Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Viedokļi

LPPA viedoklis par pausto medijos

Valsts SIA “Autotransporta direkcijas “ valdes priekšsēdētāja Kristiāna Godiņa 29.03.2021. intervijā Latvijas Radio 1 (LR1) 16.05 raidījumā Pēcpusdiena un satiksmes ministra Tāļa Linkaita 30.03.2021. Latvijas Radio 4 (LR4) 8.36 raidījumā Doma laukums paustā informācija par Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācijas (LPPA) vēstulē uzskaitītajiem trūkumiem nozares pārvaldīšanā un konkursu organizēšanā pasažieru pārvadājumu iepirkumiem nākošajam 10 gadu periodam, nesatur nevienu konstruktīvu priekšlikumu vai risinājumu situācijas uzlabošanai, bet tiek meklēts iemesls LPPA nozīmes mazināšanai, izplatot nepatiesas ziņas par nozares sociālo partneri - LPPA .

LPPA norāda, ka pretēji T.Linkaita apgalvotajam, LPPA biedru sastāvā ir arī pasažieru pārvadātāji, kas veic pilsētas pārvadājumus, pārvadātāji, kas veic neregulāros pārvadājumus, un nepiedalās konkursā un pasažieru pārvadātāji, kuri ir uzvarējuši konkursā. LPPA par T.Linkaita rīcību, izplatot nepatiesu informāciju publiskajā telpā, informēs Ministru Prezidentu.

LPPA uzsver, ka tā nav pret brīvu konkurenci, bet ir pret konkurenci “tumsā” un neskaidriem konkursa noteikumiem un nevienlīdzīgu vērtēšanas metodiku tirgus daļas iegūšanai reģionālo pārvadājumu tirgū. Pasūtītājs LPPA biedru sūdzību kompetentajām iestādēm rezultātā vairākas reizes ir mainījis nolikumu, sniedzis un pēc tam atsaucis paša sniegtās atbildes, tostarp tādas, kas ir loģiski pretrunīgas, un tādējādi ierobežojis pretendentiem pilnīgu izpratni gan par nolikumu, gan tā rezultātā slēdzamo iepirkumu līgumu. Turklāt jāpiemin, ka Pasūtītājs necenšas procesu pasteidzināt arī atbildes sniedzot ilgā - nereti pat Publisko iepirkumu likuma noteiktajā maksimālajā laikā. Neskaidra ir paša Pasūtītāja motivācija, jo minētajā intervijā Linkaita kungs piemin lielu konkurenci, bet tieši Pasūtītājs ar savu iepriekš minēto rīcību rada apstākļus kļūdainu piedāvājumu sagatavošanai un tādējādi konkurences samazinājumam.

Godiņa kungs kā panākumu minēja noorganizēto ieinteresēto piegādātāju sanāksmi 19.februārī, kura tika organizēta jau pēc divu kļūdainu konkursu norises un bija ne tikai bezjēdzīga, bet pat zaudējumus radoša - tajā prezentētais Pasūtītāja skaidrojums par konkursa nolikumu, ne tikai bija pamats ieinteresētajiem piegādātājiem pārskatīt sagatavotos apjomīgos piedāvājumus, pārslēgt nodomu protokolus ar autobusu piegādātājiem, bet vēlāk, 9. martā publicētie Iepirkuma nolikuma grozījumi atcēla Pasūtītāja ieinteresēto piegādātāju sanāksmē skaidroto un prezentēto, tādējādi padarot piedāvājumu pārskatīšanā ieguldīto darbu par veltīgu un kārtējo reizi radot pretendentiem nepieciešamību apjomīgos piedāvājumus pārstrādāt un pārslēgt nodomu protokolus ar autobusu piegādātājiem.

Uzmanības novēršanai no konkursa trūkumiem Godiņa kungs intervijā uzskaitīja kļūdas, par kurām pretendenti ir izslēgti no iepirkuma, aizmirstot pieminēt Iepirkuma uzraudzības biroja lēmumos par konkursu norādītos Pasūtītāja pārkāpumus, kuru rezultātā vairākkārtīgi nācies nolikumu pārstrādāt un vairākkārtīgi pārvērtēt paziņotos rezultātus.

LPPA pauž neizpratni par satiksmes ministra vājo informētību par līdzšinējo nozares darbu un esošo pakalpojumu kvalitāti, kā konkursa ieguvumus minot bezskaidras naudas norēķinus reģionālajos pārvadājumos, drošības jostas un bezvadu interneta pieslēgumu. Jau kopš 2017.gada reģionālajos pārvadājumos tiek nodrošināti komfortabli autobusi ar bezskaidras naudas norēķinu iespēju, drošības jostām un bezvadu interneta pieslēgumu 2/3 reģionālo pārvadātāju autobusos. Pasūtītāja pieprasītie jaunie autobusi komforta ziņā atpaliek no šobrīd pārvadājumos izmantotajiem tūrisma klases autobusiem. Bez tam konkursa rezultātā autobusu vadītāji nebūs ieguvēji, jo atalgojums, mainoties pārvadātājam, samazināsies sakarā ar koplīgumu un dažādu sociālo labumu neesamību.

LPPA izbrīna T.Linkaita apgalvojumi par izsmeltajiem juridiskajiem argumentiem un līdz ar to informētība par lēmumiem, kas šobrīd vēl nav paziņoti, jo Iepirkumu uzraudzības birojs ir noteicis lēmumu paziņošanas datumus šī gada 1.aprīlī un 10.maijā, bet Augstākās tiesas Senāts nav vēl paziņojis kasācijas sūdzības par konkursa prasībām izskatīšanas datumu.

Ar cieņu,

LPPA prezidents I.Ošenieks