Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Viedokļi

"Swedbank" atbilde uz Neatkarīgās rakstu

© Ilze Zvēra/F64

Vēršam uzmanību uz rakstā minētajām nepilnībām. Pirmkārt, raksts satur faktoloģiskas kļūdas – Swedbank kopējā peļņa 2022.gadā pieauga par apmēram 5%, tomēr peļņas apmērs ir nevis kā rakstā minēts 1,9 miljoni eiro, bet gan 21,8 miljardi zviedru kronu, kas ir apmēram 1,9 miljardi eiro. Un šī peļņa ietver arī nopelnīto Baltijas valstīs. Tātad Swedbank peļņa Zviedrijā 2022.gadā bija apmēram 1,4 miljardi eiro. Kas nozīmē, ka Swedbank Latvija 8 gadu laikā dividendēs izmaksātie līdzekļi ir apmēram 35% no Swedbank pērnā gada peļņas Zviedrijā.

Tāpat patiesībai neatbilst, ka Swedbank ienākumi nepaliek Latvijā un nenonāk Latvijas uzņēmējdarbības atbalstam. Apkopojot datus par minētajiem 8 gadiem, šajā laika posmā Swedbank Latvijā ir finansējusi uzņēmējus par vairāk nekā 5 miljardiem eiro. Šādi rēķinot, dividendēs izmaksātie līdzekļi ir apmēram 10% no tās summas, kas nonākusi caur kreditēšanu Latvijas tautsaimniecībā. Un šajā statistikā netiek iekļauti dažādi papildus finansēšanas virzieni, piemēram, faktorings u.tml.

Papildus tam, privātpersonām šajos 8 gadus ir piešķirts finansējums vairāk nekā 3 miljardu eiro apmērā. Turklāt, Swedbank arī visu šo laiku ir atbalstījusi dažādas sociāli svarīgas iniciatīvas un projektus, veltot tam 8 gadu laikā vairāk nekā 6 miljonus eiro - tātad vidēji vairāk nekā 750 tūkstošus eiro gadā.

Runājot par ieguvēju no Swedbank peļņas, jāprecizē, ka ne tikai Zviedrijas pensiju krājēji iegūst labumu no šiem līdzekļiem. Arī Latvijas pensiju krājēju līdzekļi nonāk šajos fondos un tiek ieguldīti ilgtspējīgi. Tātad pastarpināti ieguvēji ir arī Latvijas iedzīvotāji.

Savukārt atziņa, ka labums no dividendēm nonāk tikai pie uzņēmuma akcionāriem, starp kuriem ir arī Latvijas un citu Baltijas valstu iedzīvotāji, ir pamatu pamats jebkurai uzņēmējdarbībai. Akcionāri ir gan privātpersonas, kuras pašas ir investējušas līdzekļus Swedbank akciju iegādē, gan Swedbank esošie un arī bijušie darbinieki, kas akcijas saņēmuši kā daļu no atalgojuma motivācijas programmas. Tā kā bankas akcijas tiek kotētas Stokholmas biržā, tās var iegādāties ikviens un attiecīgi arī saņemt par savām akcijām dividendes ne tikai no Swedbank peļņas Latvijā, bet arī pārējām Baltijas valstīm un Zviedrijas. Swedbank ir ilgtspējīga un labi kapitalizēta banka, kas nodrošina stabilus un drošus finanšu pakalpojumus saviem klientiem, kā arī atbildīgi attiecas pret to biznesa vidi, kurā darbojas.”

* * * *

Redakcijas piebilde: Neatkarīgās rakstu var izlaīt šeit: "Swedbank" astoņos gados izsūkusi no Latvijas virs pusmiljarda eiro