Atgādinājums

Negribētos ticēt, ka tiešām tikai ar neseno kārtējo pilnmēness iestāšanos var izskaidrot Starptautiskajam valūtas fondam adresētās Latvijas valdības nodomu vēstules publiskošanu, kura nosūtīta adresātam 27. jūlijā un kuru jau vairāk nekā pirms mēneša ar nelielu tielēšanos ar saviem parakstiem apzieģelējuši valdošās koalīcijas partiju pārstāvji.

Nodomu vēstules publiskošana sakritusi ar finanšu ministra Eināra Repšes publisko paziņojumu par to, ka būs jāķeras pie kārtējās izdevumu cirpšanas cēliena – mazinot sociālos pabalstus. Un tas viss – neņemot vērā paša tikko izskanējušos atzinumus medijiem, ka īsti jau nekādu lielo fiskālo efektu valsts budžetam nav devuši līdzšinējie asiņainie cirpumi sociālajā sistēmā.

Šie nav neko devuši – izdarām nākamos? Tas ir no valdības puses plānprāta iekrāsots politisks uzstādījums, citādi nevar šo rīcību izskaidrot. Iepriekšējie mazinājumi neko nedod, neko neuzlabo, iegrūž valsti un tautu vēl dziļākā bedrē, bet mēs tik turpinām to pašu, jo... Lūk, šis "jo" ir ļoti būtisks, un tam būtu jābūt izskaidrotam vismaz ja ne plašām tautas masām, tad vismaz vēstulē finanšu speciālistiem SVF. Tajā mēs lasām vien apņēmību turpināt kursu uz euro (saglabāta vēstules oriģinālā rakstība) ieviešanu, un šis mērķis tiek pasludināts pāri visam, lai kādi arī būtu līdzekļi šā mērķa sasniegšanai. Patiesi makiavelliska pieeja, taču nerodas ne mazāko šaubu, ka makiavellisku pieeju valsts pārvaldē, sasniegt mērķi ar jebkuriem līdzekļiem, spēj realizēt spēcīga valdība. Valda Dombrovska valdība tāda nav. Šī valdība spēj realizēt vien strausa politiku – iebāzt galvu smiltīs, lai neredzētu problēmu, ko izraisa tās pieņemtie lēmumi – un tādējādi iedomāties, ka tā nepastāv. Tikai ar strausa smadzenēm apveltīts valstsvīrs var apņemties vēstulē SVF ieviest papildu nodokļus, palielināt esošos, pārskatīt pensiju sistēmu, samazināt pabalstus utt... Un darīt zināmus savus plānus sabiedrībai ar vēstules publiskošanu Finanšu ministrijas mājaslapā, cerot, ka tauta taču lasīs un izturēsies saprotoši. Ja neizturēsies un izplatīs aicinājumus internetā sanākt uz visādām protesta akcijām – tad kāpēc gan mums ir Drošības policija? Tā gan jau sametīs cietumos "musinātājus".

Vēstules publiskošanu var izskaidrot, protams, ne tikai ar pilnmēnesi. Tā ir vēlreizēja atzīšanās bezspēcībā un nespējā apturēt kārtējo ieslīdēšanu nākamajā ekonomiskās lejupslīdes virpuļa fāzē. Tas ir brīdinājums, ka sliktākie scenāriji ir sākuši realizēties un iepriekšējie samazinājumi neko nav devuši. Tātad būs jārēķinās gan ar lielāku PVN, gan ar mājokļa nodokli, gan ar progresīvo ienākumu nodokli no 500 latiem, gan ar pensiju uzkrājumu nokurināšanu jau tuvākajos gados, topošo pensionāru paaudzei neatstājot nekādas izredzes uz kaut cik cienīgām vecumdienām.

Visnotaļ skaidrs arī, ka SVF nav ko vainot mūsu problēmās – "valdība apņemas un sola", teikts vēstulē, nevis "SVF uzstāj un prasa". Valdība apņēmusies ar savu strausa galvu iesisties betona grīdā. Tāds patiesībā ir teksts nodomu vēstulē SVF.

Svarīgākais