Meklēs risinājumu optometrijas salonu darbības nepārtrauktībai

© Depositphotos

Veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV) sadarbībā ar Latvijas Optometristu un optiķu asociāciju vienojies mēneša laikā rast juridisku risinājumu optometrijas salonu darbības nepārtrauktībai, aģentūru LETA informēja Veselības ministrijā (VM).

Šodien Abu Meri tikās ar Latvijas Optometristu un optiķu asociāciju, lai pārrunātu jautājumus par jomas normatīvo regulējumu un nepieciešamajiem precizējumiem Ministru kabineta noteikumos.

Tikšanās laikā ministrs uzsvēra, ka normatīvais regulējums par obligātajām prasībām ārstniecības iestādēm, par ko šobrīd ir radušies jautājumi no pakalpojumu sniedzēju puses, nav jauns un ir spēkā jau vairākus gadus.

Ministra ieskatā, situācija par optometristu pakalpojumu pieejamības pasliktināšanos iedzīvotājiem nebūtu pieļaujama, tādēļ nepieciešams kopīgi ar nozares speciālistiem atrast risinājumus.

Latvijas Optometristu un optiķu asociācija kā risinājumu piedāvā precizēt normatīvo regulējumu ārstniecības iestādes statusu un obligātās prasības attiecināt uz optometrista kabinetu nevis visu optikas veikalu. Tāpat būtu pārdefinējamas arī optikas veikalu prasības, pauda Abu Meri.

Jau vēstīts, ka optiķi aicinājuši VM veidot darba grupu, lai nepieļautu nozares sabrukumu, pretējā gadījumā deviņiem no desmit optikas veikalu draudot slēgšana.

Kā norādījis Rudanovs, eksperti un uzņēmēji ceļot trauksmi, jo primārā oftalmoloģiskā aprūpe Latvijā esot uz posta sliekšņa. Iemesli tam esot birokrātiskie ierobežojumi un likumdošanas trūkumi.

Rudanovs pauž, ka birokrātiski šķēršļi redzes pārbaudēm optikas veikalos apdraud veselas nozares - optiķu - pastāvēšanu, būtiski apgrūtina iedzīvotāju piekļuvi primārās oftalmoloģiskās aprūpes pakalpojumiem un draud sagraut optometrista profesiju kā tādu Latvijā.

Viņš skaidrojis, ka, izmantojot novecojušu likuma normu, medicīnas birokrāti pieprasot, lai optikas saloni, kuros šobrīd bez rindas un bez maksas var pārbaudīt redzi, pārreģistrējas par medicīnas centriem.

"Pašreizējos apstākļos, kad lielākā daļa optiķu atrodas tirdzniecības centros, tas nav reāli. Lai to izdarītu, ir nepieciešams izbūvēt atsevišķu ieeju un vairākas citas nereālas prasības," atzīmējis Rudanovs.

Veselība

Veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV) sadarbībā ar Latvijas Optometristu un optiķu asociāciju vienojies mēneša laikā rast juridisku risinājumu optometrijas salonu darbības nepārtrauktībai, aģentūru LETA informēja Veselības ministrijā (VM).