Jāsekmē lielāka ēku siltumapgādes sistēmu automatizācija

Aleksandrs Popovs, valdes loceklis, pilnsabiedrība “Siltumserviss Rīga”

Publiskajā telpā - mediju ziņu kanālos un sociālajos tīklos - apkures sezonas sākumā varēja lasīt visdažādākos minējumus, apgalvojumus, puspatiesības un visa veida “naida runu”. Iemesls - nepietiekama siltumpadeve dzīvokļos un vēl nepietiekamāka komunikācija siltumapgādes procesā iesaistīto starpā.

Jebkura pakalpojuma sniegšanā pastāv tehniskā specifikācija un līgumā noteiktās prasības, kuras tiek pildītas, un tad ir virkne objektīvu vai negaidītu faktoru, kas ietekmē darba procesu.

Siltumapgādes sistēmu tehniskā apkopes un uzturēšanas sfērā vispārējais infrastruktūras tehniskais stāvoklis, konkrētu namu konfigurācija, siltummezglu un vārstuļu dabiskais nolietojums ir vispārzināmi faktori. Pakalpojuma nodrošinātajam nezināms remonts, kura laikā ir noņemti radiatori, vai patvaļīga radiatoru nomaiņa vienā dzīvoklī pieskaitāmi pie neparedzamajiem cēloņiem, kas var radīt problēmas visā dzīvojamajā ēkā. Pie mazāk zināmajiem darba procesu kavējošiem iemesliem pieder laikapstākļi, t.i., apkures sezonas sākumam netipiski augsta gaisa temperatūra - +18 grādi, kad notiek sistēmas automātiska atslēgšanās un atgaisošana plānotajā laikā nav iespējama. Kā šoruden.

Tomēr tehnisko procesu, faktu izklāstam un “līguma burtam” nav nozīmes, jo saniknotu sabiedrību vada emocijas un jebkurš cilvēks gaida risinājumu reālā laikā.

Risinājums ir lielāka ēku siltumapgādes sistēmu automatizācija. Mūsdienu sabiedrībā tehnoloģijām ir jākalpo reālā laikā nevis dzīvokļa iemītnieka fiziskā un emocionālā komforta līmenis vai uzņēmuma pieredzējušu speciālistu reputācija ir atkarīga no cilvēciskiem faktoriem - pārprastas vai neeksistējošas komunikācijas ar klientiem, dispečeriem vai medijiem.

Ir jādomā par pakāpenisku modernizētas siltumapgādes sistēmu, izmantojot mūsdienīgus tehnoloģiskos procesus, ieviešanu. Proti, tādu sistēmu, kas attālināti veic monitoringu un identificē tūlītējas nobīdes no normas stāvvados, siltummezglos, atgaisošanas procesā utml. Attiecīgi klientam nav jāzvana uzņēmumam ar pieprasījumu un situācijas izklāstu, jo uzņēmuma darbinieki jau izbrauc uz notikuma vietu ar precīzi zināmu situācijas “diagnozi “- īpaši svarīgi tas ir reizēs, kad jāizprot situācijas nopietnība un nevar paļauties uz satraukta cilvēka stāstījumu. Tāpat meistaram nav jāatgriežas vairākkārtīgi vienā adresē - situācijas apsekošanu paveic sistēma.

Rezultātā paaugstinās tādi rādītāji kā atsaucība uz klienta vajadzībām, samazinās laiks viena pieteikuma apstrādei, efektīvāk var plānot cilvēkresursus, vadoties pēc monitorsistēmas apkopotajiem datiem.

Latvijas sabiedrībā jauninājumi nereti asociējas ar augstām izmaksām galapatērētājam un aizdomām par līdzekļu izšķērdēšanu vai vieglu peļņu ieviesējam. Mēs varam runāt ar pārliecību, kas balstīta pilotprojektā iegūtā pieredzē - jau vairākus gadus vienā no pilnsabiedrības dalībnieka biroja ēkām ir uzstādīta novatoriska sistēma, kas ir pierādījusi, ka tās darbības laikā izmaksas par apkuri konkrētajā ēkā ir samazinājušās par aptuveni 15 procentiem.

Šobrīd turpinās RNP apsaimniekoto namu esošo siltumapgādes sistēmu tehniskā stāvokļa novērtējums, uzturēšana un nepieciešamo infrastruktūras uzlabošanas darbu plānošana - ir konstatēts, ka aptuveni 70% RNP apsaimniekoto namu ir labā stāvoklī, 25% - ar problēmām, bet 5% -hroniski “slimas” ēkas.

Arī Rīgas mērs vairākkārtīgi ir publiski atzinis, ka siltumapgādes sistēmu infrastruktūra ir bēdīgā stāvoklī, kā arī piedāvājis nākošgad 50% līdzfinansējuma no Rīgas Domes infrastruktūras sakārtošanai.

Pārejas periodā uz lielāku automatizāciju jau tagad ir ieviesti dažādi saziņas kanāli dažāda veida pieteikumu saņemšanai - bezmaksas telefons 80000610, pieteikuma veidlapa uzņēmuma mājaslapas www.siltumserviss.lv sākumlapā un e-pasta adrese par nopietniem gadījumiem izskatīšanai augstākajā vadības līmenī - klienti@siltumserviss.lv, un situācija ir normalizējusies. Notiek mijiedarbība, strukturizēta informācijas apkopošana, kas attiecīgi palīdz labāk redzēt koppainu - reālais sūdzību skaits ir bijis ievērojami mazāks kā sākotnēji izskanējis - vieni un tie paši cilvēki, emocijām eskalējoties, ir zvanījuši par vienu un to pašu māju vai dzīvokli desmitiem reižu.

Turpmāk ir jākomunicē ar sabiedrību par siltumapgādes sistēmu tehniskās apkopes un uzturēšanas nozares darba specifiku, jāskaidro izmaiņas, ko var sniegt modernās tehnoloģijas, jāuzklausa namu iemītnieku vajadzības un ierosinājumi, bet efektīvu ikdienas siltumapgādes procesu jānodrošina ar minimālu cilvēciskā faktora klātbūtni.