Atklāta vēstule skolu direktoriem

Mūsu sabiedrības vecākā paaudze vēl atceras XX gadsimta visasiņaināko, visnoziedzīgāko – Otro Pasaules karu. Šodien civilizācija balansē uz visdraudīgākā – trešā pasaules kara zobena asmens.

Dievs, pasargi savu pasauli! Vēl viena kara gadījumā visumā riņķos tukša, izdegusi planēta – ZEME. Šodien, vairāk kā jebkad agrāk, ar mūsu bērniem, viņiem saprotamos jēdzienos, ir jārunā par mūsu – latviešu tautas pamatvērtībām. Tik mazai nācijai kā latvieši ir jārunā par tik dārgām, bet tajā pašā laikā tik trauslām lietām, kā savu valsti, par savas tautas brīvību, par cieņu pret savu valodu. Ir jāizdara viss iespējamais, lai mūsu bērni saprastu, ka „ tas nav tā mums vienkārši dots, kā pats par sevi saprotams ”. Ir bērniem jāpastāsta, ka par šīm tik dārgām vērtībām mūsu vecvectēvi ir maksājuši ar savām asinīm un dzīvībām. Ir jāstāsta bērniem, ka ļauna vara to visu Latvijai reiz atņēma un tikai gudru cilvēku vadītiem, riskējot ar savām dzīvībām, mūsu pašu līdzcilvēki caur barikādēm to visu priekš mums pavisam nesen atguva. Ir lietas, par kurām arī ar bērniem ir jārunā ļoti nopietni. Ir jārunā par to, kas notiek kaimiņu zemēs austrumos un dienvidos no mūsu zemes. Ir jābūt ļoti pedagoģiskiem un nekādā gadījumā nav bērni jābaida, bet ir jāmēģina paskaidro, ka vienā brīdī mēs varam būt citā, ļoti baisā realitātē. Demokrātija un vārda brīvība ir ļoti laba lieta, bet nedrīkstam nezināt, ka pie mums reiz bija un var būt atkal vara, pie kuras par vienu neapdomātu vārdu varēja nokļūt pie „ baltiem lāčiem ”. Ka tāda bija realitāte, to savā dzīvē izbaudīju es un mani likteņbiedri – politiski represētie cilvēki latviešu tautā.

To, ka patreizējā situācija ir ļoti nopietna, liek domāt arī pirms nedēļas portālā „DELFI ” dzirdētie kaimiņzemes Baltkrievijas prezidenta, saukta par ,,Eiropas pēdējo diktatoru ” publicētie vārdi , ka „ pie visas lojalitātes pret lielo krievu tautu , mums Baltkrievijā ir jādomā par savu tautu un valodu , jo, ja nav savas valodas , nav arī savas tautas ” . No šīs valsts prezidenta vēl nekad netika dzirdēti šādi vārdi, kuri arī liek aizdomāties par situācijas nopietnību. Var domāt, ka pat šis, līdz šim Putina sabiedrotais, nav drošs, vai arī Baltkrievijai no „ draudzīgās ” Krievijas nedraud Ukrainas variants. Cien. Skolu direktori! Es, Egons Snipke, jūs uzrunāju kā Saldus novada Politiski represēto apvienības valdes pilnvarots šīs valdes vadītājs. Šī uzruna ir saskaņā ar Latvijas Politiski represēto apvienības valdes normatīvo dokumentu norādēm „Par skolu jaunatnes patriotisko audzināšanu skolās ”

Ceru, ka rakstā izteiktās domas varēsiet izmantot savā darbā ar skolu jaunatni.