Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Viedokļi

Jaunieši pēta, kā saglabāt labu veselību ziemā?

© Pixabay.com

Katru rītu gribās ietīties segā un pagulēt ilgāk? Līdz ar aukstumu un vējiem beidzot ir iestājies īpaši gaidītais gadalaiks. Lai gan temperatūras izmaiņas dažiem sagādā prieku, tā nes arī sezonālās infekcijas, samazina fizisko aktivitāti un padara mūs nogurušus. Lai pasargātu sevi no infekcijām, sliktas pašsajūtas un vājuma, ir jāsildās un jāstiprina imūnsistēma.

Kādas izmaiņas notiek ziemā?

  • Mēs mazāk kustamies, samazinās plaušu ventilācija, lēnāk kustas plaušu trahejas epitēlijs un vīrusi vieglāk nokļūst elpceļos.
  • Samazinās dienas gaišais laiks, kļūst vēsāks, un mēs vairāk laika pavadām telpās. Slēgtās telpās palielinās vīrusu koncentrācija, kas mūs padara pret tiem uzņēmīgākus.
  • Vasarā daudzi peldas atklātos ūdeņos, kas norūda imūnsistēmu. Ziemā tas gandrīz nav iespējams.
  • Sākas apkures sezona, un gaiss kļūst sauss, kas butiski izžāvē gļotādu, novājinot organisma aizsardzību. Tā, piemēram, gripas vīruss ilgāk spēj izdzīvot sausā gaisā.
  • Izglītības iestādēs atgriežas skolēni, kuri ne vienmēr ievēro personīgās higiēnas noteikumus un aiznes sev līdzi mājās infekcijas, kuras pieaugušā imunitāte jau sen ir «aizmirsusi».
  • Mēs mazāk patērējam uzturā augļus un ogas, līdz ar to mazāk saņemam nepieciešamo antioksidantu daudzumu, kā arī neesam iemācījušies vai negribam augļus aizstāt ar dārzeņiem.


Visi minētie faktori ietekmē individuālos rādītājus: iespējams varēsiet novērot D vitamīna, folijskābes, dažu antioksidantu līmeņa pazemināšanos, tāpat arī kortizola, holesterīna līmeņa paaugstināšanos.


Ieteikumi, kā cīnīties pret ziemas slimībām:

Ikdienas fiziskās aktivitātes


Fiziskās aktivitātes ir svarīgas, lai sevi uzturētu labā formā un saglabātu veselību gada garumā. Tieši ziemā pat viegli treniņi, tostarp pastaigas, skriešana, pilates vai joga, palīdzēs uzturēt ķermeni siltu un veselīgu.

Izveidojiet veselīga uztura plānu un ievērojiet to!

Lai cilvēka organisms būtu vesels, tam ir nepieciešami vitamīni un antioksidanti, tāpēc sastādiet sabalansētu uztura plānu, kas ietver pienu, pilngraudu produktus, svaigus augļus un dārzeņus, riekstus, sēklas, gaļu un zivis.

Ievērojiet higiēnu, bieži mazgājiet rokas un dezinficējiet apkārtni!

Saskaņā ar Slimību kontroles un profilakses centra (SKPC) datiem baktērijas uz rokām var nokļūt no dažādiem avotiem. Tāpēc mazgājiet rokas vairākas reizes dienā, izmantojot ziepes un ūdeni, lai noņemtu mikrobus un gan sevi, gan citus pasargātu no vīrusiem un infekcijām.

Izgulieties!

Nepietiekama miega daudzums var izraisīt nespēku. Lai panāktu ķermeņa un prāta sinhronizāciju, ir nepieciešams atpūsties un pietiekami daudz gulēt, tādējādi saglabājot veselu imūnsistēmu.

Esiet siltumā!

Neļaujiet, lai aukstie laikapstākļi jūs saaukstētu! Valkājiet biezas vilnas drēbes, kas nodrošina pietiekamu aizsardzību pret stipru vēju un sniegu.