Gājieni ar "tumšajiem zirdziņiem"

Latvijas politikas praksē nav nekas neierasts, ka formālais vēlēšanu līderis tiek atstāts aiz valdošās koalīcijas borta. Strīdi par to, cik tas ir auglīgi, parasti ir neproduktīvi, jo koalīciju salikumu nosaka ne jau programmatiskā tuvība ( precīzāk – ne vien), bet gan līderu spēja saprasties, savstarpējās gaidas par amatu sadali, kā arī politisko spēku kuluāros stāvošo ekonomisko grupējumu ieceres.

Šo vēlēšanu lielākais jautājums ir par Saskaņas centra ņemšanu valdībā. Interesanti, ka jau tiek pieņemts kā pilnīgi normāls formulējums «ņemšana valdībā», nevis jautājums par to, ka SC varētu izvēlēties koalīcijas partnerus pats kā jau vēlēšanu līderis. Šis formulējums lielā mērā izsaka arī to, kurš tad ir patiesais vēlēšanu uzvarētājs un kurš ir «zelta akcijas» turētājs. Šajā jomā uzvaras lauri tiek Zatlera Reformu partijai, bet «zelta akcija» kritusi par labu Vienotībai.

Ir diezgan pārsteidzoši vērot ZRP līdera Valda Zatlera svārstības, izteikumus un grimases par iesaistīšanos koalīcijā ar SC. Vakardienas atklāsme, ka viņam SC ir «pilnīgi tumšs zirdziņš», tiešām ir politiskās liekulības paraugstunda. Vai tiešām tas ir tas pats Valdis Zatlers, kurš dienu pirms rīkojuma Nr. 2. vaicāja 10. Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai un premjeram Valdim Dombrovskim par koalīcijas paplašināšanas iespējām, precīzāk – Zaļo un zemnieku savienības nomaiņu ar Saskaņas centru? Vai tiešām tas ir tas Valdis Zatlers, kurš ar SC balsīm savulaik cerēja atkārtoti nonākt Valsts prezidenta krēslā, ietirgojot pretī iepriekš minēto rokādi valdošajā koalīcijā? Kurā mirklī tad SC paguva kļūt par «pilnīgi tumšo zirdziņu» viņa acīs? Ne tikai politikas ekspertiem, bet arī daudz plašākām masām bija skaidrs, ka Saeimas atlaišana novedīs pie SC ietekmes palielināšanās šo vēlēšanu rezultātā un SC iesaiste valdībā būs vien laika jautājums. Tiešām maz ticams, ka Valdis Zatlers būtu palaidis garām visus ekspertu atzinumus un nebūtu mēģinājis prognozēt 11. Saeimas vēlēšanu iznākumu. Iespējams, ka viņš cerēja arī nominālā uzvarētāja godā būt pats, bet nu tālu jau nav tāpat. Valsts prezidenta amata izmantošana, lai iegūtu plašāku politisku varu, tāpat ir notikusi. Atliek vien šo situāciju nostiprināt.

Un nostiprināt to var, ņemot koalīcijā lielāko Saeimas politisko spēku, proti, SC. Protams, ZRP baidās palikt divatā ar SC koalīcijā, jo, no vienas puses, «vēlētājs varētu nesaprast», no otras puses – ne vienam, ne otram no šiem politiskajiem spēkiem nav praktiskās darba pieredzes valdībā. SC vismaz ir ilgstoša parlamentārā darba pieredze, bet ZRP ne tik. Šeit nu parādās Vienotības «zelta akcijas» vērtība, kurai gan valdības, gan parlamentārās darba pieredzes ir pietiekami. Jautājums, vai tai vajag amortizēt ZRP vienošanos ar «krieviem», kuri turklāt ne tuvu neiekļaujas Zatlera priekšvēlēšanu periodā deklarētā «tiesiskuma» izpratnes rāmjos? Nu, no «vēlētājs nesapratīs» viedokļa, protams, nevajag. Bet no amatu sadales viedokļa – vajag. Turklāt tiešām – krīzes periodā nonākt politisku zaļknābju un liekuļu pārvaldītā valstī tiešām .... Brrr! Vienotība koalīcijā varētu kaut nedaudz stabilizēt šo situāciju.

Protams, gana vilinošs ir arī šķietami vienkāršākais variants – ZRP, Vienotības un Nacionālās apvienības koalīcija, atstājot vēlēšanu uzvarētājus SC aiz durvīm. Šeit nebūtu ideoloģiskas trīšanās, taču priekš ZRP šeit vairāk pastāv cits – asimilācijas risks. Vienotībai šādā koalīcijā būs lielākas iespējas klusi un neuzkrītoši aprīt ZRP, tā, ka tā pat nepamanīs, cik saldi sapinusies politiski pieredzējušā partnera tīklos.

Otrs riska elements būtu ļoti spēcīgā opozīcija SC un ZZS personā. Tas liktu apšaubīt, cik ilglaicīgs varētu būt šāds nacionāli labējas valdības modelis. Turklāt vēl būtiski saprast, cik lielā mērā ZRP gribēs pieturēties pie saviem galēji liberālajiem uzstādījumiem.

Atrisinājums koalīcijas veidošanas dilemmai varētu būt zināms drīz. Gadījums šeit ir interesants ar to, ka lielā mērā atkal izvēle par labu vienam vai otram koalīcijas modelim, proti, ar SC vai bez tās, ir tieši Valda Zatlera rokās. Viņš jau Valsts prezidenta amatā ir parādījis savu nekonsekvenci, te 10. Saeimu slavējot, te pēkšņi atlaižot. Ar kuru Zatleru būs darīšana šoreiz – ar to, kuram SC ir liekams tūlīt valdībā, vai ar to, kuram šī partija ir «tumšais zirdziņš»?

Svarīgākais