Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Viedokļi

Zālēm jābūt rūgtām, špricei sāpīgai

Kad Laimdota☀ bija maza meitene , māte viņai pret saaukstēšanos deva dzert karstu pienu ar sviestu, alveju, medu, sodu un sīpolu sulu. Tas viņai uz visu mūžu radīja pārliecību, ka medicīna ir nežēlīga, bet viss ap to– mazohistisks. Zāles noteikti ir negaršīgas, šprices adata trula, zobārsta urbis tricina ne tikai vaigu, bet arī visu ēkas otro stāvu. Secinājums - veselības jomu jāvada cilvēkam, kurš pats nav bijis ne ārsts, ne pacients, taču spēj pārdot zāles, piegādāt kompjūtertomogrāfu vai vismaz sadalīt Eiropas struktūrfondus dzeltenai elļas krāsai slimnīcas gaitenim.

„Vienotības” veselības ministra kandidāts tiek izvēlēts pēc četrām pazīmēm: medicīnai „tuvu stāvējis” nemediķis, Rīgas Stradiņa universitātes vadošs darbinieks, pieredze medicīnas tehnoloģiju un zāļu biznesā, ierēdnis pēc formas un satura. Viņam ir jāspēj trijos mēnešos pievienot Stradiņa slimnīcu Rīgas Stradiņa universitātei, pareizi jāsadala struktūrfondu nauda, bet galvenais jāatpelna partijas saistības pret farmācijas biznesu. Un tas viss par salīdzinoši mazo ministra algu pēc visu iespējamo deklarāciju aizpildīšanas un pielaižu saņemšanas.

„Vienotības” rokās jau trīs gadus ir gan premjera, gan finanšu ministra, gan veselības ministra portfelis. Visi šie trīs amati kopā vienai partijai doti, lai nodrošinātu naudu veselībai. Kā viņiem veicies? 2010. gadā veselības joma saņēma budžetu, kas bija 3.8% no IKP. 2011. gadā– 3.4%, 2012. gadā–3.2%, pērn– 3.0%. Šī gada plāns nosaka, ka veselība saņems 2.9% no IKP, 2015. gada plāns– 2.7%, bet 2016.– 2.5%. Šos skaitļus katrs var itin viegli izrēķināt no likuma „Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2014., 2015. un 2016. gadam.”

Iespējams, Ingrīda Circene bija mazohiste. Viņas jomai draugi un cīņubiedri ņēma nost naudu, bet viņa smaidīja un staroja: „ jo sliktāk, jo labāk ”. Tagad „Vienotība” jauno veselības ministru vēlas ar vēl nopietnāku mazohista tvērienu– tiek solīts darbs ne tikai šīs, bet arī nākamās Saeimas laikā, ar vēl sliktāku finansējumu veselības jomai, ar vēl mazāku atbalstu no valdības kopumā. Ekonomiste, bijusī Valsts zāļu cenu aģentūras vadītāja, RSU prodekāne Daiga Behmane jau pirms nedēļas vairākos portālos publicēja savu viedokli : „Haotiskas veselības miljonu pārdales vietā– tehnoloģiju novērtējums”. Īsumā tas būtu – visu veselību un ārstniecību nosaka tehnoloģijas. Nieks par tiem pacientiem. Vislabāk viņiem iedot dzert karstu pienu ar sviestu, alveju, medu, sodu un sīpolu sulu, lai netraucē „Vienotības” darbiem budžeta pārdalē.

☀ šis ir literārs tēls. Iespējama līdzība ar kādu konkrētu personu ir tikai nejauša sakritība