Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) sliecas domāt, ka vairāku cilvēku inficēšanos ar bīstamās zarnu nūjiņas izraisīto infekciju E.coli vecinājis kāds pārtikas produkts, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja SPKC Infekcijas slimību profilakses un pretepidēmijas pasākumu nodaļas vadītāja Sigita Geida.
Viņa apliecināja, ka pašlaik speciālisti meklē infekcijas avotus, un šoreiz nebūtu jāvaino katra individuālā saslimušā imunitāte. SPKC pašlaik vairāk sliecas domāt, ka ir bijis kāds pārtikas produkts, kas veicināja inficēšanos.
"Tas, ka vēl nav liels saslimušo skaits, varētu liecināt, ka tas nav plaši izplatīts produkts," piebilda Geida. Speciālisti nodarbojas ar izmeklēšanu, ko gan apgrūtinot tas, ka paši bērni nevar nosaukt konkrētus ēdienus, ko lietojuši uzturā.
Tikmēr intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" Geida norādīja, ka pieaug gadījumu skaits un arī teritorija, kur gadījumi tiek reģistrēti. Tādēļ saprotams, ka infekcija izplatās ne tikai konkrētā teritorijā, bet arī plašāk. Lai arī patlaban nav novēroti sekundāri inficēšanās gadījumi pacientu dzīvesvietās, Geida atgādināja, ka infekcija ir lipīga un inficēties var arī kontaktu ceļā
Kā ziņots, turpinot pieaugt ar bīstamās zarnu nūjiņas izraisīto infekciju saslimušo skaitam, sešu bērnu veselības stāvokli vērtē kā smagu, bet stabilu, aģentūru LETA informēja Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS).
Otrdien tika ziņots par desmit stacionētiem saslimušiem bērniem. Kā apstiprināja BKUS, trešdien slimnīcā atrodas jau 15 ar šo infekciju slimi bērni. Viens bērns turpina ārstēties intensīvās terapijas nodaļā, bet vēl 14 ārstējas citā stacionāra nodaļā. Visu pacientu stāvoklis ir stabils.
Kā aģentūrai LETA apstiprināja SPKC, līdz trešdienai saņemts 21 paziņojums par enterohemorāģiskās E.coli infekcijas gadījumu - 17 bērniem un diviem pieaugušajiem. Visi, izņemot divus bērnus un vienu pieaugušo, ārstējas slimnīcās.KC.