Pērn pacientu laboratoriskie izmeklējumi valstij izmaksājuši vairāk nekā 57 miljonus eiro

© f64.lv, Vladislavs Proškins

2023.gadā laboratorisko izmeklējumu izmaksas valstij par vienu pacientu vidēju sasniedza 58 eiro, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) publiskotais pārskats par gada laikā veselības aprūpei izlietoto finansējumu.

Kopā laboratoriskajiem izmeklējumiem NVD pērn novirzījis 57 284 960 eiro. Pakalpojumus ir saņēmuši 989 168 pacienti.

Minimālā summa par vienu pacientu saskaņā ar NVD datiem bijusi 0,4 eiro, bet maksimālā - 8581 eiro. Savukārt vidējās izmaksas par viena pacienta laboratoriskajiem izmeklējumiem sasniedza 58 eiro.

Visvairāk izmaksājuši Rīgas pacientu izmeklējumi - 20 934 153 eiro. Nākamās lielākās summas iztērētas par Daugavpils un Liepājas pacientiem - attiecīgi 2 852 087 eiro un 2 164 729 eiro.

Jau ziņots, ka NVD izveidojis pārskatus par gada laikā veselības aprūpei izlietoto finansējumu.

Kā norāda NVD, pārskati ietvers ne tikai nozīmīgākās izmaksu pozīcijas un citu veselības aprūpes pakalpojuma statistiku, bet arī ļaus aplūkot šos datus pa reģioniem, piemēram, Balvu vai kādā citā Latvijas novadā izlietotā finansējuma apjomu laboratorisko pakalpojumu nodrošināšanai, kādām pacientu grupām.

NVD pauž, ka jau publiski pieejami dati par divām svarīgām veselības aprūpes sistēmas jomām - laboratoriskajiem izmeklējumiem un valsts kompensējamām zālēm.

Vienlaikus dienestā norāda, ka tas turpina darbu pie jaunu datu pievienošanas, lai nākotnē nodrošinātu pieejamību arī informācijai par valsts budžeta līdzekļu izlietojumu ambulatoro un stacionāro pakalpojumu sniegšanā.

Ar šiem datiem turpmāk varēs iepazīties un tos savā darbā izmantot veselības nozares iestādes un organizācijas, ārstniecības pakalpojumu sniedzēji, aptiekas, kā arī tie var būt noderīgi plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem, pētniekiem un studentiem dažādu tēmu izpētei, skaidro NVD.

Veselība

Sociālos tīklus piepilda izaicinājums, kurā pusaudži mēģina uz brīdi zaudēt samaņu, uztraucas Liepājas Reģionālās slimnīcas pediatres Inga Zvirbule un Solvita Jegorenko, kas šonedēļ stacionārā ārstēja 10 un 13 gadus vecus pusaudžus, ziņo liepajniekiem.lv.

Svarīgākais