Katru gadu vēža gadījumu skaits pieaug par vidēji 5%, brīdina "Onkoalianse"

© Dmitrijs Suļžics/MN

Veselības nozarē attiecībā uz onkoloģiju trūks adekvātas plānošanas, izriet no pacientu organizāciju apvienības "Onkoalianse" valdes locekļa Edgara Āboliņa sacītā intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes".

Viņš pauda, ka onkoloģija nav iesnas, kas nāk un pāriet. Tāpēc pakalpojumu uzlabošanas plānu onkoloģijas jomā nevar veidot trīs gadiem, bet tas jāveido vismaz desmit gadiem.

Komentējot situāciju ar gada beigās negaidīti atceltajām krūts rekonstrukcijas operācijām, Āboliņš sacīja, ka šajā situācijā nav ņemts vērā tas, ka daļa sieviešu nezināja par šādām krūts rekonstrukcijām, bet nu ir par to uzzinājušas, un vēršas pēc pakalpojuma. Tāpat nav ņemts vērā tas, ka palielinās atsaucība krūts vēža skrīningam. Palielinās arī sieviešu skaits, kurām tiek veiktas krūts operācijas.

"Tas viss nav salikts kopā, jo nav šīs plānošanas. Un aizbildināties ar to, ka slimnīcas zināja, varēja pārplānot - pacientu tas neinteresē," viņš uzsvēra, piebilstot, ka ir lieliska diagnostika, bet pieejamības un pilnvērtīga valsts atbalsta nav.

Viņš nenoliedza, ka daudz kas ir izdarīts, paužot, ka gaisma tuneļa galā ir redzama, bet jāskatās, "cik garš ir šis tunelis".

Tāpat viņš akcentēja, ka onkoloģija kļūst jaunāka un top smagnēja. Pēc viņa teiktā, katru gadu vēža gadījumu skaits pieaug par vidēji 5%. Viņš šo tendenci salīdzināja ar sniega bumbu, kas pamazām veļās un kļūst lielāka.

Veselība

"Veselības centru apvienības" (VCA) poliklīnikās sākta vakcinācija pret sezonālo gripu. Pērn individuāli Rīgā, Liepājā, Daugavpilī, Talsos, Bauskā pret gripu VCA poliklīnikās vakcinējās 9000 iedzīvotāju. Izmantojot VCA mobilā vakcinācijas punkta pakalpojumus, vēl daudzi saņēma šo vakcīnu darbavietās.

Svarīgākais