Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Veselība

Veselības ministrija vēlas aizliegt aptieku lojalitātes programmas

© F64 Photo Agency

Veselības ministrija (VM) ir nodevusi publiskajai apspriešanai grozījumus Ministru kabineta (MK) aptieku darbu regulējošajos noteikumos, paredzot pilnībā aizliegt aptieku lojalitātes programmas un lojalitātes kartes, biznesa portālu "Nozare.lv" informē "Aptieku attīstības biedrības" valdes priekšsēdētāja Inga Zemdega-Grāpe.

VM ierosinātie grozījumi paredz virkni izmaiņu aptieku un farmaceitu darbā, arī aizliegumu īstenot lojalitātes programmas, tostarp klientu lojalitātes kartes un citas aktivitātes, kas veicina zāļu, uztura bagātinātāju un citu aptieku izplatīto preču lietošanu.

"Aptieku attīstības biedrība" neatbalsta plānotos grozījumus, jo VM lēmums padarīs medikamentus un citas aptiekās nopērkamās preces dārgākas un vēl nepieejamākas iedzīvotājiem, kā arī izkropļos aptieku tirgus konkurenci atsevišķu lieltirgotāju interesēs, skaidro Zemdega-Grāpe.

"Uzskatām, ka šis ir bīstamākais punkts grozījumu projektā, jo VM vēlas ierobežot pircēju iespējas ar atlaidi iegādāties jebkuras aptiekās nopērkamās preces, arī autiņbiksītes, higiēnas un citas preces," piebilst Zemdega-Grāpe.

VM grozījumu anotācijā uzsver, ka lojalitātes programmas ir jāaizliedz, jo lojālajiem klientiem piešķirtās atlaides veicina pārmērīgu zāļu lietošanu un ir veids, kā aptiekas gūst peļņu, līdz ar to ir izdevīgas tikai tirgotājam.

"Uzskatām, ka VM klaji ignorē veidu, kā patiesībā tiek nodrošinātas aptieku lojalitātes programmas un kāds ir faktiskais lojalitātes karšu īpašnieku ieguvums, jo VM savā argumentācijā nonāk pretrunā ar aktuālajām likumdošanas normām, veiktajiem pētījumiem un uzraugošo institūciju rekomendācijām nozares darbībai un attīstībai sabiedrības interesēs," stāsta Zemdega-Grāpe.

Zemdega-Grāpe stāsta, ka, ņemot vērā pretrunīgo argumentāciju, uz kā pamata tiek virzīti grozījumi MK noteikumos Nr.288, ir pamatotas bažas, ka aptieku lojalitātes programmu aizliegums tiek virzīts lielākā vairumtirgotāja interesēs tirgus konkurences samazināšanai.

"Likvidējot iespēju izvēlēties izdevīgāko no aptieku piedāvājuma, aptiekas preču cenu diktēs dominējošais tirgus spēlētājs, un zaudētāji diemžēl būs arī pircēji, tostarp mazāk aizsargātās iedzīvotāju grupas," secina Zemdega-Grāpe.