Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Viedokļi

Atklāta vēstule pret komisijas vadītāju par priekšlaikus dzimušo bērnu vecāku interešu ignorēšanu

Kāpēc Andris Skride kavē opozīcijas deputātu iesniegtā likumprojekta izskatīšanu savā komisijā

Saeimas neatkarīgie deputāti - Jūlija Stepaņenko, Aldis Gobzems, Ļubova Švecova un Karina Sprūde šodien atklātā vēstulē vērsās pie Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Andra Skrides, pārmetot kāda būtiska likumprojekta “turēšanu atvilktnē”.

Neatkarīgo deputātu iesniegtie un komisijā jau teju gadu “nogulējušie” grozījumi likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”, paredz vecāku pabalsta aprēķinā iekļaut arī to laiku, kas priekšlaikus dzimušajiem bērniem ir pietrūcis līdz iznēsātajai grūtniecībai. Saeima 2020. gada 24.aprīlī lēma nodot šo iniciatīvu Sociālo un darba lietu komisijai un tas deva cerību priekšlaikus dzimušo bērnu vecākiem uz taisnīgu attieksmi. Diemžēl, pēdējā gada laikā, kamēr likumprojekts gaidīja savu kārtu, ap tūkstoti priekšlaikus dzimušo bērnu vecāki tā arī palika bez cerētā atbalsta.

Deputāti pārmet Andrim Skridem likumprojekta gaitas bremzēšanu, uzskatot, ka Skride meklē nepamatotus attaisnojumus jautājuma atlikšanai un, iespējams, izmanto savu dienesta stāvokli, lai apzināti kavētu opozīcijas deputātu sagatavotās iniciatīvas īstenošanu.

Ņemot vērā to, ka komisijas vadītājs bauda pilnvaras vienpersoniski sastādīt komisijas darba kārtību, vienmēr pastāv risks, ka personiskas nepatikas pret iesniedzējiem, vai politiskās greizsirdības dēļ, komisijas vadītājs vienkārši nevirza jautājuma izskatīšanu. No šādas rīcības cieš galvenokārt tie cilvēki, kuri ļoti gaida uzlabojumus konkrētā sfērā. Es saprotu, ka Skrides kunga personīgās prioritātēs ietilpst cīņa pret homeopātiju, kā arī viendzimuma pāru attiecību regulējums, bet arī šis jautājums ir steidzami jārisina. Ja tā turpināsies, tad šo iniciatīvu mēs nepaspēsim palaist dzīvē šajā sasaukumā. Tas ir nepieņemami.”, norāda viena no likumprojekta iesniedzējām Jūlija Stepaņenko.

Gan tiesībsargs, gan Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija ir norādījuši, ka valstij ir pienākums radīt vienlīdzīgas iespējas un tiesības visām interešu grupām, tai skaitā priekšlaicīgi dzimušo bērnu vecākiem.

Priekšlaikus dzimušo bērnu vecāku prasība uz taisnīgu atlīdzību netika apmierināta Satversmes tiesā, neskatoties uz Valsts bērnu tiesību inspekcijas un tiesībsarga iebildumiem, tāpēc Saeima ir vienīgā cerība izlabot situāciju un panākt līdzvērtību atbalstu vecākiem, kā tas jau ir noteikts vairākās citās Eiropas valstīs.

Deputāti ir adresējuši atklāto vēstuli arī tiesībsargam, Labklājības ministrijai, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai un Valsts prezidentam, aicinot minētās iestādes sekot līdzi likumprojekta izskatīšanas gaitai un atbalstīt mudinājumu lieki nekavēt iniciatīvas izskatīšanu.