Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Viedokļi

Gan žurnālists, gan treneris. Saruna ar Rīgas Katoļu ģimnāzijas regbija treneri Raimondu Rudzātu

© Ekrānuzņēmums/Youtube/Krustpunktā

Rīgas Katoļu ģimnāzijas (RKĢ) 11. klases skolnieki Markuss Damulevičs un Jevgēnijs Meļņikovs aicināja uz sarunu ģimnāzijas regbija komandas treneri Raimondu Rudzātu, kurš mūsu regbija komandu trenē kopš 2020. gada marta. Viņa vadībā jaunie sportisti guvuši panākumus Latvijas mērogā.

Cik ilgi jau esat treneris? Kā zināms, jums ir vēl viena profesija.

Rīgas Katoļu ģimnāzijas regbija komanda ir mana pirmā un vienīgā komanda, ko trenēju, tāpēc nav pagājis daudz laika. Skolā esmu kopš 2020. gada marta, kad mani uzaicināja otrs regbija treneris Pēteris Skudra. Divus gadus darbojāmies abi kopā, bet šajā mācību gadā Pēteris pārcēlās uz Spāniju, tāpēc paliku viens pats.

Mana pamata profesija ir žurnālists. No ofisa uzreiz braucu uz otro darbu - uz skolu pie regbija komandas. Dzīvoju Siguldā, tāpēc mājās sanāk būt diezgan vēlu.

Kad un kā jums radās interese par regbiju? Vai interesējaties arī par citiem sporta veidiem?

Drīz būs pagājušas 10 sezonas, kā es spēlēju regbiju. Sezona parasti sākas pavasarī un ilgst līdz rudens beigām. Spēlēt sāku jau pieaugušā vecumā, kad man bija 19 gadi. Pirms tam nodarbojos ar basketbolu.

Kļūt par treneri mani Pēteris mudināja vairākkārt, taču pirmās divas reizes atteicu. Trešajā reizē piekritu. Sākumā nodarbības notika reizi nedēļā, tajās piedalījās trīs līdz pieci skolēni, tagad esam nonākuši līdz tam, ka treniņi notiek trīs reizes nedēļā jau krietni lielākam skolēnu pulkam.

Cik grūti ir iemācīties un spēlēt regbiju?

Līdzīgi kā liela daļa Latvijas regbija spēlētāju es šo sporta spēli iemācījos pieaugušā vecumā. Galvenais ir gribasspēks un neatlaidība, pārējais izdodas treniņu procesa laikā. Katram sporta veidam ir sava specifika un unikalitāte, es pat teiktu, ka pusaudzim iemācīties spēlēt regbiju ir vieglāk nekā basketbolu vai hokeju, jo šajos sporta veidos zināšanu pamatu ir vēlams ielikt agrā vecumā. Protams, ir labi, ja arī regbiju sāk mācīties skolas vecumā, bet tas nav svarīgākais.

Kādā vecumā ir lielākā daļa Rīgas Katoļu ģimnāzijas komandas spēlētāju?

Komandā ir skolnieki, sākot no 1. klases, bet, re, viens no maniem audzēkņiem vēl apmeklē skolas bērnudārzu. Vecākie spēlētāji mācās 5. klasē.

Kā sokas skolas regbija komandai? Vai viņi ir kārtīgi spēlētāji?

Man prieks, ka ir gribētāji, jo galvenais ir nevis rezultāti, bet degsme spēlēt un mācīties. Ja komandas labākie spēlētāji šādi turpinās progresēt, pieaugušo vecumā viņi būs divreiz, trīsreiz labāki par mani. Esmu pārliecināts, ka, ja viņi turpinās trenēties līdz 18, 19 gadu vecumam un iekļūs Latvijas izlasē, spēles būs pilnībā citas kvalitātes.

Interesanta iezīme ir lielais meiteņu skaits komandā. Mums ir arī atsevišķa meiteņu komanda. Latvijā esam tikai mēs un Elejas komanda - divas vietas, kas ar to var lepoties. Ja meitenes noturēsies komandā, viņām būs gludāks ceļš uz pieaugušo izlasi. 13. novembrī piecas mūsu komandas meitenes piedalījās Latvijas Regbija Federācijas rīkotajā meiteņu treniņdienā, kur lielās izlases treneri izteica atzinību par atsevišķu spēlētāju meistarību, salīdzinot ar pārējām Latvijas spēlētājām.

Ziemas laikā mūsu treniņi notiek Rīgas Futbola skolas sporta laukumā. Toties pavasarī, vasarā un rudenī, kad ir siltāks laiks un zāle zaļāka, mēs sportojam Rīgas Katoļu ģimnāzijas sporta laukumā. Ziemā esam spiesti izmantot Futbola skolas laukumu, jo tur ir mākslīgais zāles segums, turpretī skolā ir dabīga zāle, tāpēc tur paliek slapjš un dubļains.

Vai komandai ir kādi panākumi? Vai esat piedalījušies turnīros?

Mums ir veselas divas komandas, kas piedalās Latvijas čempionātā - U10 un U12 kategorijās. U10 komandai izdevās iekļūt pirmajā trijniekā un iegūt Latvijas Kausā 3. vietu. Salīdzinot ar 2020. gada martu, kad par sacensībām nedomājām vispār, mūsu komandas līmenis ir cēlies.

Kādi ir komandas nākotnes plāni, mērķi?

Protams, vienmēr ir jātrenējas. Mērķis ir saglabāt pašreizējo komandas sastāvu un, iespējams, iegūt vairāk interesentus, kas apmeklētu treniņus, kā arī veicināt katra jaunieša individuālo izaugsmi. Katram ir savs talanta un ambīciju līmenis. Viņus nevar mērīt pēc vienas mērauklas - galvenais, lai skolēni tiktu pie savas “labākās, versijas”. Lai pilnveidojas, jo savā iztēlē jau saskatu dažus no jauniešiem nākotnē spēlējam Latvijas izlasē.

Tagad ir starpsezona, tāpēc turnīri nenotiek. Tie atsāksies pavasarī - aprīlī vai maijā, kad atklās jauno sezonu. Aktīvā daļa ir pavasaris un rudens, vasarā ir pārtraukums ar dažām atsevišķām sacensībām.

Ja būtu pietiekami daudz trenēties gribošu jauniešu lielākā vecumā, piemēram, vidusskolēni, vai jūs rīkotu treniņus arī viņiem?

Ir jāskatās pēc situācijas, jo vecākās grupās ir nepieciešams vairāk spēlētāju laukumā. Līdz šim brīdim nav bijusi interese.