Slimu bērnu nauda

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aizdomās par valsts naudas izkrāpšanu saistībā ar slimnīcas remontdarbiem aizturējis divas Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas amatpersonas un trīs privātpersonas.

Aizdomās turētās amatpersonas ir bērnu slimnīcas saimniecības direktors Aivars Lisenko un slimnīcas iepirkumu komisijas loceklis, slimnīcas valdes loceklis Arnis Kramzaks.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētājs Dzintars Mozgis tagad staigā ar dunci mugurā, paužot, ka neko neesot zinājis par iepirkumu nodrošinātāju darījumiem, taču arī ap viņu pašu velkas mākoņi, jo vienā no medicīnas preču un iekārtu piegādātājfirmām, kurai veicies vinnēt arī bērnu slimnīcas iepirkumos, kapitāldaļu īpašnieces ir Mozga civilsieva un māsa. Tas, protams, automātiski nenozīmē, ka arī Mozgis ir noziedznieks, taču ēnu met.

Kā tur būs ar dunčiem un kurš cik lielā mērā izrādīsies dūrējs, ļoti gribas cerēt, ka šis ir gadījums, kad KNAB savu darbu ir padarījis kvalitatīvi, ka biroja rīcībā ir pietiekama pierādījumu bagāža.

Bērnu slimnīca ir vieta, no kuras ceļas visarainākās vaimanas, – trūkst naudas, vajag naudu, ziedojiet naudu! Jo pretējā gadījumā bērniem trūks izremontētu un jaunu telpu, mūsdienīgas medicīnas tehnikas un medikamentu.

Sabiedrība allaž ir bijusi pat ļoti atsaucīga – ne viens vien, kam maciņa saturs smagi krīzes piemeklēts, tomēr, dzirdot par nepieciešamību ziedot bērniem, kādu nebūt summu ziedojumam atlicina.

Ir bērni ar onkoloģiskām slimībām, arī ar retām slimībām, kam vienīgā cerība uz dzīvošanu ir ziedojumos. Jo valstij nav naudas, lai apmaksātu ļoti dārgas zāles. Veselības ministrija, lai cik tas absurdi un šausminoši izklausītos, tiesājās ar mazajiem, slimajiem bērniem. Tātad bērniem ministrijai naudas nav, taču priekš Lisenko pusmiljons latu ir atradies! Šādu summu KNAB kratīšanās esot atradis pie slimnīcas saimniecības direktora.

Bērnu slimnīcas lieta var stipri ietekmēt arī politikas procesus un 10. Saeimas vēlēšanu rezultātus. Katrā ziņā publisko attiecību katastrofa pašlaik jau ir vienā no partijām – Tautas partijā –, jo Lisenko esot viens no šīs partijas ziedotājiem. Ja ir kāda partija, kas priekšvēlēšanu klīsteri vāra par bērniem izkrāptu naudu, tad pat viedā, bārdainā ierindas biedra atgriešanās strādāt var nepalīdzēt oranžo centienos pārvarēt 5% barjeru. Elektorāts mēdz ticēt, mīlēt un piedot, taču bērnu aplaupīšanu gan diezin vai piedos.

Korupcija un zagšana ir nosodāma jebkurā formā, taču arī korupcijā un zagšanā mēdz būt dažādas nokrāsas, toņi un pustoņi. Noziedzīgajā pasaulē mēdz būt savi likumi, kurus nevajadzētu idealizēt – diezgan kropli likumi –, taču pat noziedznieku likumu nerakstītajā kodeksā apzagt slimus bērnus ir absolūti nepieļaujama cūcība. Proti, ja bērnu slimnīcas saimniecības un iepirkumu darboņu vaina izrādīsies īsta un pierādīta, viņi būs pārkāpuši ne tikai vispārcilvēciskās morāles normas un Latvijas Republikas likumus, bet pat zagļu un bandītu izpratni par to, ko drīkst un nedrīkst.