izskaidro pacientiem bariatrijas operācijas būtību un sagatavo pirmsoperācijas izmeklēšanas plānu, piesaistot uztura speciālistu, klīnisko psihologu vai citus speciālistus pēc nepieciešamības.

Kam es ieteiktu lūgt ģimenes ārsta nosūtījumu un posties uz konsultāciju pie AIWA Clinic ķirurģijas guru Igora Troicka vai viņa komandas locekļiem? Ļaudīm ar aptaukošanās III pakāpi - ja ķermeņa masas indekss ir ≥ 40 kg/m2 jāņem ģimenes ārsta nosūtījums un jādodas uz AIWA Clinic. Tiem, kam ir "tikai" aptaukošanās II pakāpe, bet 2. tipa cukura diabēts, arteriāla hipertensija, dislipidēmija, muskuloskeletālas slimības un gastroezofageāls reflukss, miega apnoja, nosūtījums pie bariatrijas ķirurga jāprasa ne tikai ģimenes ārstam, bet arī endokrinologam un kardiologam.

Secinājums. Palīdzība resniem cilvēkiem nav izklaide, bet valsts pienākums, kas samazina saslimstību un mirstību. Nozīmīga aptaukošanās ir slimība, pret to ir jāizturas kā pret nozīmīgu slimību, kā arī jāārstē kā nozīmīga slimība. Eiropas savienības finansējuma piesaiste adipozitātes mazināšanai nemazina līdzekļus citu slimnieku ārstēšanai.