Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Viedokļi

Cik ir KNAB Latvijā?

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja un apakšnieku traģikomiskās nesaskaņas, kas ir pāraugušas par visaugstāko valsts izpildvaras un likumdevēju problēmu, tikai pa daļai ceļas no tā, ka Juta neklausa Normundam, Normunds neklausa Valdim, bet Valdis negribēs klausīt Saeimas Nacionālās drošības komisijai.

Lielākā problēma ir tā, ka joprojām nav pat mēģināts aptvert, kas tas KNAB vispār ir un kur tam būtu jāatrodas Latvijas tiesu sistēmā, – tas ir ne zivs, ne gaļa, ne prokuratūra, ne policija, tas atrodas mistiskā premjera pārraudzībā, kurā nedz pats premjers, nedz KNAB saprot, kurš, ko un cik tālu drīkst pārraudzīt.

Atrodoties ārpus sistēmas, laika gaitā vairākiem KNAB darbiniekiem ir radusies izjūta, ka viņi atrodas augstāk ne tikai par jebkuru amatpersonu un institūciju, bet arī augstāk par likumu un Satversmi, ka drīkst visu, – korupcijas apkarošanas vārdā var ņemt ciet īstos un šķietamos koruptantus arī bez pietiekamiem pierādījumiem, var darboties brutāli, pārkāpjot cilvēktiesības, var pat paņemt kādu naudiņu no kantora seifa, kad pašam aptrūkstas. Sazin kāpēc knabistiem vēl vajag arī pēc iespējas plašāk padižoties ar saviem veikumiem, rīkojot aizturēšanas šovus un noplūdinot operatīvos materiālus.

Un vēl viena nelaime – jau ilggadēji KNAB darbojas politiski tendenciozi, pat īpaši neslēpjot, ka piestrādā par politiskās cīņas instrumentu partijai Jaunais laiks (tagad Vienotība). Aizturēšanas, lietu uzsākšanas un neuzsākšanas, uzbrukumus un piesegumus KNAB ir menedžējis tā, lai publikai rastos iespaids, ka viens politiskais spēks ir enģeļi, kamēr pārējie – korumpēti.

Droši vien Normunda Vilnīša uzsāktās KNAB strukturālās reformas nozīmē centienus savu vadīto kantori no šādas nelāgas auras atbrīvot. Taču tas laikam nav iespējams, kamēr kā tuvākā apakšniece turpina strādāt kvēli vienā politiskā virzienā iecepusies Juta Strīķe.

Pret Vilnīti vērsto sorosītu propagandas vuvuzelu troksnis un premjera Valda Dombrovska uzbrukums Vilnītim, paģērot visas reformas atcelt, rāda, ka stāsts par Vienotības ietekmes aģentiem korupcijas apkarošanas birojā nav sazvērestības teorija, bet ikdienas prakse.

Pagaidām nav zināms, cik lielā mērā pamatota, cik atkal kādas politiskas spēles ir KNAB ciemošanās Latvenergo vadības kabinetos un septiņu enerģētikas flagmaņa darbinieku aizturēšana. Te iespējami divi scenāriji.

Ja tas saistīts ar TEC 2 būves projektu, tad jāteic, ka tur tiešām kaut kas nav īsti kārtībā. No vienas puses, tas izskatās kā ērts un jauks projekts eironaudu apgūšanai, viegla peļņa Latvijas gāzei un Latvenergo. No otras puses, TEC 2 nozīmē pilnīgu un galīgu dabasgāzes uzvaru pār jebkuru alternatīvu enerģijas ražotni Latvijā – nākotnē nav jēgas domāt par kādas nebūt šķeldas vai citu zaļo resursu izmantošanu. Lielos tautsaimnieciskos vilcienos TEC 2 diezin vai ir valstij izdevīgs pasākums. Turklāt tas neiet kopā arī ar Eiropā tik populāro modi runāt par diversifikāciju jeb nepieciešamību savu enerģētiku veidot tā, lai tā nekļūtu absolūti atkarīga no Krievijas resursiem. Ar TEC 2 saistās milzu summas un lobiju intereses, tāpēc nebūtu brīnums, ja kāds tur tiešām būtu pasildījis rociņas.

Pēdējo un izķirošo zaļo gaismu TEC 2 pasākumam gan deva nevis kādi baisie oranžie, bet gaismas spēku pārstāvis, ekonomikas ministrs Artis Kampars. Ja skandāls eskalēsies līdz politiskajām atbildībām, tad arī Vienotībai būs pagrūti izšļukt bez pēriena.

Pagaidām nav zināms, ko un cik pārliecinoši KNAB ir atradis Latvenergo kabinetos. Var gadīties, ka tiešām ir faktūra, ka šoreiz tiešām pieķerti koruptanti. Tad tas ir lieliski.

Tomēr, cik nav bijis arī gadījumu, kad pirmajā brīdī visai tautai šķiet, ka KNAB atmaskojis briesmoņus, bet, kad paiet kāds laiciņš, atklājas, ka ar pierādījumiem ir pašvaki un no skaļās krimināllietas iznācis čiks.

Publisko attiecību meistari enerģētiķu aizturēšanu prasmīgi pasniedz tādā mērcē, ka, sliktais Vilnītis neko nedara, bet tikai staigā pa Saeimas komisijām, kamēr labā Strīķe drosmīgi iet arestēt koruptantus. Tad iznāk, ka pastāv kāds Vilnīša KNAB un vēl arī Strīķes KNAB? Vuvuzelu dūkoņā var saklausīt arī – ja Vilnītis turpinās slikti uzvesties, KNAB var tikt šķelts un sadalīts kā tāda Parex banka sliktajā KNAB un labajā KNAB.

Jāteic, tā Latvijas tiesiskumam vēl tikai trūka… Tad katra partijas liste varētu veidot savu ar pistolēm un rokudzelžiem bruņotu KNAB. Tad vēlēšanas vairs nebūs vajadzīgas, jo vinnēs tas, kurš šaus pirmais – kā Kirgizstānā.