Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Viedokļi

Rietumu vērtības un Islandes referendums

Vai iedzīvotāji ir atbildīgi par nedaudzu nemākulīgu un (vai) zaglīgu baņķieru sataisītajiem privātajiem parādiem? Vai mums no savas kabatas ir jāmaksā par citu cilvēku taisītajiem parādiem svešās zemēs?

Demokrātiskās zemēs atbilde ir – tikai tad, ja vēlētāji tam piekrīt. Primitīvākās un nacistiskās pārvaldes sistēmās tiek ieviests kolektīvās atbildības princips. Vācu nacisti ieviesa kolektīvās atbildības principu, izrēķinoties ar veselām tautām, ciematiem utt. Staļina laikā bija paredzēts cietumsods par radniecību ar tautas ienaidnieku. Rietumu demokrātijās galvenais sasniegums ir individuālā atbildība. Katrs atbild par saviem parādiem pats. Katrs ir savs laimes kalējs.

Kā noskaidrojās pagājušajā nedēļā notikušajā Vienotības kongresā, Rietumu vērtības var vienot pat viskašķīgākos cilvēkus. Rietumu vērtības. Labēja, nevis kreisi komunistiska izpratne par ekonomiku! Rietumu izpratne par taisnīgumu, demokrātiju un atbildību. Lieliski! Rietumu, nevis Austrumu vērtības! Latvijai ir nekavējoties jāatsakās no kolektīvās atbildības principa. Šajā ziņā jau ir no kā ņemt piemēru. Ir jāīsteno to valstu prakse, par kuru demokrātiskumu, par kuru piederību Rietumu pasaulei un Rietumu vērtībām nav nekādu šaubu.

Par Islandes piederību Rietumu civilizācijai, Rietumu demokrātijai, kā arī par piederību NATO blokam kopš tā izveides nav nekādu šaubu.

Islande turklāt ir valsts, kas pirmā atzina Latvijas neatkarību, Islande ir arī pirmā valsts, kas referendumā atļāva saviem vēlētājiem atbildēt uz jautājumu, vai ikvienam valsts pilsonim ir jāmaksā par nedaudzu baņķieru privātajām mahinācijām, izputinot citus un iedzenot nabadzībā alkatīgākos citu valstu piederīgos.

Rietumu demokrātijas atbilde ir: nē! 93,3% no Islandes balsstiesīgajiem atbildēja, ka viņi uzskata ar netaisnīgu un nepieņemamu, ka katram Islandes pilsonim tagad būtu jāsamaksā 15 000 ASV dolāru, lai dzēstu pāris blēdīgu banku īpašnieku parādus Lielbritānijā un Holandē.

Tikai 1,7% islandiešu piekrita viedoklim, ka par baņķieru un banku īpašnieku ietaisītajiem parādiem svešās zemēs ir jāsamaksā visiem baņķieru un banku īpašnieku kaimiņiem.

Islandes referenduma rezultāts ir skaidrs. Demokrātisku sabiedrību pilsoņiem nav jāmaksā par banku īpašnieku ietaisītajiem parādiem!

Tagad aplūkojam Latvijas pēdējo divu gadu notikumus. Ļaudis, kas apgalvoja, ka pārstāv Rietumu vērtības un Rietumu demokrātijas ideālus, izrīkojās kā totalitārisma un nacisma ideologi. Banku īpašnieku privātie parādi Latvijā tagad ir jāmaksā pilnīgi visiem. Kopumā Parex bankā jau ir nogremdēts miljards latu. Tie ir gandrīz 1000 dolāru uz katru Latvijas iedzīvotāju, pensionārus un zīdaiņus ieskaitot. Par šādu summu mums visiem tagad palielinās nodokļus vai samazinās pakalpojumus no valsts (veselības aizsardzību, izglītību utt.). Visu Latvijas iedzīvotāju atbildību par pāris cilvēku privātajiem parādiem mums uzspieda nedemokrātiski, neprasot mūsu piekrišanu.

Islandes prezidentam pietika apņēmības nosargāt Rietumu vērtības pret baņķieru alkatību. Latvijā par dažu neveiksmīgu biznesmeņu sastrādāto lika maksāt pilnīgi visiem Latvijas iedzīvotājiem.

Latvijā jau ir par vēlu. Nauda jau ir aizskaitīta nerezidentiem. Taču, kad bija jāglābj Parex, mums visiem tika iegalvots, ka tādējādi tiks novērsts visas banku sistēmas bankrots. Līdz ar to varam uzskatīt, ka visas banku sistēmas glābšanai no mums tika pieprasīta kolektīva atbildība par dažu Latvijas pilsoņu parādiem. Principā neveiksmīgie baņķieri un banku sistēma kopumā varētu nodemonstrēt kolektīvu atbildību un, pirms sākt atkal pelnīt, atmaksāt katram Latvijas iedzīvotājam tos 1000 dolārus, kas ir izlietoti baņķieru parādu segšanai un banku sistēmas glābšanai. Tiklīdz tiks pārvarētas krīzes grūtības, politiķiem nekavējoties ir jāpieprasa banku sistēmai samaksāt savus parādus iedzīvotājiem

Vēlētājiem no politiskajām partijām un to līderiem būtu jāpieprasa nevis abstrakta uzticība Rietumu vērtībām, bet gan skaidra atbilde uz jautājumu, kādu politiku banku sektorā atbalsta attiecīgā partija. Vai iedzīvotāji ir atbildīgi par nedaudzu nemākulīgu un (vai) zaglīgu baņķieru sataisītajiem privātajiem parādiem?