Zaržeckis par alkohola lietošanu Latvijā: Tas ir liels pagrieziens

© Flickr

Diskusijā par alkohola lietošanas paradumiem Latvijā TV 24 raidījumā “Nedēļa. Post Scriptum” iesaistījās bijusī veselības ministre, Latvijas Sarkanā Krusta prezidente Līga Meņģelsone un plastikas ķirurgs Jānis Zaržeckis.

“Saistībā ar alkohola lietošanu svētkos parādās pozitīva tendence, jo, lai gan alus ir tradicionāls dzēriens un par to ir daudz tautasdziesmu, es vēroju jauno paaudzi, jo man tagad jau ir ko vērot, runāju ar viesmīlībā strādājošiem, un ir parādījis tāds jauns trends - atturēties no alkohola lietošanas. Pat labos restorānos bieži tiek pasūtīti bezalkoholiskie kokteiļi. Tas ir liels pagrieziens, un man ir nojauta, ka tas alkohola patēriņš ies mazumā,” saka Jānis Zaržeckis.

Viņa viedoklim mazliet oponē L.Meņģelsone: “Alus darīšana un dzeršana ir daļa no tradīcijas, taču ir liela atšķirība, vai tu šajā tradīcijā esi visā procesā, kur tā ir tikai daļa, līdztekus siera siešanai, vainagu pīšanai, dziedāšanai, vai arī alus vienkārši tiek atkorķēts un dzerts. Pirmajā gadījumā tā dzeršana nebūt nav primāra un ir kādā otrajā, trešajā vietā. Savukārt, ja runājam par Sarkanā Krusta pieredzi, tad, pirmkārt, statistika par patēriņu neiepriecina, otrkārt, mēs saskaramies ar skarbāko daļu - atskurbtuvēm.”

Veselība

Somija plāno jau nākamnedēļ piedāvāt profilaktisku vakcināciju pret putnu gripu atsevišķai sabiedrības grupai, kas strādā ciešā saskarē ar dzīvniekiem, 25. jūnijā paziņoja veselības aizsardzības iestādes. Tādējādi Somija kļūst par pirmo valsti pasaulē, kas spērusi šādu soli.

Svarīgākais