Par Krievijas nostāju Sīrijas un Turcijas jautājumā

Terorisma draudu perēklis ir koncentrējies plašās teritorijās Sīrijā un Irākā – tā saucamajā Islāma valstī Irākā un Levantā (IVIL). Šo perēkli iznīcināt var tikai ar starptautiskās sabiedrības kopējiem spēkiem, bez jebkādiem dubultajiem standartiem. Uz Sīrijas kaimiņvalstīm, lai noraidītu šādus dubultos standartus un cīnītos vienotā ierindā pret terorismu, gulstas īpaša atbildība. Mēs uzskatām par cinisma kalngalu situāciju, kad dažas no šīm valstīm apgalvo, ka rīkosies atbilstoši ANO Drošības padomes attiecīgajiem lēmumiem, pasludina sevi par pretterorisma koalīcijas dalībvalstīm, bet faktiski veic savu spēli, kurā teroristiem patiesībā ir ierādīta slepenu sabiedroto loma.

Ar to ir domāta Turcija, kuras darbības rezultāts ir Krievijas bumbvedēja iznīcināšana. Kā savā preses konferencē šī gada 17. decembrī uzsvēra Krievijas prezidents Vladimirs Putins, mums ir īpaši nepieņemams fakts, ka, atbildot uz mūsu izpratni par Turcijas vadībai ļoti jutīgiem jautājumiem, mēs faktiski saņēmām «dūrienu mugurā». Partneri tā nerīkojas. Mūsu lidmašīna tika notriekta laikā, kad tā neradīja nekādus draudus Turcijas drošībai. Tā bija skaidra provokācija.

Kas attiecas uz Turcijas vēlmi atjaunot tādus divpusējo attiecību apstākļus, kādi bija pirms traģiskā incidenta Sīrijas debesīs, tas ir iespējams tikai tad, ja Turcijas puse atvainosies par notriekto Krievijas lidmašīnu, atradīs un sodīs vainīgos incidentā, kā arī izmaksās kompensācijas un atlīdzinās Krievijai radītos zaudējumus.

Krievijas Federācija ir ļoti norūpējusies par terora draudu pieaugumu Turcijas Republikā. Tas ir vistiešākajā veidā saistīts ar mūsu valsts un mūsu pilsoņu drošību. Caur Turciju notiek kaujinieku pārvietošanās dažādos virzienos. Mums par lielu nožēlu, Turcijas iestādes, maigi izsakoties, ļoti nelabprāt sadarbojas jautājumos, kas attiecas uz Krievijas Federācijas pilsoņiem.

Piemēram, šogad mēs 17 reizes ar oficiālu notu palīdzību pieprasījām no Turcijas varas iestādēm informāciju par Krievijas pilsoņiem, kurus turki aizturēja aizdomās par iesaistīšanos teroristiskās darbībās. Mēs vēlējāmies saņemt informāciju un piekļuvi šiem cilvēkiem, ja jau tie ir aizturēti uz aizdomu pamata par terorismu. Uz visiem 17 lūgumiem netika saņemta nekāda atbilde.

Krievija iestājas par starptautiskas vispārējās efektīvas koalīcijas izveidi pret IVIL un citām teroristiskām organizācijām. Ir svarīgi, lai visas «uz zemes» pret teroristiem karojošās grupas, bet tā ir Sīrijas valdības armija, bruņotas patriotiskās Sīrijas opozīcijas vienības, kurdu kaujinieki, koordinētu savas darbības ar koalīcijas dalībniekiem no citām valstīm, kuras nosūtījušas savus gaisa spēkus, lai palīdzētu cīņā pret IVIL.

Lai izskaustu nelegālu IVIL ekonomiku, ir kvalitatīvi jānostiprina valstu un starptautiskās sabiedrības pasākumi kopumā. Šajā virzienā svarīgs solis tika sākts šī gada 17. decembrī, kad pēc Krievijas un ASV iniciatīvas ANO Drošības padome vienbalsīgi pieņēma rezolūciju, kuras mērķis ir apkarot IVIL un citas teroristiskas organizācijas un to finansējumu. Tajā ir īpaši apstiprināti pienākumi valstīm novērst finansiālu atbalstu teroristiem ar nelegālu naftas un citu dabas resursu, artefaktu un citu ienākumu avotu tirdzniecību. Rezolūcija uzliek par pienākumu visām valstīm iesaldēt teroristu līdzekļus un finanšu aktīvus, aizliedz tiem tiešu vai netiešu ieroču piegādi. Personas un uzņēmumi, kas sniedz atbalstu teroristiem, nonāks melnajā sarakstā.

Šī kopīgā ASV un Krievijas iniciatīva skaidri parāda, ka starptautiskā sabiedrība arvien vairāk izprot Krievijas argumentus par to, cik svarīgi ir bloķēt IVIL finansēšanas kanālus.

Ne mazāk svarīgi, lai no Sīrijas zemes izskaustu terorismu, ir aizsākt politisko procesu. Šajā ziņā mēs par nozīmīgu soli uzskatām starptautiskās Sīrijas atbalsta grupas ietvaros Vīnes procesa laikā panāktās vienošanās. Mēs uzskatām, ka tikai sīriešiem pašiem, bez ārējas iejaukšanās, būtu jānosaka savas valsts nākotne. Ārējiem spēlētājiem, īpaši tiem, kas piedalās starptautiskajā Sīrijas atbalsta grupā, tas ir jāsekmē.

Viens no pašreizējā posma galvenajiem uzdevumiem ir teroristisku organizāciju saraksta saskaņošana, kuras būtu jāizslēdz no jebkādām politiskām sarunām un uz kurām netiktu attiecināta uguns pārtraukšana, kad par to tiks panākta vienošanās. Kad šāds saraksts tiks izveidots un apstiprināts, par to būs nepieciešams ANO Drošības padomes lēmums. Tad būs daudz vieglāk saprast, kas nav teroristi, bet ir patriotiska un produktīva Sīrijas opozīcija, kura ir gatava risināt sarunas ar valdību uz starptautiskās sabiedrības noteiktās platformas, nodrošinot Sīrijas vienotību, teritoriālo integritāti un suverenitāti, nodrošinot tiesības visiem, kas dzīvo šajā valstī, neatkarīgi no viņu etniskās, reliģiskās vai jebkādas citas piederības.



Viedokļi

Ar šādu ironisku, bet vienlaikus skarbi reālistisku atziņu var raksturot situāciju ambulatorās medicīnas jomā. Vienlaikus pacientu plūsma nemazinās, gluži pretēji – sasirgušo skaits pieaug. Taču valsts piešķirtais finansējums nav bezizmēra. Kā racionāli “operēt” ar pieejamajiem naudas līdzekļiem, lai pacienti laicīgi saņemtu kvalitatīvu medicīnisko palīdzību, mediķiem būtu stabils atalgojums un netiktu apdraudēta medicīnas iestāžu pastāvēšana?