Kā pazaudēt savu elektronisko identitāti

Dzīvē visādi gadās, un iestājas mirklis, kad kaut kāda iemesla pēc nākas atvadīties no sava uzvārda. It kā normāls process, valsts devusi veselu mēnesi, lai mierīgi un bez stresa visas formalitātes sakārtotu. Bet šeit stāstā sākas pārsteigumi.

Tanī mirklī, kad atbildīgā persona ieliek ķeksīti personu datu reģistrā, ka tev, piemēram, mainās uzvārds, automātiski anulējas tava e-identitāte! Nevis pēc mēneša vai nomainot dokumentus, bet uzreiz! Ķeksīša ielikšanas brīdī!

Tas ir, tev no VAS “Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs” e-pastā atnāk pirmā ziņa: “Informējam, ka Jūsu pakalpojuma “eParaksts” (eParaksts mobile) autentifikācijas un maksājumu apstiprināšanas sertifikāts ir anulēts.”. Otrā: “Līgums tika anulēts pēc Jūsu pieprasījuma, personas datu (vārds, uzvārds vai personas kods) vai statusa maiņas gadījumā Fizisko personu reģistrā. Lai turpinātu izmantot eParaksts mobile, aicinām no jauna aizpildīt pieteikumu eParaksts.lv un parakstīt līgumu Jums ērtākā veidā.”. Ar smalku instrukciju, kuru izpildīt var tikai tad, ja tev ir jauna ID karte, kuru visātrākajā veidā tu vari iegūt 2 līdz 3 dienu laikā, un tad vēl atjaunošanas mocības - vai nu meklē kartes lasītāju, vai nu mēģini saskaņoties par tikšanās laikiem ar kurjeru.

Sludinām - cik ērts ir e-paraksts, izmantojiet to, tajā pašā laikā šāds mazmazītiņš kāzusiņš. Ja ikdienā e-parakstu neizmantotu, varbūt pat neuzzinātu, bet mana darbības sfēra ir saistīta ar situācijām, kad e-paraksts jau ir kļuvis par ikdienas nepieciešamību un darba rīku. Attiecīgi - vai nu maksā valstij par paātrinātu ID kartes izsniegšanu, vai arī aizmirsti par darbu līdz tam brīdim, kad tiksi pie jaunās ID kartes.

Absurdākais šajā stāstā ir tas, ka paralēti LVRTC sūtītajiem informatīvajiem e-pastiem pasta kastē paralēli ienāk e-pasti no latvija.lv, kuri mani informē, ka “Latvija.gov.lv portālā pieejams jauns e-adreses ziņojums”, tikai, ak, neraža, ja man nav e-paraksta vai e-paraksta mobile, es tur iekšā netieku. Vienvārdsakot - gaidi, kad varēsi atjaunoties, tad varbūt tiksi šai informācijai klāt.

Nelielas pārdomas - e-paraksts “Kā skaidro VARAM, visiem Latvijas iedzīvotājiem turpmāk tiks nodrošināta iespēja droši apliecināt savu identitāti ne tikai klātienē, bet arī digitālajā vidē: “Grozījumi galvenokārt veikti, lai iedzīvotāji varētu ērti, ātri un efektīvi saņemt jebkuru no valsts nodrošinātajiem elektroniskajiem pakalpojumiem. eID ir ne tikai personu apliecinošs dokuments, bet arī viens no valsts garantētajiem identifikācijas rīkiem.1

Bet man ir derīga personas apliecība! Tā tiek anulēta tikai nomaiņas brīdī. Nevis ķeksīša izdarīšanas brīdī. Tad kādēļ valsts savā sistēmā nevar saskaņot un apvienot divas datu bāzes - faktu, ka ir izmaiņas, un faktu, ka Pilsonības un migrācijas dienests man ir izsniedzis jaunus personu apliecinošus dokumentus, kas šo faktu apstiprina realitātē?

Mani vienkārši un brutāli mani “izdzēš” virtuālajā vidē, bez operatīvas iespējas atjaunoties? Varbūt ir ērti dzīvot šādā nesakārtotībā, bet šāda situācija, kad vēl bonusā man valsts liek samaksāt dubultnodevu par jauno ID karti, es nevaru veikt savus darba pienākumus, nav normāla situācija.

Un domāju, ka e-parakstam reāli ieejot dzīves apritē, šādas situācijas būs arvien biežākas. Es negribu dzīvot vissirslikti.lv, bet tad arī ierēdņiem redzot šo nesakārtotību, ir mazliet sava roka jāpieliek, lai šādas situācijas negadītos.





1 https://lvportals.lv/skaidrojumi/325469-eid-karte-ka-obligats-personu-apliecinoss-dokuments-i-valsts-garantets-identifikacijas-riks-2021

Viedokļi

Tas, ka ilgstoši kaldinātā nodokļu reforma bez ceremonijām un paskaidrojumiem tika noslaucīta no  politiskās darba kārtības līdz rudenim, liecina - ir daudz sliktāk, nekā pie varas esošie grib atzīties. Atliek tikai minēt, kādi pasākumi mūs gaida jau vistuvākajā nākotnē - radikāla nodokļu celšana, izmaiņas pensiju sistēmā, dažādu tarifu un līdzmaksājumu pieaugums?

Svarīgākais