Neiroloģe: Parkinsona slimības ārstēšanā Latvijā esam iepalikuši par 10-15 gadiem

© Depositphotos

„Pacientiem ir jābūt pietiekami aktīviem, lai cīnītos par savām tiesībām, un viena no formām ir biedrība,” tā TV24 raidījumā „Uz līnijas. Dzīvesveids” sacīja neiroloģe-algoloģe Ligita Smeltere. Viņa kopā ar domubiedriem aicina veidot Parkinsona slimības pacientu biedrību.

Parkinsona slimība, ar kuru visbiežāk slimo cilvēki pēc 60 gadu vecuma, ir otrā biežākā neirodeģeneratīvā slimība pasaulē. Galvenais riska faktors šīs slimības attīstībā ir vecums - populācijai novecojot Eiropā un Rietumvalstīs kopumā, katru gadu slimnieku kļūst arvien vairāk. Slimību profilakses un kontroles centra dati liecina, ka 2022.gadā Latvijā kopumā diagnosticēti apmēram 2700 Parkinsona slimības gadījumi, jaunākās aplēses liecina, ka Latvijā ir ap 4000 Parkinsona slimības pacientu.

Slimības ārstēšana no valsts tiek kompensēta par 75%. „Vēsturiski tie bija 100%, bet lielajos krīzes gados finansējumu nogrieza, un tā tas ir palicis. Šobrīd pacientam jāpiemaksā 25%,” tā Ligita Smeltere.

Latvijā ar Parkinsona slimību sirgstošie pacienti saskaras gan ar medikamentu trūkumu, gan citām ārstēšanās iespēju problēmām. „Pasaule jau sen ir aizgājusi tālāk un, ja mēs salīdzinām sevi ar jebkuru citu Eiropas valsti, tad šajā kontekstā Latvijā ļoti daudzu iespēju nav. Mēs ļoti gribētu, lai valsts pieslēdzas, palīdz. Šobrīd tā nenotiek. Piemēram, visā pasaulē pie komplicētas Parkinsona slimības ir dziļās smadzeņu stimulācijas operācijas. Lietuvieši to taisa 250 pacientiem gadā, kamēr latviešiem tie ir divi pacienti gadā... Un, kad mēs skatāmies Eiropas kontekstu, saprotam, ka esam stipri iepalikuši, par gadiem 10-15. Un te sāp sirds, jo gribam būt labi ārsti un saviem pacientiem sniegt tādu dzīvildzes kvalitāti kā citur pasaulē.” Lai uzlabotu situāciju un cīnītos par savām tiesībām, ārste aicina savus pacientus, viņu radiniekus piedalīties Parkinsona slimības pacientu biedrības veidošanā. „Ikviens, kurš ir ieinteresēts darboties šādā biedrībā, aicināts rakstīt uz e-pastu: psb@inbox.lv”.

Veselība

D vitamīna uzņemšana ir būtiska visos vecuma posmos, bet īpaši svarīga tā kļūst senioru vecumā, jo ir viens no būtiskākajiem osteoporozes profilakses pasākumiem. BENU Aptiekas piesaistītā eksperte, ģimenes ārste Zane Zitmane un BENU Aptiekas klīniskā farmaceite Ilze Priedniece skaidro, kāpēc senioriem jānodrošina pietiekama D vitamīna uzņemšana, lai saglabātu veselību un mazinātu dažādu veselības problēmu riskus.

Svarīgākais