Rosina piešķirt 93 616 eiro patvēruma meklētājiem sniegtās medicīniskās palīdzības apmaksai

© Depositphotos

Veselības ministrija (VM) rosina no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt 93 616 eiro, lai segtu Nacionālā veselības dienesta (NVD) un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) izdevumus, kas radušies, nodrošinot medicīnisko palīdzību patvēruma meklētājiem laika posmā no šā gada 1.janvāra līdz 31.jūlijam, liecina VM iesniegtais rīkojuma projekts.

Projekta anotācijā teikts, ka patvēruma meklētājiem šogad nodrošināta neatliekamā medicīniskā palīdzība, kā arī primārā, sekundārā un ambulatorā veselības aprūpe.

NVD nodrošināja ārstniecības iestādēs sekundāro un ambulatoro veselības aprūpes pakalpojumu 76 556 eiro vērtībā, savukārt NMPD brigādes kopā izpildījušas 89 izsaukumus, par kuriem faktiskie izdevumi bija 17 060 eiro.

Visvairāk jeb 47 NMPD izsaukumi saņemti no patvēruma meklētāju centra "Mucenieki", 30 izsaukumi bijuši no patvēruma meklētāju centru "Liepnas", bet uz aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centru Daugavpilī saņemti 12 izsaukumi.

Maksa par vienu neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādes izsaukumu pie personas, kura nesaņem no valsts budžeta apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, ir 191,68 eiro.

VM vērš uzmanību, ka līdz šim tās budžetā nav plānots finansējums, lai varētu nodrošināt neatliekamo, primāro un sekundāro ambulatoro veselības aprūpi personām, kurām nepieciešama starptautiskā aizsardzība, pārvietošana un uzņemšana Latvijā, jo patvēruma meklētāju skaitu nevar prognozēt - to ietekmē ģeopolitiskās situācijas izmaiņas pasaulē.

Veselība

Latvijā potenciāli bīstamā situācijā pašlaik varētu būt vairāki simti bērnu un aptuveni puse pieaugušo iedzīvotāju, kuri nav vakcinēti pret bīstamo slimību – difteriju. Pagājušajā gadā vairāk nekā piecsimt bērnu divu mēnešu vecumā nesaņēma vakcīnu pret difteriju, bet to laikus nesaņēma pusotrs tūkstotis bērnu.

Svarīgākais