Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Veselība \ Medicīna

Saslimšana ar ādas vēzi pieaug

© F64 Photo Agency

Jau tradicionāli maijā visā Eiropā tiek atzīmēta Eiromelanomas diena – lai pievērstu sabiedrības uzmanību saules un solāriju staru izraisītajai slimībai, kā arī lai aicinātu cilvēkus rūpēties par savas ādas veselību un akcentētu nepieciešamību lietot saules aizsarglīdzekļus.

Eiromelanomas dienas ietvaros arī Latvijā dermatologi pirmdien, 19. maijā, organizē īpašu akciju ādas vēža agrīnai diagnostikai un profilaksei, piedāvājot bezmaksas konsultācijas. Detalizētu informāciju par akcijas dalībniekiem ārstiem pieejama mājas lapas euromelanoma.lv sadaļā Ārsti.

Epidēmijas priekšvakarā

«Diemžēl saslimšana ar ādas vēzi pieaug, un kopumā tā šobrīd ir visizplatītākā onkoloģiskā slimība Latvijā. Diemžēl arī mirstības statistika neatpaliek. Mēs atrodamies ādas vēža epidēmijas priekšvakarā,» uzskata dermatologs, biedrības Dermatologi pret ādas vēzi valdes priekšsēdētājs Raimonds Karls. «Mūsu iedzīvotāji kļūst vecāki, jaunā paaudze joprojām aizrautīgi pakļauj sevi ultravioletajam (UV) starojumam, un šāda tendence saglabāsies vismaz tuvākos divdesmit gadus,» stāsta dermatologs. Viņš skaidro, ka diagnosticēto gadījumu pieaugums saistīts arī ar Eiromelanomas akciju – jo vairāk iedzīvotāju pievērš uzmanību konkrētajai problēmai, jo vairāk arī meklē palīdzību pie speciālistiem, kas nozīmē arī vairāk diagnosticēto gadījumu. Taču speciālistu aprēķini liekot domāt par ievērojami lielāku reālo ādas vēža gadījumu skaitu, pieļaujot, ka Latvijā ar ādas vēzi varētu slimot aptuveni 2000 līdz 2500 cilvēku, bet pirmsvēža ādas stāvoklis varētu būt līdz 50 000 iedzīvotāju.

Raimonds Karls apgalvo, ka viena no aktuālākajām problēmām, ar ko saskaras ārsti, ir vājais valsts atbalsts agrīnai diagnostikai, kas ļautu laikus diagnosticēt slimību, samazināt mirstību un valstij ietaupīt līdzekļus, kā arī pasīva vēlēšanās mazināt ādas vēža draudus, piemēram, ierobežojot pakļautību mākslīgajam UV starojumam personām līdz 18 gadu vecumam. Kā liecina novērojumi, solārijos vēl joprojām bieži netiek ievērotas Ministru kabineta noteiktās prasības un jauniešiem netiek lūgts uzrādīt personu apliecinošu dokumentu, kas pierāda, ka persona ir pilngadīga un drīkst apmeklēt solāriju.

Sauli var dozēt

«Saule nav vienīgais faktors, kas veicina saslimšanu ar melanomu, bet tas ir viens no, kas ir reāli pierādīts. Un vienīgais, ko mēs varam ietekmēt,» skaidro dermatoveneroloģe Kristīne Cīrule, VC– 4 Estētiskās dermatoloģijas un ķirurģijas klīnikas vadītāja. Viņa stāsta, ka saslimšanu ar melanomu veicina arī vairāki citi faktori, tostarp ģenētiski, imunoloģiski, bet saule ir vienīgā, ko mēs varam dozēt. «Skaidrs, ka saule ir laba un tā mums ir vajadzīga, par to vispār nevar būt runa, bet ar sauli ir jāmāk draudzēties – tā jāuzņem mērenās devās, tikai tik daudz, cik mūsu āda ģenētiski tam ir piemērota,» norāda K. Cīrule.

Tāpēc, lai samazinātu saslimšanu ar melanomu un citiem ādas vēža veidiem, būtiska nozīme ir ne tikai savlaicīgai diagnostikai, bet arī profilaksei. Ir svarīgi lietot atbilstošus saules aizsargkrēmus, kas pasargā gan no ultravioletajiem B (īso viļņu) stariem (UVB), gan arī A (garo viļņu) stariem (UVA), jo ir arī tādi krēmi, kas aizsargā tikai pret UVB stariem. Kā liecina Latvijas dermatologu novērojumi, daudzi kosmētikas ražotāji uz saules aizsarglīdzekļu iepakojuma nenorāda pilnvērtīgu informāciju par saules aizsargfaktoru (Sun Protection Factor) (SPF), tāpēc dakteri aicina pievērst uzmanību saules aizsarglīdzekļu iepakojumam, lai uz tā ar konkrētiem skaitļiem būtu norādīta aizsardzība ne tikai pret UVB, bet īpaši pret UVA stariem. Svarīgi arī, lai tas būtu pēc iespējas neitrālāks – bez smaržas.

Aizsargkrēmi glābj

K. Cīrule savā praksē novērojusi, ka cilvēki ir jau pietiekami izglītoti un informēti par sauļošanās negatīvo pusi un saprot, ka sauļoties vairs nav moderni. Tomēr saulainās dienas ir tik retas, ka tad, kad ir saule, mēs esam ārkārtīgi laimīgi un to ķeram visu dienu. Un tā ir tā lielākā kļūda.

Taču mūs glābt var saules aizsargkrēmi, tikai ir ļoti svarīgi izvēlēties īsto. K. Cīrule saules kosmētiku iesaka iegādāties aptiekā, kur piedāvājums ar katru gadu arvien palielinās. Tos piedāvā daudzi jau pasaulē labi zināmi zīmoli: Bioderma, Institut Esthederm, Eucerin, Vichy, Avene, Altermed.

Daktere negrib izcelt kādu konkrētu zīmolu, un tomēr, taujāta, ko viņas pacienti izmēģinājuši uz savas ādas, K. Cīrule min Bioderma saules kosmētiku. Piemēram, tonālo krēmu, kam ir maksimāla aizsardzība (SPF 50+). Ir arī īpašs tonālais krēms, kas vienlaikus gan maksimāli pasargā no saules, gan risina kādas ādas problēmas (piemēram, pinnes, apsārtušu ādu), gan piešķir sejai vieglu iedeguma toni (to var izvēlēties gaišāku vai tumšāku). «Biodermai ir arī ļoti labs kompaktais pūderis, kas ļoti labi nosedz dažādus ādas defektus, paplašinātus asinsvadus, plus vēl pasargā no saules kaitīgās iedarbības – ļoti labs un interesants piedāvājums,» stāsta dermatoloģe. Viņa vasaras sezonā iesaka lietot nevis, piemēram, divus krēmus – atsevišķi ādas mitrināšanai un saules aizsardzībai, bet izvēlēties vienu, kas risina uzreiz visas problēmas. «Vasarā ar krēmu lietošanu jābūt ļoti uzmanīgiem, jo kosmētiskajos līdzekļos ir dažādas aktīvās vielas, kas kombinācijā ar saules stariem var izraisīt alerģiskas reakcijas. Īpaši tiem, kuriem ir jutīga āda.»

Ir pieprasījums

Pēdējos gados aptieku plauktos parādās arvien vairāk saules aizsarglīdzekļu, kas domāti cilvēkiem, kuriem ir pastiprināta jutība vai pat alerģija pret sauli. Šobrīd ir pieejami līdzekļi, kas pilnībā bloķē saules staru iedarbību, un tas nozīmē, ka arī cilvēkiem ar īpaši jutīgu ādu tagad iespējams pilnvērtīgi baudīt saules peldes. Arī ārzemēs šie krēmi jau ir ļoti populāri, kas nozīmē, ka alerģisku cilvēku kļūst arvien vairāk – jo pieprasījums rada piedāvājumu. Šādus līdzekļus plašā izvēlē piedāvā Francijas zīmols Institut Esthederm. Tā klāstā ir Adaptasun Sensitive skin tunning līnija jutīgai ādai – šie līdzekļi ļauj iegūt dabiski skaistu iedegumu arī tiem, kuriem ir gaiša un jutīga āda, kas ātri apdeg un lēni iedeg (tie satur UV in Cellium patentu, kas pastiprina ādas šūnu dabiskās aizsargspējas pret saules starojuma kaitīgo ietekmi un veicina ādas pielāgošanos saulei; savukārt šūnām enerģiju dod celulārais ūdens). Savukārt ādas kopšanas līdzeklis No Sun Ultra High Protection Cream novērš saules nepanesību – tas ļauj atrasties saulē absolūti droši bez iedeguma veidošanās (tā ir bioloģiska šūnu aizsardzība jutīgai ādai un ādai, kas nepanes sauli, tajā skaitā ādai ar alerģiju pret ķīmiskajiem filtriem). Bet Sun Intolerance High Protection līdzekļi palīdz pat visjutīgākajai ādai, kas nepanes sauli, adaptēties saulē – to sāk lietot divas nedēļas pirms atrašanās intensīvā saulē: āda pakāpeniski izglītojas aizsargāt sevi pati, atrodoties saulē, kā arī neveidojas nepatīkamas, hiperjutīgas ādas reakcijas. Tāpat Institut Esthederm piedāvā augstas aizsardzības saules kosmētiku cilvēkiem, kuriem ir ādas pigmentācijas traucējumi: gan cilvēkiem, kuri nevēlas iedegumu

(Photo Reverse AntiBrown Patches Ultra High Protection Fluid), gan saules aizsargkrēmu, kas mērķtiecīgi samazina pigmentācijas plankumus, vienlaikus ļaujot ādai iegūt vieglu, vienmērīgu iedegumu (Photo Regul Pigmentation Irregularities Face Cream).

***

SKAITĻI UN FAKTI

- 2011. gadā melanoma konstatēta 191 cilvēkam, 2012. gadā – 216 cilvēkiem, 2013. gadā – 204

- Citas ādas vēža formas 2011. gadā konstatētas 977, 2012. gadā – 1408 cilvēkiem, bet 2013. gadā jau 1492 Latvijas iedzīvotājiem