Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Viedokļi

Izrauties no mūžīgās šodienas

Vai arī jūs reizēm nemoca sajūta, ka Latvija ir iestrēgusi savā tagadnē? Tieši tas bija viens no dzinuļiem, kas lika vairākiem uzņēmējiem un akadēmiķiem apvienoties kopējā iniciatīvā – rīkot Rīgā starptautisku pasākumu, kurā pasaules tālākās attīstības prognozes tiktu gan autoritatīvi izklāstītas, gan arī uzklausītas, vērtētas, pieņemtas rīcībai vai apstrīdētas.

Mēs, Pasaules tendenču foruma (www.World-Trends-Forum.com, WTF), paši jutām izteiktu nepieciešamību atraut savu skatu no ikdienas problēmu apvāršņa. Tāpat bijām pārliecināti, ka tas patlaban ir svarīgi arī daudziem citiem cilvēkiem Latvijā – kultūras un zinātnes darbiniekiem, politiķiem, dažādu nozaru profesionāļiem un, protams, uzņēmējiem. Mums ir vajadzīga Rīgā bāzēta diskusiju platforma, kas dotu priekšstatu par to, kurp virzās pasaule, ļautu runāt un domāt par mūsu kopējo – globālo, Eiropas, Latvijas – attīstību, par tās tendencēm dažādās nozarēs.

Mūsu valsts ir piederīga lielām starptautiskām "ģimenēm" – Eiropas Savienībai, Ziemeļatlantijas aliansei, Pasaules tirdzniecības organizācijai. Tas rada gandrīz ideālus priekšnoteikumus Latvijas izaugmes iespējām. Esam vienotā ekonomiskajā telpā un vienotā drošības telpā, tāpēc mums vairs nav jāsaskaras ar tām problēmām, kas, piemēram, apgrūtina valstis ārpus ES kopējā tirgus. Taču mēs apzināmies, ka esam "mazais brālītis", bet visas šīs ekonomiskās telpas un tātad arī Latvijas attīstības procesus kardināli ietekmē ES "lielie brāļi". Tāpēc mūsu ziņā ir izlemt, vai vēlamies izmantot visas pašiem pieejamās vai no jauna radāmās iespējas veidot savu valsti, savu ekonomiku – vai arī rātni gaidīt, kad mums citi pateiks priekšā, kāds obligātais minimums paveicams, lai savlaicīgi saņemtu ES struktūrfondu naudu vai platību tiešmaksājumus par akurāti nopļautām laiksaimniecības zemēm. Taču tikai no mums pašiem ir atkarīgs, vai Latvijā augs labklājība, dzims vairak bērnu, bremzēsies ekonomiskā bēgšana un atgriezīsies aizbraukušie. "Lielie brāļi" mūsu vietā par to nedomās. Tieši nepārliecinošā valsts attīstības stratēģija un spilgtu, iedvesmojošu, mobilizējošu nacionālo mērķu trūkums rada sabiedrībā satraucošo izjūtu, ka dzīvojam nepārtraukta tagadē – pareizāk sakot, mīņājamies uz vietas.

Lai veiksmīgi veidotu Latvijas nākotni, mums ir jāzina konteksts – iespējamā pasaules virzība. Nevajag kaunēties atzīt, ka šādu zināšanu Latvijā pietrūkst – jāaicina pie sevis ietekmīgus profesionāļus un ekspertus, kuri spēj un vēlas dalīties ar informāciju un prognozēm, savstarpēji apspriežot tādas tēmas, kas ir globālās attīstības dienaskārtības parītdienas jautājumi. Mums nav vajadzīgs tradicionāls lokāla mēroga pasākums, kurā – pārsvarā pašiem sev! – cildināt Latvijas ekonomikas pievilcību. WTF foruma rīkotāju mērķis ir dot iespēju aplūkojot gan pasaules ekonomikas attīstību kopumā, gan izaugsmes tendences dažādās mūsu dzīves un tautsaimniecības nozarēs: veselības aizsardzībā un labklājībā, izglītības un zinātnē, enerģētikā, investīcijās, transportā un preču, ilgstspējīgā pilsētu attīstībā, intelektuālā īpašuma regulēšanā. (Mēs principiāli izslēdzam no sava interešu loka "tīro politiku" – kaut vai tāpēc, ka būtu bezjēdzīgi dublēt Davosas foruma diskusijas.) Sadarbībā ar Latvijas Zinātņu akadēmiju rūpīgi izvēlējāmies lektorus – pētniekus, tāpat aicinājam ekonomiskus panākumus guvušus nozaru ekspertus, kuru uzstāšanās spēs pulcināt ap sevi interešu grupas, kas gatavas apspriest foruma tēmas. Ļoti autoritatīvu dalībnieku komandu savlaicīgi pieteikusi Kazahstāna, kuru forumā pārstāvēs augstas valstisko ekonomisko struktūru, organizāciju un uzņēmumu amatpersonas („KAZLOGISTICS”, Nacionalais dzelceļa uzņēmums „Қазақстан темір жолы”, Eirāzijas zinātnieku ekonomiskais klubs, Nacionālais medicīnas holdings u.c.). Latvijas biznesa, akadēmisko aprindu, intelektuāļu un, protams, valsts pārvaldes brīva izvēle ir iegūt un pielietot šīs zināšanas – vai arī tās ignorēt.

Prognozes ir visai gaisīga lieta, taču, pateicoties tām, mēs esam labāk sagatavoti nākotnei. Jo viens no cilvēka dzīves lielākajiem riskiem ir dzīvot nesatricināmā pārliecībā, ka rītdiena noteikti būs viņa šodienas turpinājums – jo vai tad mana šodiena nebija turpinājums vakardienai, vai šodien es nedaru vakar iesāktos darbus un rīt tos neturpināšu? Tā dzīvot ir vienkārši un ērti – līdz laika upes rātnais tecējums pēkšņi metas straujā un krāčainā līkumā, pārsteidzot mūs, tajā kuģojošos, un izraujot no rokām stūri... Patlaban mums, Latvijai, ir ļoti nepieciešama turpmāko ekonomikas un socialo procesu attīstības analīze, un to diemžēl ļoti uzskatāmi apliecināja Ukrainā un Krimā notiekušais, kas spēja visu Eiropu pilnībā izsist no tās attīstības trajektorijas, ko noteica līdzšinējā inerce. ES un Krievijas, ES un Muitas savienības biznesa attiecības turpmāk veidosies jaunā gultnē – taču kāda tā būs? Mums, Latvijai, ir ne tikai svarīgi to savlaicīgi zināt, bet arī izmantot sev dotās iespēju labvēlīgi ietekmēt šo procesu. Jo, konjunktūrai mainoties, mēs nevaram pagriezt savus rietumu - austrumu tranzīta ceļus uz dienvidiem - ziemeļiem. Tāpēc nedrīkstam sēdēt malā un gaidīt, kamēr lielie partneri izdomā, kā vispirms savā starpā izcīnīties un pēc tam dzīvot tālāk.

Ceram, ka WTF izdosies jūtami aktivizēt Latvijas attīstības centienus. Tomēr tas būs atkarīgs no foruma iespējamo dalībnieku ieinteresētības, no viņu vēlmes uzzināt, vērtēt dzirdēto un pielietot praksē. Protams, ir jārēķinās ar sociālo pasivitāti, kas diemžēl raksturīga mūsu sabiedrībai, tā vērojama arī biznesa aprindās. Latvijā ir desmitiem tūkstošu uzņēmēju, taču organizējušies ir tikai pāris tūkstošu no viņiem, līdzdarbojoties LTRK, LDDK, nozaru asociācijās. Samērā šaurs cilvēku loks apmeklē īpaši uzņēmējiem rīkotās konferences, seminārus – jo tas prasa gan laiku, gan dalības maksu, un tādēļ nereti šķiet lieka greznība. Taču tieši informētība, jaunas zināšanas ļauj izrauties avangardā – jo tie uzņēmēji, kuri apmeklē, piemēram, ministriju rīkotos seminārus, ir informēti par gaidāmajām tendencēm likumdošanā un administrēšanā, par izmaiņām un jaunievedumiem, tādēļ tie var veiksmīgāk plānot savu biznesu. Citi šīs ziņas izlasa avīzē post factum, kad norma stājusies spēkā un patiesībā viss jau nokavēts. Tieši tāpat ir ar biznesa perspektīvām. Viena no WTF aplūkotam tēmām ir "Zīda ceļš" – starptautiskās ekonomiskās integrācijas un preču tranzīta projekts, kurā ir ieinteresētas Kazahstāna un Ķīna, tam gatavojas pieslēgties arī Irāna. Zināšanas par šo ieceri noteikti var palīdzēt daudziem Latvijas uzņēmumiem savlaicīgi radīt un pilnveidot savus produktus vai pakalpojumus jauniem potenciāliem tirgiem. Taču tiem, kuri par "Zīda ceļu" sāks interesēties tikai tad, kad tas jau būs gatavs un apķērīgāku interesentu aizpildīts, nāksies atklāt, ka viņiem "vilciens ir aizgājis" un vērtīgas iespējas palaistas garām.