Enerģijas dzērieni: kāpēc tāds troksnis?

Daudzu valstu parlamentos tiek izskatīti jautājumi attiecībā par enerģijas dzērienu tirdzniecības ierobežošanu. Kur ir problēma?

Enerģētiskie dzērieni tirgū ir mazāk kā 20 gadus, bet mūsdienu cilvēks jau kļuvis atkarīgs no enerģētiķiem. Tos dzer bērni, jaunieši, biroju darbinieki un naktsklubu apmeklētāji. Daudzi šoferi – tālbraucēji bez enerģētiķu krājuma neizbrauc reisā. No 2008. līdz 2012. gadam enerģētisko dzērienu tirdzniecības apjoms palielinājies par 60%.

Vispopulārākie enerģijas dzērieni pasaulē ir tēja un kafija. Tomēr, vēlme pastiprināt to iedarbību izraisījusi šobrīd populāru dzērienu parādīšanos, kuri satur kofeīnu, guarānu, kolu, daudz cukura garšas maskēšanai un citus ingredientus.

Atspirdzinošos gāzētos dzērienus dzer, lai uzmundrinātos. Eksistē vairāki mīti par enerģētiķiem. No tiem sagaida neierobežotu darbaspēju pieaugumu ilgstošā nomoda periodā un sportisku panākumu uzlabošanos. Patiesībā enerģijas dzērienu spēja palielināt fizisko spēku un sportistu izturību zinātniskajos pētījumos nav apstiprinājusies.

Trauksme sabiedrības attieksmē pret enerģijas dzērieniem pastiprinājusies tikai pēdējos gados pēc tam, kad masu informācijas līdzekļos parādījās ziņojumi par enerģētiķu negatīvās ietekmes risku uz veselību. Kopumā, enerģijas dzērieni, ja tos neizmanto ļaunprātīgi, ir nekaitīgi lielākai daļai cilvēku. Vienīgi, kofeīnu saturošos dzērienus bieži izmanto ūdens vai limonādes vietā, tā sakot „bez mēra”. Šādas pārmērīgas lietošanas pirmie upuri bija bērni un pusaudži. Latvijā tika veikta skolēnu anonīma aptauja par enerģijas dzērienu lietošanu: 17% pusaudži atzina, ka dzer tos parasti kopā ar alkoholu un vēl 11% atzīmēja, ka lieto šos dzērienus.

Visvairāk iebildumus no mediķiem izraisa divas vielas šo dzērienu sastāvā – kofeīns un cukurs. Profesionāliem autovadītājiem, īpaši vidēja vecuma, labi pazīstamas sajūtas, kad pēc pamatīgas enerģētiķa devas sirds „burtiski lec no krūtīm laukā”. Tāpat zināma arī kofeīna urīndzenošā iedarbība. Tam var būt dažādas sekas – sākot ar steidzamu tualetes meklēšanu līdz smagai organisma atūdeņošanai fiziskas slodzes laikā.

Lielās devās kofeīns paaugstina sirds – asinsvadu slimību un psihisko traucējumu (panikas un baiļu sajūtas, depresija) risku, īpaši gados jauniem cilvēkiem. Enerģētiķi izraisa atkarību. ASV 2007. gadā 46% pusaudžu līdz 19 gadu vecumam lietoja kofeīnu neierobežotā daudzumā enerģijas dzērienu veidā. Saldie dzērieni paaugstina aptaukošanās un cukura diabēta risku. Pēc ASV Narkotisko vielu atkarības un psihisko traucējumu ārstēšanas dienesta (Substance Abuse and Mental Healts Services Administration) datiem laikā no 2007. līdz 2011. gadam divkāršojies neatliekamās palīdzības dienestā vērsušos skaits sakarā ar enerģijas dzērienu lietošanu.

Presē galvenā diskusiju tēma saistībā ar enerģētiķiem ir - kofeīns. Neapšaubāmi, kofeīns nav inde un daudzi no mums nevar iedomāties dienas sākumu bez tasītes kafijas. Kofeīna saturs lielai daļai enerģētiķu ir tuvu tam, ko var iegūt ar pāris tasītēm kafijas. Tad, kāpēc tiek kritizēts kofeīns enerģijas dzērienu sastāvā, jautā kofeīna saturošo enerģētiķu „aizstāvji”?

Lūk šeit slēpjas viens noslēpums, uz kuru strīdos par enerģētiķiem iesaistītie parasti nepiemin. Lieta tāda, ka kofeīns enerģētiķa sastāvā iedarbojas nedaudz savādāk, nekā tāda pat kofeīna deva kafijā. Radot jaunu enerģijas dzērienu tiek ieguldīts milzum daudz pūļu, lai pastiprinātu sastāvā esošā kofeīna iedarbību un izraisītu lietotājam jaunas izjūtas. Tas tiek panākts iekļaujot dzēriena sastāvā dažādas vielas, tai skaitā ogļskābo gāzi. Pat, kā liekas, nekaitīgā glikoze un fruktoze izraisa ietekmi uz šīm sajūtām. Tāpēc, noliegt enerģētiķu potenciālo kaitīgumu ņemot par pamatu kofeīna nelielo devu tajos, nebūtu korekti. Pastāv jēdziens „kafijmānija”, t.i. atkarība no kafijas, no kuras nav tik vienkārši atbrīvoties. Enerģētiķi rada vēl lielāku atkarību, kas izraisa bīstamas sekas bērniem un pusaudžiem. Alkohols, pat mazā devā, šīs problēmas tikai pastiprina. 2013. gada sākumā Amerikas pediatrijas akadēmija iestājās par enerģijas dzērienu lietošanas aizliegšanu bērniem.

Strīds par enerģijas dzērieniem turpināsies bezgalīgi, vismaz tik ilgi, kamēr šie dzērieni tiks ražoti. Biznesa intereses stāvēs pāri visiem aizliegumiem un atradīs atbalstītājus visās sabiedriskajās un politiskajās sfērās. Tāda ir realitāte.

Diskusiju dalībnieki par enerģētiķiem atsaucas uz dažādiem viedokļiem attiecībā uz šo dzērienu iedarbību. Internets ir pārpildīts ar informāciju atbilstoši jebkurai gaumei. Subjektīvu viedokļu ir ļoti daudz, bet objektīvu novērtējumu var iegūt vienīgi no viena avota un tā ir zinātne. Tikai zinātniskos datus var pārbaudīt citi profesionāļi, jo tajos precīzi aprakstīts, kā dati tika iegūti. Ko saistībā ar enerģijas dzērieniem vēsta zinātne? Piemēram, kā informatīvo bāzi var izmantot materiālus no Nacionālās medicīnas Kongresa bibliotēkas ASV, kurā ir savākti aptuveni 24 milj. rakstu. (www.ncbi.nlm.nih.gov). Zinātnieki no visas pasaules vairāk kā 3000 rakstus ir veltījuši enerģijas dzērieniem un no tiem apmēram 600 par veselības problēmām, kuras izraisījuši kofeīnu saturošie enerģijas dzērieni. Starp citu, bez jau augstāk minētajām veselības problēmām, šajā datu bāzē var atrast pārliecinošus pierādījumus tam, ka enerģijas dzērieniem piedēvētā spēja palielināt fizisko spēku un izturību sportistiem, zinātniskajos pētījumos nav apstiprinājusies.

Nobeigumā atgādinām, ka svarīgākais nosacījums možumam, veselībai un mūža ilgumam ir pilnvērtīgs miegs un atpūta, kā arī sabalansēts uzturs. Visus enerģētiskos dzērienus ir mērķtiecīgi lietot tikai atsevišķos gadījumos.

Dmitrijs Babarikins, Dr.Habil.Biol.,

Inovatīvo biomedicīnas tehnoloģiju institūta

valdes priekšsēdētājs,

LU asoc.profesors

Svarīgākais