Aprit divi gadi, kopš Austrumu slimnīca uzņem un ārstē karā smagi cietušos ukraiņu kareivjus

© Austrumu slimnīca

Šodien, 2024.gada 29.augustā, Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (Austrumu slimnīca) jau 17. reizi ar labdarības projekta "M-Help.com" organizēto palīdzības autobusu tika atgādāti Krievijas uzsāktajā karā smagi cietušie Ukrainas karavīri.

Šogad augustā aprit jau divi gadi, kopš Austrumu slimnīcas mediķi un atbalsta personāls aktīvi iesaistās atbalsta sniegšanā Ukrainā, sniedzot palīdzību gan smagi ievainotajiem karavīriem, gan citiem cietušajiem. Šodien Austrumu slimnīcā tiek uzņemts jau 313. smagi cietušais pacients no Ukrainas.

Tālo ceļu līdz Latvijas lielākajai slimnīcai šoreiz mēroja 24 karā cietušie. Pacientus Austrumu slimnīcā sagaidīja multidisciplināra mediķu komanda - dažādu specialitāšu ārsti un aprūpes personāls no Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikas (NMPUK) un Traumatoloģijas un ortopēdijas klīnikas, kā arī Ukrainas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Anatolijs Kutsevols (Anatolii Kutsevol).

"Austrumu slimnīca jau kopš Krievijas uzsāktā kara pirmajiem mēnešiem darbojas kā ilgtermiņa partneris karā smagi cietušo ukraiņu karavīru uzņemšanai, ārstēšanai un rehabilitācijai. Esam gandarīti, ka sadarbībā ar palīdzības organizācijām un ministrijām spējam sniegt nepieciešamo veselības aprūpi Ukrainas karavīriem mūsu slimnīcā. Šī ir ļoti svarīga iespēja ne tikai mūsu slimnīcai, bet visai Latvijai, jo Ukrainas karavīri karo arī par mūsu neatkarību, cīnoties pret agresorvalsti Krieviju. Esmu ļoti pateicīgs mūsu ārstiem, aprūpes un atbalsta personālam, kas rod laiku, iesaistās un ar patiesām rūpēm šo divu kara gada laikā sniedz nepieciešamo palīdzību," uzsver Austrumu slimnīcas valdes priekšsēdētājs Normunds Staņēvičs.

Visiem pacientiem, kas ieradās no Ukrainas, Austrumu slimnīcā veica vispusīgu veselības stāvokļa novērtēšanu, tajā skaitā dažādus laboratoriskos izmeklējums. Katram pacientam tika paņemti vismaz 10 dažādi analīžu paraugi, kurus Austrumu slimnīcas Laboratorijas dienestā testē uz vismaz 27 dažādiem parametriem, ieskaitot multirezistento infekciju iespējamo klātbūtni, jo kara apstākļos tās strauji uzliesmo un izplatās.

Austrumu slimnīcas specializētajās klīnikās ārstēsies trīs ļoti smagus un komplicētus kara ievainojumus guvuši kareivji. Viņiem tiks veiktas vairākas sarežģītas un secīgas ķirurģiskas operācijas. Savukārt, lai pacienti ātrāk atgūtos pēc šīm sarežģītajām un smagajām kara traumu operācijām, ar viņiem strādās fizioterapeiti, ergoterapeiti, rehabilitologi un funkcionālie speciālisti. Ievainotie ārstēsies Austrumu slimnīcas Traumatoloģijas un ortopēdijas klīnikā.

Savukārt pārējie kareivji pēc izmeklējumu veikšanas NMPUK atkarībā no traumu seku specifikas dosies uz citām Latvijas ārstniecības iestādēm. Plānots, ka viens pacients ārstēsies Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā, divi pacienti - Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā un vēl divi pacienti saņems mērķētu psiholoģisku palīdzību Sociālās integrācijas valsts aģentūrā. Seši pacienti tiks pārvesti turpmākai ilgstošai rehabilitācijai uz Rehabilitācijas centru "Jaunķemeri", bet 10 pacientus pārvedīs uz Nacionālo rehabilitācijas centru "Vaivari".

Ukrainas karā cietušie pacienti uz Austrumu slimnīcu tiek atgādāti, pateicoties labdarības projekta "M-Help.com" dibinātāju Arvja Reketa un Mārtiņa Medinieka privātai iniciatīvai. Savukārt Georgija Logvinska labdarības fonds, kas darbojas Ukrainā, ir aprīkojis un pārbūvējis autobusu, ar kuru tiek nodrošināta šo pacientu transportēšana.

Svarīgākais