Kā baldriāna nomierinošās īpašības var palīdzēt satraukuma laikā? Stāsta farmaceite

© Foto: publicitātes

Baldriāns ir viens no pazīstamākajiem un jau izsenis lietotajiem nomierinošajiem ārstniecības augiem un līdzekļiem, kas savu aktualitāti nav zaudējis arī mūsdienās.

Atnākot jaunajam mācību un studiju gadam, baldriāna līdzekļi var kļūt aktuālāki nekā vasaras laikā un lieti noderēt stresa periodos. Par baldriāna ārstnieciskajām īpašībām un pielietojumu plašāk stāsta BENU Aptiekas klīniskā farmaceite Ilze Priedniece.

Ārstnieciskās īpašības

Foto: pixabay.com

Ārstniecības baldriāns (latīņu val. Valeriana officinalis) pazīstams ar savu nomierinošo iedarbību. Papildus plaši zināmajai auga nomierinošajai iedarbībai tam piemīt arī asinsspiedienu pazeminoša un spazmolītiska darbība, kā arī tas palīdz uzlabot gremošanu un mazināt sāpes, stāsta klīniskā farmaceite I. Priedniece.

Visbiežāk baldriāna preparātus izmanto kā nomierinošu līdzekli stresa un satraukuma mazināšanai, miega traucējumu gadījumā labākam miegam, kā arī galvassāpju un spazmu gadījumā. Šiem mērķiem preparātos izmanto auga sakņu sauso ekstraktu. Baldriāna sakņu drogas sastāvā ir ēteriskā eļļa, kas satur miecvielas, alkoloīdus, flavonoīdus, organiskās skābes un aminoskābes. Savukārt auga specifisko un atpazīstamo smaržu nosaka baldriānskābe.

Kā baldriāns var noderēt saspringtā laikā?

Baldriāna īpašības izmanto ne vien iekšķīgi, bet arī ārīgi vannām, saka klīniskā farmaceite I. Priedniece. Iekšķīgi visbiežāk izmanto baldriāna sakņu drogu, piemēram, komplekso tēju miegam un mieram sastāvā. No tām tiek gatavotas arī tinktūras, kā arī baldriāna sakņu sauso ekstraktu izmanto tabletēs, kapsulās, šķīdumos un sīrupos, bezrecepšu medikamentos un uztura bagātinātājos.

Foto: depositphotos.com

Arī dažādu sirds pilienu un līdzekļu sastāvā ir baldriāns - parasti kopā ar māteri, vilkābeli un piparmētru. Šādus preparātus lieto kā palīglīdzekli funkcionālu sirdsdarbības traucējumu un nervu spriedzes gadījumos.

Populāra baldriāna kombinācija ir arī kopā ar melatonīnu, lai veicinātu iemigšanu. To plaši izmanto uztura bagātinātāju sastāvā gan nervu, gan sirds un asinsvadu sistēmai kopā ar citiem ārstniecības augu ekstraktiem, vitamīniem un minerālvielām. Nomierinošu un miegu veicinošu līdzekļu sastāvā to visbiežāk kombinē ar melisu, apini, vilkābeli, pasifloru, māteri, piparmētru un citiem ārstniecības augiem.

Savukārt ārējai lietošanai baldriānu izmanto vannām, kas sniedz nomierinošu un sāpes mazinošu iedarbību. Kā arī izmanto klimaktērisko sūdzību gadījumā.

Interesanti, ka baldriānam ir spēcīga iedarbība arī uz dzīvniekiem. Tā, piemēram, kaķi var dažādi reaģēt uz baldriānu - tas dzīvniekiem izraisa labsajūtu, uzbudinājumu un darbojas arī nomierinoši. Baldriāna smarža kaķus piesaista, un tajā esošās vielas darbojas stimulējoši, izraisot eiforiskas sajūtas. Baldriānu izmanto arī dzīvniekiem - kaķiem un suņiem stresu mazinošos līdzekļos.

Jāievēro piesardzība

Foto: pixabay.com

Lietojot ikvienu ārstniecības augu preparātu, ir jāievēro piesardzība, jāiepazīstas ar tā pareizu lietošanu un jākonsultējas ar speciālistu, atgādina klīniskā farmaceite I. Priedniece. Baldriāna preparātu gadījumā ir jāpievērš papildu uzmanība tam, ka tie var radīt miegainību, tādējādi var tikt ietekmēta spēja vadīt auto vai apkalpot mehānismus. Baldriāns vairāk būs noderīgs pieaugušajiem, jo to nelieto bērniem līdz 12 gadu vecumam. Preparātus nedrīkst pārdozēt un lietot vairāk, nekā ieteicis ārsts vai farmaceits! Tāpat jāņem vērā, ka, ja pēc 14 dienu lietošanas nejūtat uzlabojumu vai jūtaties sliktāk, noteikti jāvēršas pie ārsta.

Klīniskā farmaceite I. Priedniece uzsver - zāļu nepamatota lietošana ir kaitīga veselībai! Pirms zāļu lietošanas uzmanīgi izlasiet lietošanas instrukciju un atbilstošu informāciju uz iepakojuma. Konsultējieties ar ārstu vai farmaceitu par zāļu lietošanu.

Savukārt uztura bagātinātāji neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu!

Padomi stresa kontrolei, sākoties jaunajam mācību

Mācību gada sākums var būt satraukuma pilns gan skolēniem, gan vecākiem, īpaši, ja tiek uzsāktas skolas gaitas pirmajā klasē vai tiek nomainīta skola. BENU Aptiekas klīniskā farmaceite I. Priedniece iesaka katru dienu rast līdzsvaru starp mācību un atpūtas režīmu. Ir labi jāizguļas, jārūpējas gan par bērnu, gan savu emocionālo labsajūtu. Ieteicams samazināt sociālajiem tīkliem un viedierīcēm atvēlēto laiku.

Atcerieties, ka stresu palīdz mazināt arī regulāras fiziskās aktivitātes, kuras ir arī daudzu citu saslimšanu profilaktisks līdzeklis. Vairāk uzturieties svaigā gaisā un neaizmirstiet par regulāra, sabalansēta un pilnvērtīga uztura nozīmi. Neaizraujieties ar treknu, ar cukuru un kofeīnu bagātu produktu lietošanu.

Lai veiksmīgs jaunais mācību un studiju gads!

Svarīgākais