Eksperte skaidro, kāpēc starp Baltijas valstīm Latvijā ir visdārgākās zāles

© Pixabay

Kāpēc Baltijas valstīs nav vienāda cena vienām un tām pašām zālēm? Šādu jautājumu raidījumā "Uz līnijas" uzdod kāda skatītāja.

Aptieku biedrības valdes priekšsēdētāja Agnese Ritene atbild: "Baltijas valstīm nav vienotie zāļu iepirkumi. Katra no valstīm iepērk zāles individuāli, katrai valstij ir sava kompensējamo zāļu sistēma, katrai ir savs zāļu reģistrs. Bet es pieņemu - ja visas valstis iepirkumu veiktu kopā, varbūt cenas būtu vienādas. Bet jāņem vērā, ka katrai valstij ir atšķirīgs PVN recepšu zālēm - Latvijai 12%, Lietuvā 5%, Igaunijā 9%. Cenu atšķirības var veidoties arī no tā, cik daudz medikamenti ir iekļauti valsts kompensējamo zāļu sarakstā. Arī šajā jautājumā Latvija atpaliek. Mums ir 30% atšķirība starp pārējām Baltijas valstīm - mums ir viszemākā kompensējamā summa uz vienu iedzīvotāju."

Veselība

Stacionāro pakalpojumu pārstrādes pirmajā pusgadā bijušas tikai četru procentu apmērā, tāpēc papildu finansējums slimnīcām gada nogalē netiks piešķirts, norāda Nacionālajā veselības dienestā.

Svarīgākais