BKUS darbu sāk jaunais Ambulatorais veselības centrs

© Ģirts Ozoliņš/MN

Jaunatklātajā Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) ēkā no šodienas darbu sāks Ambulatorais veselības centrs, kura simbols turpmāk būs oranžs briedis, informē BKUS.

Ambulatorā veselības centra vadītāja Irina Ošeniece uzsver, ka nozīmīgs ieguvums ir daudz vienkāršāks pacienta ceļš Bērnu slimnīcā, ierodoties uz ambulatoru konsultāciju vai izmeklējumu.

Jaunajā ēkā centram, kas izvietojies vairāk nekā 5000 kvadrātmetru platībā, ir vienota reģistratūra, 84 telpas vizītēm, procedūrām un izmeklējumiem, mūsdienīga konsīliju telpa ārstiem, kā arī rotaļu un atpūtas zonas pacientiem.

Īpaša uzmanība, projektējot un būvējot jauno ēku, pievērsta epidemioloģiskās drošības nodrošināšanai, informēja slimnīcā.

Ēkā izmaksājusi 28,4 miljonus eiro, un 9.oktobrī tajā darboties sāks arī Neatliekamās medicīnas centrs, kura simbols būs zilā dzērve.

Gan Ambulatorajā veselības centrā, gan Neatliekamās medicīnas centrā ir integrēta ne tikai jauna pieeja pacientu apkalpošanā, bet arī jaunas iekārtas un izmeklējumu iespējas. "Mērķtiecīgi attīstām ārstniecības procesu tā, lai nepieciešamība palikt slimnīca mazinātos," norāda Bērnu slimnīcas valdes priekšsēdētājs Valts Ābols.

Lai nodrošinātu ārstniecības procesu jaunajā ēkā, iegādāts jauns, mūsdienu vajadzībām atbilstošāks medicīniskais aprīkojums, kas ļaus ne tikai precīzāk veikt izmeklējumus, bet arī integrēt datus slimnīcas informācijas sistēmā, kā arī objektīvi salīdzināt izmeklējumu rezultātus dinamikā. Vairāki izmeklējumi tagad būs iespējami arī pašiem mazākajiem pacientiem.

Kā norāda slimnīcā, idejas par to, kādām jābūt telpām, liktas kopā jau pirms desmit gadiem. "Spējām šo ēku uzbūvēt un aprīkot nepilnu divu gadu laikā, jo bijām tam gatavi, kad saņēmām Eiropas Savienības Atveseļošanās fonda finansējumu," uzsver Ābols.

Kopējais projekta finansējums ir 28 419 800 eiro. No tā 10 319 800 eiro finansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds. Tostarp 16 000 000 eiro ir Atveseļošanās fonds finansējums.

Papildu 2 100 000 eiro atvēlēti ēkas aprīkošanai. Te savu ieguldījumu devuši arī ziedotāji.

Būvprojekta autors ir Mārtiņš Ošāns. Projektu īstenojuši SIA "Mark arhitekti". Uzraudzības darbus veikuši SIA "P.M.G", savukārt galvenais būvuzņēmējs ir SIA "Arčers".

Būvfirma "Arčers" pagājušajā finanšu gadā, kas ilga no 2022.gada 1.jūnija līdz 2023.gada 31.maijam, strādāja ar 32,335 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 77,3% vairāk nekā gadu iepriekš, kā arī uzņēmums guva peļņu 730 506 eiro apmērā pretstatā zaudējumiem gadu iepriekš, liecina "Firmas.lv" informācija.

Kompānija "Arčers" reģistrēta 1992.gadā, un tās pamatkapitāls ir 3,3 miljoni eiro. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir AS "UGN", bet patiesais labuma guvējs ir Armands Garkāns.

Veselība

Vai ar veselu sirdi ir iespējams nodzīvot līdz sirmam vecumam un kas jādara, lai tā notiktu. Sirdslēkme var atnākt bez sāpēm, tāpēc ārsti iesaka pulsu un asinsspiedienu pēc 40 gadiem mērīt katru dienu.