E. coli baktērijas uzliesmojums: Izskan versija, kas pie tā vainojams

© Depositphotos

Komentējot E. coli baktērijas izraisītās saslimstības uzliesmojumu, Slimību profilakses un kontroles centra direktors Mārtiņš Dimants TV24 raidījumā “Dienas personība ar Veltu Puriņu” atgādina, cik liela nozīme ir higiēnai, pārtikas produktu apstrādei un veselīgiem ieradumiem.

SPKC šā gada 24.martā uzrunāja sabiedrību par slimības uzliesmojumu pirmskolas izglītības iestādēs. Protams, ikvienu interesē avots, kas izraisījis saslimšanu. Kā viena no versijām ar lielu iespējamību tiek minēta dzīvnieku pasaule, taču vēl notiek padziļinātu analīžu veikšana, tāpēc konkrētu atbilžu nav.

Vai šis varētu būt jautājums, kas saistīts ar higiēnu? Dimants atbild apstiprinoši un uzsver, ka, sākot strādāt SPKC direktora amatā, viņš kā vienu no prioritātēm izvirzījis sabiedrības informēšanu par uzturu, produktu apstrādi un higiēnu. “Ir jāmaina fokuss. Mēs ļoti daudz medijos orientējamies uz statistiku, bet maz runājam, kā varētu samazināt šos riskus. Tāpēc sabiedrībai ir jāatgādina, ka ir jāievēro elementāra higiēna un pārtikas produktu apstrāde! Visiem. Arī tiem, kas strādā ar produktu piegādi. Ir jābūt sakārtotai šai ķēdei, jo zarnu nūjiņas ir un būs. Mācām bērniem mazgāt rokas! Mācām pieaugušajiem mazgāt rokas un termiski apstrādājam produktus.”

Veselība

Gatavojoties Lieldienām, Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti aicina iedzīvotājus pievērst pastiprinātu uzmanību gan pārtikas drošībai, gan fiziskajai labsajūtai un drošībai, pavadot laiku ārpus telpām. Šogad īpaši svarīgi ir ievērot infekcijas slimību profilakses pasākumus un parūpēties par ādas aizsardzību pret pavasara sauli, kas kļūst arvien intensīvāka.

Svarīgākais