Šogad Latvijā pret viltojumiem pārbaudīti 15 miljoni zāļu iepakojumu

© unsplash.com

2024. gada pirmajā pusgadā Latvijas aptiekas un ārstniecības iestādes pret viltojumiem ir pārbaudījušas 15 miljonus zāļu iepakojumu, rūpējoties, lai pie pacientiem nonāk tikai drošas un autentiskas zāles. Salīdzinot ar 2023. gada pirmo pusi, pārbaudīto zāļu paku skaits pieaudzis par 4%, liecina Latvijas Zāļu verifikācijas organizācijas (LZVO) dati.

Latvijā verifikācijas sistēmai (LZVS) ir pieslēgušies un zāļu drošumu 2024. gada pirmajā pusgadā pārbaudīja 1192 gada lietotāji - aptiekas, slimnīcu aptiekas, zāļu lieltirgotavas un ārstniecības iestādes. Pēdējā gada laikā ir nostabilizējies LZVS gala lietotāju skaits. Katru mēnesi tiek veidoti vidēji 5 jauni lietotāju konti, kā arī slēgti vidēji 6 konti tiem gala lietotājiem, kam nav spēkā esošas zāļu iegādes atļaujas vai farmaceitiskās darbības licences.

LZVO rīcībā nav ziņojumu par potenciāliem zāļu viltošanas gadījumiem Latvijā.

Tomēr Eiropā un pasaulē joprojām turpinās problēmas ar viltotiem medikamentiem, kas paredzēti diabēta ārstēšanai, bet neoficiāli tiek lietoti svara samazināšanai (aktīvā viela semaglutīds, zāļu nosaukums Ozempic). “Visa zāļu verifikācijas sistēmas kopiena Eiropā ļoti uzmanīgi seko “Ozempic gadījumam”, un Latvija nav izņēmums. Lai arī šobrīd mūsu valstī nav konstatēti šo zāļu viltojumi, mums nav nekādu garantiju, ka tas nevar notikt rīt vai pēc mēneša. Internetam un sociālajiem tīkliem valstu robežas nepastāv,” atgādina Inese Erdmane, LZVO valdes priekšsēdētāja.

Tādēļ LZVO aicina iedzīvotājus medikamentus iegādāties tikai oficiālās aptiekās un interneta aptiekās, nekādā ziņā neizvēloties pirkt zāles nezināmās interneta vietnēs vai pēc sludinājumiem sociālajiem tīklos. Recepšu medikamentu drošums tiek pārbaudīts un garantēts legālajā zāļu aprites ķēdē.

Verifikācijas sistēmas darbības pamatprincips ir unikālais kods uz katra recepšu zāļu iepakojuma, ko izvieto ražotājs un kas ceļā pie patērētāja tiek vairākas reizes pārbaudīts (verificēts) tiešsaistes datu bāzēs. Piegādes ķēdes beigās, pārdodot vai izlietojot zāles pacientam, aptieka vai ārstniecības iestāde kodu no sistēmas dzēš. Tas nodrošina, ka šo pašu kodu nav iespējams izmantot viltotu zāļu iepludināšanai legālajā piegādes ķēdē.

Verifikācijas sistēmas izveides pamats ir ES Viltoto zāļu direktīva (2011/62/ES) un Deleģētā Regula, kas noteic detalizētus noteikumus par drošuma pazīmēm uz cilvēkiem paredzētu zāļu iesaiņojuma (ES 2016/161). Sistēma 29 Eiropas valstīs darbojas kopš 2019. gada 9. februāra. Tajā tiek pārbaudītas visas recepšu zāles un viens bezrecepšu medikaments - omeprazols.

Veselība

Stacionāro pakalpojumu pārstrādes pirmajā pusgadā bijušas tikai četru procentu apmērā, tāpēc papildu finansējums slimnīcām gada nogalē netiks piešķirts, norāda Nacionālajā veselības dienestā.

Svarīgākais