PSKUS 21 gadu vecam pacientam, izmantojot alternatīvu metodi ķirurģiskai operācijai, veikta sirds vārstuļa nomaiņa

© PSKUS

Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā (PSKUS) veikta sirds vārstuļa nomaiņa, izmantojot alternatīvu metodi ķirurģiskai operācijai, kas ļauj izvairīties no augsta riska atvērtām sirds operācijām jauniem cilvēkiem ar iedzimtām sirdskaitēm, informē PSKUS.

Slimnīcā 21 gadu vecam pacientam veikta perkutānā transkatetrāla pulmonālā vārstuļa implantācija (TPVI), kas ir mazinvazīva pieeja pulmonālā vārstuļa nomaiņai caur lielajiem asinsvadiem. Īpaši piemērota šī operācija ir pacientiem ar iedzimtām sirdskaitēm, kuriem, sasniedzot pilngadību, nereti veiktas jau vairākas atvērta tipa sirds operācijas. TPVI implantācija veikta sadarbībā ar ekspertu no Minhenes Sirds ķirurģijas centra Vācijā.

TPVI pasaulē tiek plaši izmantota un ir atzīta par zema riska alternatīvu metodi ķirurģiskai operācijai. Ar šo pieeju ārstē plaušu vārstuļa sašaurinājumu jeb stenozi vai plaušu vārstuļa nepietiekamību, kas galvenokārt sastopama pacientiem ar iedzimtām sirdskaitēm kā atsevišķa patoloģija vai kādas sarežģītākas iedzimtas sirds patoloģijas sastāvdaļa. Pieaugušo vecumā šāda veida operācijas visbiežāk ir nepieciešamas pacientiem vecumā no 18 līdz 40 gadiem.

"Pateicoties bērnu kardioloģijas un bērnu sirds ķirurģijas attīstībai pasaulē un Latvijā, ap 80% bērnu ar iedzimtu sirdskaiti mūsdienās nodzīvo līdz pieaugušo vecumam, kas nozīmē, ka pieaugušo kardioloģijā un sirds ķirurģijā bieži saskaramies ar šo pacientu ārstēšanu un tādas metodes kā TPVI būtiski uzlabo pacientu dzīves kvalitāti, samazinot mirstību un invaliditātes risku," paudusi PSKUS kardioloģe Agnese Štrenge.

Savukārt PSKUS Latvijas Kardioloģijas centra vadītājs un operācijas invazīvais kardiologs profesors Andrejs Ērglis uzsver, ka medicīnā ir nepieciešama pēctecība - ja bērnam ir iedzimta sirds slimība un ir nepieciešama ārstēšana, tad tā būs nepieciešama arī jaunieša un pieaugušā vecumā.

"Būtiski ne tikai sākt, bet arī turpināt ārstēšanu visaugstākajā iespējamajā līmenī, kad bērns kļūst par pieaugušo un no bērnu kardiologa nonāk pieaugušo kardiologu rokās," teica Ērglis.

TPVI Stradiņa slimnīcā pirmo reizi tika veikta 2022. gada jūnijā, un tajā piedalījās Minhenes Sirds ķirurģijas centra eksperts iedzimto sirds kaišu ārstēšanā Peters Everts, kā arī PSKUS kardiologi Andrejs Ērglis, Inga Narbute, Agnese Štrenge, Ainārs Rudzītis.

Pacientei, kurai tika veikta pirmā TPVI, bija 21 gads un dzīves laikā veiktas jau trīs atvērtās sirds operācijas. Sieviete vēlējās grūtniecību, kas bez atkārtotas vārstuļa protezēšanas pacientei nebūtu iespējama - šobrīd jaunā sieviete ir bērna gaidībās.

Pasaulē pirmā TPVI operācija tika veikta Francijā 2000. gadā. Lai gan pasaulē tā ir pieejama kā aprobēta ārstniecības metode, Latvijā tā vēl nav iekļauta kompensējamo operāciju sarakstā un attiecīgi būtiski samazina metodes pieejamību pacientiem Latvijā.

TPVI būtiski samazina pacientiem nepieciešamo atvērto sirds operāciju skaitu dzīves laikā, tādējādi ievērojami samazinot arī pacientu mirstību. Vienlaikus metode samazina organisma traumu, pacienta uzturēšanās laiku slimnīcā un nodrošina ātru atgriešanos ikdienas dzīvē. PSKUS kopumā līdz šim veiktas divas šāda veida operācijas.

Slimnīca vērš uzmanību, ka iedzimtas sirdskaites ir biežākais iedzimtais defekts un galvenais iemesls saslimstībai un mirstībai pacientu vidū ar iedzimtām kaitēm. Pasaulē iedzimtu sirdskaišu izplatība ir aptuveni deviņi gadījumi uz 1000 jaundzimušajiem, taču šī izplatība var ievērojami atšķirties dažādos reģionos.

Kaut gan smagu iedzimtu sirds defektu izplatība kopumā samazinās, daudzās Rietumu jeb attīstītās valstīs augļa skrīninga un grūtniecības pārtraukšanas dēļ izplatība pieaug. Ņemot vērā 2022. gada Centrālās statistikas pārvaldes datus, Latvijā pieaugušo pacientu skaits ar iedzimtu sirdskaiti ir 9180.