Pusaudzim daļa galvaskausa aizstāta ar 3D izdrukātu mākslīgo kaulu

© f64.lv, Lauris Vīksne

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā (BKUS) pirmo reizi veikta operācija, kurā pusaudzim pēc smagas galvas traumas galvaskausa daļa aizstāta ar precīzi pēc izmēra, formas un izliekuma 3D tehnoloģijā izdrukātu mākslīgo kaulu, informē slimnīca.

BKUS Bērnu slimnīcas Bērnu neiroloģijas un neiroķirurģijas klīnikas vadītājs Dāvis Ozoliņš skaidroja - ja bērnam pēc smagas traumas kādā vietā galvaskausa bojājums ir tik nozīmīgs, ka nākas izņemt gabalu un vēlāk to aizvietot ar mākslīgu kaulu, līdz šim operācijas bija garas un nogurdinošas. Tukšo vietu galvaskausā neiroķirurgi aizvietoja ar mākslīgo kaulu, kuru operācijas laikā izgatavoja paši savām rokām.

Ozoliņš atzina, ka dažos gadījumos pēc galvas traumu gūšanas var izmantot lauzto galvaskausa kaula fragmentu, to pirmās operācijas laikā izņemot un sasaldējot glabāšanai teju mīnus 100 grādu temperatūrā līdz laikam, kamēr bērnu var operēt atkārtoti.

"Gadījumiem, kad kauls ir tā sašķaidīts, ka nākas to aizvietot, mēs vēlamies izveidot regulāru sadarbību ar Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Mutes, sejas un žokļu ķirurģijas klīniku, lai, izmantojot jaunākās tehnoloģijas, šīs operācijas turpmāk būtu pacientam drošākas, saudzējošākas un īsākas. Gada laikā aptuveni diviem līdz trim Bērnu slimnīcas pacientiem būtu nepieciešama galvaskausa daļas aizvietošana ar mākslīgo materiālu, kas izdrukāts 3D tehnoloģijā," paskaidroja Ozoliņš.

Kopš 3D drukāšanas tehnoloģiju izmantošanas iespēju straujas attīstības arī veselības aprūpes sektorā šādas operācijas jau tiek veiktas vairākās valstīs. Latvijā šīs tehnoloģijas izmantošana medicīnā paplašinās, jo tiek īstenots Eiropas Savienības pētniecības un inovāciju programmas "Apvārsnis 2020" finansētais projekts "Baltijas Biomateriālu ekselences centrs - BBCE", kurā piedalās arī RSU Stomatoloģijas institūts un Rīgas Stradiņa universitāte, akcentēja BKUS.

Svarīgākais