ĶMI vietā: pētnieki ierosina jaunu sistēmu aptaukošanās diagnosticēšanai

© Pixabay.com

Eiropas Aptaukošanās pētījumu asociācija iepazīstinājusi ar jaunu pamatkritēriju pieaugušo aptaukošanās diagnosticēšanai, aptaukošanāscstadijas noteikšanai un ārstēšanai.

"Nature Medicine" publicētajā pētījumā organizācijas eksperti norāda, ka aptaukošanās diagnosticēšanu nevar balstīt tikai uz ķermeņa masas indeksa (ĶMI) noteikšanu, jo daudzi cilvēki, kuriem būtu nepieciešama ārstēšana, tiek ignorēti.

"Neskatoties uz to, ka aptaukošanās ir plaši atzīta par daudzfaktorālu, hronisku, recidivējošu, neinfekciozu slimību, ko raksturo patoloģiska un/vai pārmērīga tauku uzkrāšanās organismā, daudzās situācijās aptaukošanās diagnoze joprojām balstās tikai uz ĶMI robežvērtībām , un neatspoguļo taukaudu sadalījuma un funkcionālo audu lomu slimības smaguma pakāpē ," raksta "Medical Xpress".

Pētījuma autori aicina atzīt, ka ĶMI ir nepietiekams diagnostikas kritērijs, un tauku sadalījums organismā būtiski ietekmē veselību.

Pētījumā norādīts, ka vēdera tauku uzkrāšanās ir svarīgs sliktas veselības riska faktors pat cilvēkiem ar zemu ĶMI.

Veselība

Stacionāro pakalpojumu pārstrādes pirmajā pusgadā bijušas tikai četru procentu apmērā, tāpēc papildu finansējums slimnīcām gada nogalē netiks piešķirts, norāda Nacionālajā veselības dienestā.

Svarīgākais