Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Viedokļi

Augsti godātais Veselības ministra kungs, atdodiet maniem pacientiem rehabilitāciju!

Veselības ministram ne silts ne auksts, kad pret viņa lauku slimnīcu iznīcināšanas politiku iebilda slimnīcu biedrība, nopietnu rakstu uzrakstīja deputāts Mārtiņš Šics. Nepietika, ka pieklājīgi un korekti par rehabilitācijas iznīcināšanu uzrakstīja rehabilitācijas profesors Aivars Vētra. Bez tam Gunta Belēviča nostāja ir, ka rehabilitācija nav tā vieta, kur naudu tērēt. Ja nu kāds vispār grib rehabilitāciju– tad rehabilitācija var būt tikai Rīgā.

Es nevaru saprast, kas notiek ar ministru – katru nedēļu viņš pauž pilnīgi pretrunīgu viedokli. Vēl martā ministrs televīzijā, radio, Ministru kabinetā un uz ielas stāstīja, ka lauciniekiem pienākas līdzvērtīga veselības aprūpe, tādēļ jaunie ārsti jāsūta uz laukiem. Nākamajā rītā skaties – ministrs noņēmis naudu lauku slimnīcām, atdevis Rīgas stacionāriem. Jo Rīgā, lūk, esot garākas rindas.

Pirms nedēļas ministrs paziņoja, ka divas trešdaļas ārstu (un medicīnas) esot Rīgā. Bet pēc brīža lauku slimnīcām noņem naudu, lai tās nekādi nevarētu samaksāt lauku ārstiem algu. Bet visvairāk ministrs lauku slimnīcām ir atņēmis naudu rehabilitācijai, īpaši bērnu rehabilitācijai. Varbūt vaina jāmeklē ministra padomdevējos .

Un tomēr – mani visvairāk uztrauc mani lauku pacienti, kas man zvana un stāsta, ka viņiem tagad gan pēc izmeklējumiem, gan uz fizikālām procedūrām, gan pie speciālista būšot jābrauc uz Rīgu. Man ir daudz pēc infarkta un sirds operāciju pārcietuši slimnieki ,kas dzīvo laukos un savlaik ārstējušies pie manis. Piemēram, pacientam brauciens no Alūksnes uz Rīgu (vienā virzienā) ilgst no 4 stundām 10 minūtēm līdz 5 stundām, cena– no 8 eiro 40 centiem līdz 8 eiro 90 centiem). Nerunāsim par tiem 2 eiro, kas jātērē alūksnietim par pārbraucienu ar tramvaju Rīgā uz Stradiņa slimnīcu, bet vēlāk atpakaļ uz autoostu. Kopējie izdevumi aptuveni 22 eiro tikai ceļam, bet laika patēriņš 16 stundas. Labi, ja pacients desasmaizi sasmērējis līdz un paņēmis bērza sulas plastmasas pudelē dzeršanai.

Un tas tikai tādēļ, lai saņemtu kardiologa konsultāciju, veiktu veloergometriju vai ehokardiogrammu un saņemtu rehabiltācijas plānu nākamajam atveseļošanās etapam... Un mans pacients saka – šie izmeklējumi Alūksnē, kā maksas pakalpojumi maksā nedaudz lētāk nekā ceļanauda.

Augsti godātais ministra kungs! Vai Jūsu plāns atņemt lauku slimnīcām rehabilitāciju ir plāns piespiest pacientus maksāt par pakalpojumu? Atcerieties, ministra kungs, rehabilitācija ir jāveic iespējami tuvu dzīvesvietai!

Man ir žēl manu pacientu!