Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Vides darbi

PADOMI: kā dzīvot, neražojot atkritumu kalnus

© F64

2.lapa

Ēdienu līdzņemšanai liec savos traukos

Pārtikas industrija ir viens no lielākajiem vides piesārņojuma vaininiekiem, turklāt liela daļa ēdienu un dzērienu iepakojumu nonāk arī jūrās un okeānos. Ja arī tavs ik rīta rituāls ir kafijas paķeršanas degvielas uzpildes stacijā vai ikdienā bieži pērc ēdienu līdzņemšanai, padomā - varbūt vari rīkoties citādāk?

Rīta kafiju iepildi nevis vienreizējā papīra krūzē, bet termokrūzē, savukārt smalkmaizīti ieliec pusdienu kārbiņā.

Ja zini, ka pusdienu pārtraukumā netālajā ēdnīcā iegādāsies ēdienu līdzi ņemšanai, esi tālredzīgs un pēc ēdiena dodies ar saviem traukiem.

Arī tik vienkāršs ieradums kā ūdens atkārtota uzpildīšana savā dzēriena pudelē var būtiski samazināt atkritumu daudzumu. Katru dienu pasaulē tiek izmesti vairāk kā simts miljoni plastmasas pudeļu. Ja nu tomēr steigā izvēlies nopirkt mīļāko dzērienu plastmasas pudelē, izmet to plastmasai paredzētā konteinerā - to var atkārtoti izmantot līdz pat 30 reizēm.

Pasaules pieredze liecina, ka vislabākie rezultāti atkritumu šķirošanā ir tad, ja šķiršana notiek tur, kur atkritumi tiek radīti. Piemēram, ja izdzer ūdeni no plastmasas pudeles, iemet to PET pudeļu konteinerā. Visi tehnoloģiskie risinājumi, šķirojot kopā samestus sadzīves atkritumus pēc to savākšanas nedod labus rezultātus, jo šķirojamais materiāls ir netīrs un sliktā kvalitātē, kas samazina pārstrādes iespējas