Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Vides darbi

E-atkritumi – ko ar tiem darīt? 

© publicitātes

Pasaulē vieni no straujāk augošajiem atkritumu veidiem ir e-atkritumi jeb elektriskie un elektroniskie atkritumi – mobilie telefoni, datori, televizori, ledusskapji un citas ikdienā lietotās iekārtas.

Satraucoši, ka liela daļa no šīm iekārtām, kas savu laiku ir nokalpojušas, netiek atbilstoši pārstrādātas. 

Visas elektroiekārtas satur gan ļoti vērtīgas sastāvdaļas - zeltu, dzelzi un varu, kas izmantojamas otrreizējā pārstrādē, gan ļoti kaitīgas un toksiskas vielas – kadmiju, dzīvsudrabu, kaitīgos svina savienojumus. Ja elektroiekārtas tiek utilizētas videi nedraudzīgā veidā, tās var nodarīt lielu ļaunumu gan apkārtējai videi, gan cilvēku veselībai un pat dzīvībai.

Nododot veco sadzīves tehniku otrreizējai pārstrādei, tu rīkojies atbildīgi gan pret cilvēkiem, gan apkārtējo vidi. Ja nolietoto iekārtu materiāli tiek izmantoti atkārtoti - tie vairs nav jāņem no dabas resursiem. Ieguvums ir gan dabai, no kuras netiek ņemtas atkal jaunas izejvielas, gan videi – jo ražošanas procesa ķēdē ir mazāk posmu, kas savukārt samazina gan gaisam ūdens un enerģijas patēriņu, gan samazina piesārņojumu.

Lai nolietotās elektroiekārtas nokļūtu līdz pārstrādei, tās ir jānodod šķiroto atkritumu laukumos, kas Latvijā ir vairāk nekā 65, vai jāizmanto atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumu pakalpojumi, kas savāc un izved nolietotās un nederīgās sadzīves tehnikas iekārtas, ko pēc tam utilizē atbilstoši vides prasībām.

Šobrīd uzņēmums „Eco Baltia vide” aicina Rīgas un Pierīgas iedzīvotājus iesaistīties elektroiekārtu nodošanas akcijā, kurā trīs veiksmīgākie akcijas dalībnieki iegūs elektronikas veikala dāvanu karti, katru 100 eiro vērtībā. Izloze notiks 2016.gada 25.janvārī.

Lai varētu piedalīties balvu izlozē, iedzīvotājiem ir jāpiesaka sadzīves tehnikas savākšana un izvešana uzņēmumā „Eco Baltia vide” pa tālr. 27737611, nosaucot vārdu, uzvārdu un savu tālruņa numuru. Uzņēmuma pārstāvji savākšanas brīdī reģistrēs nododamo iekārtu apjomu, kam ir jābūt vismaz 30 kg. SIA „Eco Baltia vide” elektronikas iznešanu, līdz otrajam stāvam ieskaitot, nodrošinās bez maksas, bet, ja nav lifta, iekārtas nonešana tiks nodrošināta par samaksu.

Nododamajām elektroiekārtām ir jābūt neizjauktām un pilnā komplektācijā, piemēram, ledusskapim ar kompresoru, datoram ar mātes plati, jo mājas apstākļos, mēģinot izjaukt elektroiekārtu, ir iespējams nodarīt kaitējumu sev vai videi, tieši bīstamo vielu dēļ, ko satur ikviena elektriskā vai elektroniskā iekārta.

Atbildība par sevis radītājiem atkritumiem ir jāuzņemas katram pašam. Tikpat pašsaprotami, kā veikalā nopirkt jaunu ledusskapi, ir jābūt arī apziņai - nodot nolietoto sadzīves tehniku to uzņēmumu rokās, kuri parūpēsies par iekārtu tālāku pareizu utilizāciju.