VID ģenerāldirektora krēsls uz letes

Valda Dombrovska valdībai nākamajā nedēļā politikas seismologi prognozē uzreiz divus tektoniskos grūdienus. Viens saistīts ar jautājumu par to, vai Saeima dos premjeram un finanšu ministram pilnvarojumu parakstīt papildu saprašanās memorandu ar Starptautisko valūtas fondu.

Otra varastrīce ceļas no stūrgalvīgā finanšu ministra Einara Repšes vēlmes atbrīvoties no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora Dzintara Jakāna. Abas problēmas var sašūpot valdības stabilitāti, tomēr visticamāk šī vēl nav tā reize un tie iemesli, lai Dombrovskis tiešām kristu.

Memoranda parakstīšanas pilnvarošana solās būt tikai jauka iespēja politiķiem atgādināt tautai, ka viņi ir. Ar šo tēmu var kāpt tribīnē un vērpt verbus. Tikmēr Dombrovskis jau savus verbus ir ievērpis tā, ka, ja parlaments nedos viņam pilnvarojumu, tad pensionāri paliks bez Satversmes tiesas piespriestajiem, iepriekš antikonstitucionāli atņemtajiem latiem. Visi tie, kas balsos par pilnvaru nedošanu Dombrovskim, automātiski iznāks arī latu noskaudēji pensionāriem. Kurš gan gribēs šādu ampluā?

Jakāna jautājums ir berze starp divām plātnēm – starp Jauno laiku un Tautas partiju. Jaunais laiks jau sen kvēli vēlas Jakāna noņemšanu, bet Tautas partija bez pārmērīgas kvēles, tomēr nevēlas Jakānu atdot strīpainā žaketē tērptā Repšes saplosīšanai. Tā ir sanācis, ka izšķirīgais vārds nākamnedēļ būs jāsaka Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS), kura šajā kariņā līdz šim nav piedalījusies un kurai tagad no malā stāvētājas jākļūst par šķīrējtiesnesi.

No vienas puses, finanšu ministra Repšes uzbrukumi Jakānam ir acīmredzami neadekvāti un tipiski jaunlaicīgajā manierē pilni ar liekulību un meliem. Repše bija ļoti cerējis, ka Jakāna norakšanā viņam palīdzēs disciplinārlieta pret Jakānu. Taču disciplinārkomisijas atzinums drīzāk ir ļoti negatīvs pašam Repšem, jo konstatēta virkne gadījumu, kuros finanšu ministrs devis VID uzdevumus, kas nav finanšu ministra kompetencē.

Redzot, ka ar disciplinārlietas vicināšanu pa gaisu būs par maz, Repše šonedēļ publikai prezentēja vēl vienu papildu stāstu par Jakāna it kā briesmonīgumu. Repšes versijā VID ģenerāldirektors esot vainojams pie tā, ka kādai fiziskai personai Latgalē izdevies izvairīties no 8000 latu uzrēķina maksāšanas – Jakāns šīs nelikumības piesedzis. Šajā gadījumā Repše tīši maldina sabiedrību, apzināti apmaina pasakas galu un sākumu vietām.

VID vadība pati savulaik konstatēja atsevišķu VID darbinieku aizdomīgas darbības. Tika sākts kriminālprocess un ierosināta arī disciplinārlieta pret darbiniekiem, kurus uz lietas izskatīšanas laiku atstādināja no amata pienākumu pildīšanas. Audita lieta tika izņemta no Latgales reģiona un nodota Kurzemes VID reģionālajai iestādei. VID Finanšu policija lietu nosūtīja uz prokuratūru kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Taču komisijā, kas izskatīja disciplinālietu, nebija vienprātības par darbiniekiem piemērojamo sodu. Pamatojoties uz šīs komisijas atzinumu, VID Nodokļu pārvalde sagatavoja savu atzinumu, kurā tika pausts, ka aizdomīgie darbinieki nav atbrīvojami no amata. VID Nodokļu pārvaldi tobrīd vadīja Nellija Jezdakova, kura tagad pilda atstādinātā Jakāna amatu un par kuru Repšes aprindas jau runā kā par personu, kas varētu kļūt par Jakāna pēcnācēju.

Stāsta beigās prokuratūra lēma, ka kriminālprocess izbeidzams sakarā ar nozieguma sastāva neesamību. Taisnība būs, ka sižets neiznāk nekāds patīkamais nevienam no tajā pieminētajiem personāžiem, tomēr kurā vietā te Jakāns iznāk ko piesedzis?

No otras puses, lai cik derdzīgi uzvestos finanšu ministrs, nekas jauns tas nav un jebkura koalīcija nav mīlas un rožu smaržas apdvests pasākums. Jakāna problēma tagad ir daudz plašāka politiska tirgus objekts, kurā uz letes var tikt likti visdažādākie citi amati, ietekmes sfēras, paveras iespējas šantāžai un blefam. Cīņās zem deķa jaunlaicēni var parādīt tādus argumentus, ka koalīcijas partneriem atliks vien pacelt rokas. Bet tikpat labi var iegriezties arī tā, ka atsēdināti nomierināties tiek paši jaunlaicēni – ZZS un TP pašlaik nav noskaņoti gāzt Dombrovski, tomēr ekstraordinārajam finanšu ministram jau tagad ir pārāk daudz varas, un nodot viņa rīcībā vēl arī VID būtu tā kā ļoti daudz par daudz.

Var gadīties arī, ka nākamotrdien vēl nekas nebeidzas, jo valdības locekļiem nejauši uzradīsies citi svarīgāki jautājumi, ko lemt. Ņemšanās ap VID ģenerāldirektora krēslu, te atslābstot, te saspringstot, tad var iestiepties vēl nedēļām ilgi.