Reģionos no septembra bērniem nodrošinās mobilās zobārstniecības pakalpojumus

© Depositphotos

No šī gada 1.septembra attālāko pagastu bērniem nodrošinās mobilās zobārstniecības pakalpojumus, aģentūrai LETA pavēstīja Veselības ministrijā (VM).

Kopējais finansējums šogad valsts apmaksātajai zobārstniecībai veido nepilnus 35 miljonus eiro. Šogad daļa papildu finansējuma - 2,8 miljoni eiro veltīta tieši tam, lai uzlabotu zobārstniecības pakalpojumu pieejamību, tāpat 1,5 miljonu eiro apmērā pārskatīti esošie tarifi un 5,4 miljonu eiro apmērā piešķirts finansējums jaunām manipulācijām.

Ministrija atzīst, ka piešķirtais finansējums zobārstniecības pakalpojumu pieejamības problemātiku risina daļēji un ir nepieciešami uzlabojumi, īpaši reģionos. Patlaban ir salīdzinoši maz ārstniecības iestāžu, kuras ir gatavas sniegt zobārstniecības pakalpojumus bērniem ārpus Rīgas. Atbilstoši šī brīža situācijai, Kurzemē, Vidzemē un Zemgalē nav nevienas zobārstniecības iestādes gaidīšanas sarakstā, kura būtu izrādījusi interesi par valsts apmaksāto zobārstniecības pakalpojumu sniegšanu.

Ņemot vērā, ka reģionos ir grūti piesaistīt jaunus pakalpojumu sniedzējus valsts apmaksātu zobārstniecības pakalpojumu sniegšanai, Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) attālākos reģionos nodrošina mobilā zobārstniecības autobusa izbraukumus. No šā gada 1.septembra SPKC pārvaldībā esošie mobilie zobārstniecības autobusi ar patapinājuma līguma palīdzību tiks nodoti valsts apmaksāto zobārstniecības pakalpojumu sniedzējiem mobilā zobārstniecības nodrošināšanai attālāko pagastu bērniem. Šī pakalpojuma apmaksu un koordināciju veiks Nacionālais veselības dienests (NVD).

Lai piesaistītu jaunus zobārstniecības pakalpojumu sniedzējus, NVD jau līdz šim ir piedalījies zobārstu asociācijas organizētās sanāksmēs, īpaši uzrunājis jaunos zobārstus, izteicis piedāvājumu sniegt valsts apmaksātu pakalpojumu zobārstniecības iestādēm, kas nav līgumattiecībās ar NVD, gan mutiski, gan rakstiski, kā arī organizējis pilotprojektu Latgalē piedāvājot slēgt ģimenes zobārstniecības līgumu.

Neskatoties uz daudz risināmiem jautājumiem, veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV), tiekoties ar Latvijas Zobārstu asociāciju, uzsvēra, ka pakāpeniski uzlabojumi notiek. Tā, piemēram, pēdējos gados ir paplašināta akūto zobārstniecības pakalpojumu pieejamība brīvdienās. Šobrīd 10 zobārstniecības iestādes nodrošina akūto zobārstniecības palīdzību sestdienās visā Latvijā.

VM atzīmē, ka NVD būtu gatavs apmaksāt darbu arī svētdienās vai svētku dienās, bet nav speciālistu, kas to vēlētos.

Tikšanās laikā klātesošie bija vienisprātis, ka ir ļoti būtiski ieguldīt finanšu līdzekļus ne tikai ārstniecībā, bet ieguldīt savlaicīgu mutes veselības profilakses pasākumu un zobārstniecības pakalpojumu nodrošināšanā neaizsargātām iedzīvotāju grupām, kā tas ir citās Eiropas valstīs, lai novērstu zobu bojājumu rašanos un bērnu zobu ārstēšanu vispārējā narkozē.

Statistika liecina, ka kariesa izplatība Latvijā joprojām ir augsta, skarot 86,1% 12 gadus veco bērnu un 93,3% 15 gadus veco pusaudžu. Visaugstākā kariesa izplatība ir lauku teritorijā dzīvojošiem - 91,5% 12 gadu vecumā un 97% 15 gadu vecumā.

VM uzsver, ka nozīmīgi kariesa riska faktori ir ne tikai zobārsta un zobu higiēnista apmeklēšana retāk kā reizi gadā, bet arī zobu tīrīšana retāk kā reizi dienā. Latvijā zobus biežāk nekā vienu reizi dienā tīra tikai apmēram puse iedzīvotāju, līdz ar to zobu problēmas savā veidā ir tie veselības traucējumi, kurus var savlaicīgi novērst.

Veselība

Stacionāro pakalpojumu pārstrādes pirmajā pusgadā bijušas tikai četru procentu apmērā, tāpēc papildu finansējums slimnīcām gada nogalē netiks piešķirts, norāda Nacionālajā veselības dienestā.

Svarīgākais