Augustā Latvijā reģistrēts rekordliels elektrotraumu skaits

© Publicitātes foto

Šā gada augustā Latvijā reģistrēts rekordliels elektrotraumu skaits – no tām cietuši 12 cilvēki, to vidū arī 14 gadus veca meitene un piecus gadus vecs zēns, ziņo AS "Sadales tīkls".

Pusaudze traumu guva, mājās pieskaroties bojātam vadam, savukārt piecgadnieks - no baseina tuvumā esoša elektriskā pagarinātāja.

Tikmēr kāda pieaugusi sieviete elektriskās strāvas triecienu un rokas apdegumu guva, ar elektrisko zāles pļāvēju uzbraucot virsū zālājā atstātam pagarinātājam, savukārt kāds 29 gadus vecs vīrietis strāvas triecienu saņēma, pie neatslēgtas elektrības padeves mājoklī uzstādot elektriskās plīts virsmu.

AS "Sadales tīkls" atgādina - sadzīvē ir būtiski pievērst uzmanību elektrodrošībai ik uz soļa, jo drošības pamatnoteikumu neievērošana neveiksmīgas apstākļu sakritības rezultātā var maksāt arī dzīvību.

Elektrotraumu izcelšanās apstākļi ik gadu saglabājas līdzīgi - elektroierīču lietošana ūdens tuvumā, bojātas elektrotehnikas, vadu vai rozešu izmantošana, remontdarbu veikšana pie neatslēgta sprieguma. Arī neuzmanīga elektrisko zāles pļāvēju izmantošana vasaras sezonā ir biežs elektrotraumu cēlonis.

"Elektrības lielākā bīstamība slēpjas tajā, ka to nevaram ne saredzēt, ne sasmaržot, ne arī droši sajust tās klātbūtni - ja to jūtam, tad tās jau ir elektrotraumas sekas. Ikdienā pie elektrības klātesamības esam tik ļoti pieraduši, ka var piezagties mānīga drošības izjūta. Patiesībā nolietojusies elektroierīce, kuru turpinām lietot, bojāta rozete, kuras salabošanai nekādi neizdodas atrast laiku, vai ūdens avotam par tuvu novietota spriegumam pieslēgta elektroierīce var rezultēties lielā nelaimē. Divpadsmit elektrotraumas vienā mēnesī - tas ir satraucošs rādītājs! Lai šī drūmā statistika neturpinātos, aicinu ikvienu ģimeni Latvijā būt vērīgiem pret elektrodrošību mājoklī un drošas uzvedības paradumus un zināšanas nodot arī bērniem," teic "Sadales tīkla" Mācību centra elektrozinību mācību vadītājs Artūrs Šmats.

Ir svarīgi būt informētam par pareizu rīcību, kļūstot par elektrotraumas aculiecinieku. Vispirms nekavējoties jāpārtrauc elektrības padeve, atslēdzot elektrības drošības slēdžus ("korķus") vai atvienojot bojāto elektroierīci no kontaktligzdas. Neatslēdzot elektriskās strāvas padevi un metoties glābt cietušo, traumu gūs arī glābējs. Kad elektrības padeve atslēgta, nekavējoties jāizsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība, zvanot uz numuru 113. Jāatceras, ka cilvēks pats ne vienmēr spēj novērtēt gūtās elektrotraumas nopietnību, tāpēc, ja ir saņemts elektriskās strāvas trieciens, jāvēršas pie mediķiem. Ja cietušais ir bez samaņas, pirms mediķu ierašanās iespēju robežās jāsniedz pirmā palīdzība.

Ja elektrotrauma gūta ārpus telpām izvietotajā elektroapgādes infrastruktūrā, nekādā gadījumā nedrīkst tuvoties cietušajam un pieļaut citu personu tuvošanos notikuma vietai - jāturas vismaz astoņu metru attālumā. Vienīgais veids, kā palīdzēt, ir zvanīt glābējiem pa tālruni 112 - operatīvie dienesti darīs visu iespējamo, lai notikuma vietā pēc iespējas ātrāk atslēgtu spriegumu un sniegtu palīdzību cietušajam.

Svarīgākais