Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Veselība

Šodien Latvijas labākais dankotājs Kristaps Dārgais rāda klasi Grīziņkalnā

© f64

"Raimonds [Elbakjans, Ghetto Games aizsācējs un vadītājs] vairākkārt atkārtojis, ka vienmēr vajag turēties pie zemes un nekad neaizmirst, no kurienes esi nācis, no kurienes esi sācies. Pat, ja kļūšu par pasaulē labāko dankotāju, un es ceru, ka kādreiz tā būs, es noteikti vienmēr atsaukšos Raimonda aicinājumam piedalīties sacensībās Grīziņkalnā," saka basketbolists un viens no labākajiem slam dunk meistariem pasaulē Kristaps Dārgais. Šodien viņš būs Grīziņkalnā, kur ar pirmajām ielu basketbola sacensībām Ghetto Basket oficiāli tiks atklāta Ghetto Games 6. sezona.

Rīt pēcpusdienā sezonas atklāšana turpināsies ar Ghetto Football, bet ceturtdien – ar Ghetto Floorball sacensībām. Šajā sezonā kopumā notiks 150 pasākumu visā Latvijā.

Parādīs stipro pusi

«Man arī šī būs sestā sezona ar Ghetto Games. Kad pirmoreiz nokļuvu Grīziņkalnā, biju tikko pabeidzis 12. klasi, dzīvoju Jumpravā, un kāds draugs no Rīgas bija dzirdējis par šo pasākumu. Nekādi spēcīgie spēlētāji nebijām, bet nolēmām izmēģināt spēkus, un jau pirmajā reizē mums gāja labi. Kopš tā laika esmu Grīziņkalnā,» stāsta Kristaps Dārgais, kurš šodien, Ghetto Games sezonas atklāšanā, rādīs slum dunk paraugdemonstrējumu. «Mēģināšu parādīt savu stipro pusi,» apsola jumpravietis Kristaps Dārgais. Sešu gadu laikā, kopš iesaistījies Ghetto Family organizētajos pasākumos, viņš savā meistarībā izaudzis līdz pasaules līmenim.

«Dzīvojot laukos, nodarbojos ar visādiem sporta veidiem. Protams, arī blēņas darījām – uz ko draugi viens otru pavilka, to arī darījām,» stāsta Kristaps Skolas gados Jumpravā populārs bija futbols, florbols, volejbols, arī basketbols. Un, kad desmit gadu vecumā viņš aizbrauca uz basketbola nometni, treneris, saskatījis viņā potenciālu, teica, ka noteikti vajadzētu turpināt trenēties. «Bet sporta skolu Lielvārdē tajā gadā aizvēra, un uz Ogri mamma mani vienu nebija gatava laist. Taču pēc gada, kad biju kļuvis jau prātīgāks, sporta skolotājs mammu pielauza, un es sāku braukāt uz Ogri. Bet to, ka būšu basketbolists, gan nedomāju,» atzīstas BK Valmiera uzbrucējs.

Studēs maģistros

Kristaps stāsta, ka skolā labi mācījies, tāpēc pašsaprotami bijis turpināt studijas augstskolā. Viņš iestājās Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU), kur apguva ceļu būves inženiera specialitāti. Studiju laikā divus gadus nostrādāja ceļu projektēšanā, turklāt par bakalaura darbu, kurā rakstīja par betona struktūras kvalitātes pārbaudes metodēm, dabūja desmitnieku. Paralēli studijām sportiskais jaunietis turpināja spēlēt arī basketbolu – Ogres komandā (LBL2), LU komandā, bet pagājušajā sezonā pievienojās BK Valmiera komandai, kur bija viens no komandas rezultatīvākajiem spēlētājiem. «Vēl nezinu, kur spēlēšu nākamgad,» viņš nosaka, piebilstot, ka līgums ar BK Valmiera noslēgts līdz 31. maijam, bet sezona jau beigusies. Starp citu, rudenī, kad atsāksies jaunā basketbola sezona, Kristaps plāno arī turpināt studijas maģistrantūrā – turpat, RTU. «Šobrīd esmu profesionāls basketbolists, kādu laiciņu vēl būšu. Cik ilgi, to redzēs. Viena trauma, un viss var beigties. Es jebkurā gadījumā nākotnē plānoju pievērsties ceļu būves nozarei, tāpēc izglītība man ir svarīga.»

Paldies Raimondam

Ziemas sezonā Kristaps ir profesionāls basketbolists, bet vasarā viņš ir profesionāls slam dunk meistars un ielu basketbolists. Ceturtdienās viņš parasti bija sastopams Grīziņkalnā, arī šovasar, cik vien būs laiks, viņš tur būs. Pēdējos gados viņam gan vasarā daudz sanāk būt ārpus Latvijas, kur Kristaps tiek aicināts uz Eiropas un pasaules mēroga slam dunk sacensībām.

«Bet viss sākās Grīziņkalnā. Tas bija 2010. gads, kad jau diezgan labi varēju iedankot bumbu grozā, un mans komandas biedrs pieteica mani slum dunk konkursam. Pats negribēju piedalīties, biju diezgan kautrīgs – uztraucos, ka publika nāks skatīties. Taču Raimonda [Elbakjana] pierunāšanas spējas ir diezgan lielas. Pat ļoti lielas,» Kristaps pasmaida un kautrīgi piebilst, ka šajās sacensībās uzvarējis. «Tā bija iesācēja veiksme,» viņš domā, jo nākamos divus konkursus zaudēja. Tomēr jau 2011. gada vasarā viņš atkal startēja, parādot tādus trikus, kādus pirms tam neviens nebija rādījis. Šai uzvarai sekoja brauciens uz Parīzi, kur Eifeļa torņa pakājē notika ļoti prestižs ielu basketbola 5x5 turnīrs Quai 54, kur tādiem iesācējiem, kāds tolaik bija Kristaps, nemaz neļauj piedalīties – lai nepazeminātu līmeni. «Un atkal, pateicoties Raimonda pārliecināšanas spējām, man tomēr atļāva startēt. Tur bija sabraukuši pasaules top veči, kurus pirms tam biju apbrīnojis youtube: mani konkurenti bija kanādietis Džastins Dārlingtons, Young Holywood, And1 leģenda Helicopter un Francijas labākais dankmeistars Kevin Hemy.Protams, neuzvarēju, bet parādīju visus labākos dankus, kādi tobrīd bija manā arsenālā, un pēc šīm sacensībām to organizators pienāca klāt un teica, lai augusta pēdējo nedēļas nogali ieplānoju brīvu, jo, iespējams, tikšu uzaicināts uz World Dunk Contest, kas notiks Rumānijā. Būtībā, tā arī viss sākās. Nebūtu Raimonds organizatorus pierunājis, nezinu, vai pats būtu tik tālu gājis, vai tagad būtu tur, kur esmu šobrīd. Viņš man deva iespēju, es to izmantoju. Milzīgs paldies viņam par to!» pateicīgs ir slum dunk meistars, kurš savu piederību elitei apliecinājis jau vairākos konkursos.

Eiropas elitē

Kristaps stāsta: interneta vidē informācija izplatās ļoti ātri, tāpēc, pat vienreiz sevi labi parādot, jau iekļūsti apritē. «Eiropā slum dunk aprite nav pārāk liela – mēs esam vairāki labi džeki, un principā uz visiem lielākiem pasākumiem mūs arī aicina.»

Pasaules čempionātā Rumānijā, kur piedalījās labākie dankotāji no Eiropas, kā arī amerikānis Young Holywood un kanādietis Džastins Dārlingtons, Kristaps izcīnīja otro vietu, piekāpjoties tikai kanādietim.

Šodien Kristapam šķiet, ka lielākais, ko viņš līdz šim sasniedzis, ir uzvara prestižajās 3x3 sacensībās Moscow Open pērnā gada jūlijā. «Tur sanāca uzvarēt visus tā brīža labākos, arī Džastinu Dārlingtonu. No Eiropas elites šajās sacensībās nestartēja tikai polis Rafals Lipek Lipinskis, bet es uzskatu, ka būtu viņu pieveicis. Tas bija labākais slum dunk konkurss, kāds man jebkad bijis,» Kristaps ir patiesi gandarīts. «Atceros, kā vēl pirms četriem gadiem kopā ar Raimondu un Latvijas komandu tur skatījāmies slam dunk konkursu un es apbrīnoju, kas tur notiek. Man pat sapņos nerādījās, ka pēc četriem gadiem pats tur izcīnīšu uzvaru! Nekad sev neesmu uzstādījis ļoti augstus mērķus, vienmēr esmu gājis uz priekšu soli pa solim. Protams, tikko sācis trenēties Grīziņkalnā, noteikti nevarēju iedomāties, ka tik tālu tikšu,» Kristaps vaļsirdīgi atzīstas.

Tas pats Kristaps

«Nav man mērķis līdz 35 gadiem profesionāli spēlēt basketbolu. Protams, kamēr varēšu, tikmēr spēlēšu, jo ne tikai basketbols, arī slam dunk konkursi sagādā ļoti, ļoti lielu prieku – ka varu būt viens no labākajiem, ka varu sacensties ar pasaulē labākajiem. Tas ir ļoti forši, un to noteikti kādus gadus vēl mēģināšu darīt. Bet, kad sapratīšu, ka vairs nevaru startēt augstākajā līmenī, paiešu malā. Skatīšos arī, kā būs basketbolā – ja būšu pa vidu, metīšu mieru un iešu strādāt savā profesijā.»

Viņš atklāj arī savu šā pavasara apņemšanos – Kristaps grib iemācīties krievu valodu. Skolas laikā bijis stūrgalvīgs un mācījies tikai vācu valodu, bet nu apzinās, ka īsti nezina ne vācu, ne krievu. «Viennozīmīgi, ka to vajag!» viņš nešaubās un ir apņēmības pilns cītīgi apmeklēt krievu valodas kursus.

Vēl viņš vairāk laika gribētu pavadīt laukos Jumpravā un ar draugiem uzspēlēt mīnusus. Kad saku, ka tur viņš tagad ir pirmais džeks ciemā, pazīstamais basketbolists tik pasmaida un atteic, ka mājās Jumpravā viņš ir tas pats Kristaps, kas bija pirms desmit gadiem. «Tur sevi nepozicionēju kā pasaules mēroga spēlētāju. Es vispār sevi tā nepozicionēju, mēģinu būt tāds, kāds esmu.»

Bet jauniešus, kuri vēl nav atraduši sev nodarbošanos, Kristaps aicina uz Grīziņkalnu – ne tikai skatīties, kā citi spēlē, bet arī pašiem mēģināt. «Tur ikvienam, arī vienkāršam puisim no ielas, ir iespēja uzspēlēt kopā ar LBL spēlētājiem. Arī ar mani, piemēram. Varbūt izvirziet sev mērķi kādreiz mūs arī uzvarēt, iekļūt basketbola līgā. Izvirziet vēl augstākus mērķus! Nāciet, strādājiet, trenējieties, jo – nekas nav neiespējams! To tiešām tagad varu pateikt no savas pieredzes.»

***

Kristaps DĀRGAIS

• Viens no labākajiem slam dunk meistariem pasaulē, Ghetto Family sportists un BK Valmiera basketbolists

• Augums: 198 cm; svars: 95 kg

• Dzimis 1990. gada 29. augustā Rīgā

• Izglītība: Jumpravas vidusskola; Ogres basketbola skola; Rīgas Tehniskās universitātes Būvniecības fakultāte (bakalaura grāds specializācijā «Transportbūves»)

• Skolas gados dejojis tautiskās dejas jauniešu deju kolektīvā Jumpraviņa un 2008. gadā piedalījies arī XXIV Vispārējos latviešu dziesmu un XIV deju svētkos

• Lielākie sasniegumi slam dunk konkursos: 2. vieta World Dunk Contest (Rumānijā, 2011); uzvara prestižajā FIBA 3x3 All Star turnīra Slam dunk konkursā Kataras galvaspilsētā Dohā (2013); 1. vieta Slam dunk konkursā Moscow Open (Krievijā, 2013)