ZVA saņēmusi 70 iedzīvotāju sūdzības par dažādu zāļu blaknēm

© pexels.com

Kopš informatīvās kampaņas sākšanas šī gada aprīlī Zāļu valsts aģentūra (ZVA) saņēmusi 70 iedzīvotāju ziņojumus par zāļu blaknēm, kas ir vairāk nekā pērn visa gada laikā, kad tika saņemts 61 iedzīvotāju ziņojums, aģentūru LETA informēja ZVA sabiedrisko attiecību speciāliste Tanita Tamme-Zvejniece.

ZVA saņēmusi ziņojumus par dažādām zāļu grupām, piemēram, antibiotikām, hormonāliem līdzekļiem, sirds un asinsvadu sistēmas ārstēšanai paredzētām zālēm, pretsāpju un pretiekaisuma medikamentiem.

Kampaņas laikā ziņots par tādām blaknēm kā izsitumi, dermatīts, alerģiskas reakcijas, cukura līmeņa paaugstināšanās, trombocitopēnija, sirdsdarbības paātrināšanās, novirzes laboratoriskos izmeklējumos, panikas lēkmes, miegainība un citām blaknēm.

ZVA atgādina, ka jebkurām zālēm var būt blaknes, tomēr ne visi cilvēki ar tām saskaras. Blaknes rašanās gadījumā vienmēr ieteicams vērsties pie ārsta vai farmaceita, lai saņemtu padomu par tālāko ārstēšanu.

"SKDS" veiktā iedzīvotāju aptaujā noskaidrots, ka 41% iedzīvotāju, kas bija pieredzējuši zāļu blaknes, par tām neziņoja, jo viņiem licies, ka blaknes nebija nopietnas, 25% nav bijuši pārliecināti, ka reakcija saistīta ar konkrētu zāļu lietošanu. Savukārt 17% nav vēlējušies iesniegt ziņojumu un sevi apgrūtināt ar dokumentu aizpildīšanu.

ZVA uzsver, ka ikviens ziņojums ir svarīgs kopējā zāļu drošuma uzraudzībā un palīdz zāles padarīt vēl drošākas. Tāpēc ZVA aicina iedzīvotājus bez šaubīšanās ziņot par visām reakcijām, ja ir kaut niecīgākās aizdomas, ka tās radušās tieši zāļu lietošanas rezultātā. Zāļu drošuma uzraudzības eksperti tālāk izvērtēs iedzīvotāju iesniegtos ziņojumus, un tajos aprakstīto reakciju saistību ar zāļu lietošanu.

Īstenotās kampaņas ietvaros ZVA būtiski paātrināja ziņojuma iesniegšanas veidu, tāpēc šobrīd to var iesniegt, ar mobilo tālruni noskenējot kvadrātkodu jeb QR kodu. Kods aizvedīs uz elektronisku ziņojuma veidlapu ZVA tīmekļvietnē. Ziņot par zāļu blaknēm var arī ZVA tīmekļvietnes "www.zva.gov.lv" sadaļā "Pacientiem un sabiedrībai", pēc tam izvēloties sadaļu "Zāles" un "Ziņot par blakusparādībām".

Jau rakstījām, ka aprīlī ZVA sāka sabiedrības informēšanas kampaņu "Lieto zāles? Novēro blaknes? Ziņo!", kuras mērķis ir palielināt iedzīvotāju informētību un izpratni par zāļu blaknēm un veicināt iedzīvotāju ziņošanu ZVA par tām.

Veselība

Vasara ir sezona, kad tiek cepts, fritēts un grilēts.  Raidījuma “360TV ZIŅneši” skatītāji no Apšuciema arī to dara visai bieži - nekad nekādu problēmu ar eļļu neesot bijis, taču gatavojoties fritēt grauzdiņus saulespuķu eļļā, ar eļļu noticis kas negaidīts. Tas iemūžināts video un nosūtīts “360TV ZIŅneši”.